Τρίτη, 14η Μαίου 2024  5:24 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Μαϊος 2023 10:19

Φεύγουν οι εργαζόμενοι από το Αγρίνιο για σεζόν – «Αδειάζει» η εστίαση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο Αγρίνιο καθώς μετά τη σεζόν αρκετοί προτιμούν το ταμείο ανεργίας – Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κωνσταντίνος Ναστούλης

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η αναχώρηση από το Αγρίνιο εργαζομένων στην εστίαση για δημοφιλή νησιά και τουριστικούς προορισμούς γενικότερα. Τα τελευταία δύο χρόνια το φαινόμενο των πολλών αναχωρήσεων για σεζόν έχει «φουντώσει» σε
σύγκριση  με το παρελθόν, σε βαθμό που οι επαγγελματίες της εστίασης δυσκολεύονται αρκετά για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους, όχι μόνο από ειδικευμένο προσωπικό, αλλά ακόμα και από εργαζόμενους που δεν έχουν εμπειρία στον τομέα της εστίασης!Οι αναχωρήσεις είναι τόσες πολλές που ήδη σε επιχειρήσεις με 10 εργαζόμενους, οι 6 έχουν ανακοινώσει ότι θα φύγουν για σεζόν, ενώ οι αναχωρήσεις ήδη ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα!

Κώστας Ναστούλης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου και Περιχώρων Κωνσταντίνος Ναστούλης μιλώντας στην εφημερίδα  «Συνείδηση» περιγράφει το ζήτημα και υπογραμμίζει ότι πολλοί εκ των εργαζόμενων στα νησιά, που επιστρέφουν στο Αγρίνιο από τη σεζόν, επιλέγουν να μην εργαστούν ξανά στην εστίαση, αλλά προτιμούν το ταμείο ανεργίας περιμένοντας να φύγουν και πάλι την επόμενη σεζόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι ακόμη πρόγραμμα που βγήκε από τον πρώην ΟΑΕΔ για τις επιχειρήσεις να κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτο, λόγω έλλειψης προσωπικού και… διάθεσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «Ξεκίνησαν οι πρώτοι εργαζόμενοι στην εστίαση να αποχωρούν από την περιοχή του Αγρινίου για σεζόν στα νησιά. Οι πρώτοι που αναχώρησαν έφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η κορύφωση του «κύματος» των αναχωρήσεων θα γίνει στο τέλος του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μαγαζιά που ξεμένουν από προσωπικό και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν είναι μόνο το θέμα ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει ούτε ανειδίκευτο προσωπικό να έρθει για δουλειά.

Υπάρχουν, λόγου χάρη,  μαγαζιά στην εστίαση στο Αγρίνιο όπου από τα 10 άτομα που εργάζονται φεύγουν τα 6 εξ αυτών και δεν γίνεται
εύκολα η αντικατάσταση των κενών που προκύπτουν λόγω της έλλειψης που υπάρχει σε εργαζόμενους.

Πλέον δεν το αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό μόνο ο κλάδος της εστίασης, αλλά ισχύει σε όλους τους κλάδους. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την προσφορά εργασίας και το ότι δεν καλύπτονται οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας.

Απόδειξη της μη κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας είναι ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ 19 – 29, και μάλιστα έχουν λάβει έγκριση και πολλές επιχειρήσεις. Αν και το πρόγραμμα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και τις μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου φαίνεται πως οι θέσεις του προγράμματος θα μείνουν κενές, διότι δεν βρίσκουμε νέους να έρθουν να εργαστούν, να μάθουν τη δουλειά.

Στον αντίποδα, όσοι φεύγουν για σεζόν απουσιάζουν 5 με 6 μήνες και αρκετοί εξ αυτών δεν επιστρέφουν στο Αγρίνιο για δουλειά, αλλά επιστρέφουν για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Μόνο το 25% με 30% όσων φεύγουν για σεζόν, επιστρέφουν στο Αγρίνιο για να εργαστούν. Συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό το απορροφούν οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, διότι το υπόλοιπο ποσοστό, όπως προαναφέραμε, δεν προτίθεται να εργαστεί, αλλά μπαίνει στο ταμείο ανεργίας και αποχωρεί και πάλι για σεζόν τη επόμενη άνοιξη.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του Αγρινίου που απορροφούν το 25% με 30% όσων επιστρέφουν από σεζόν γνωρίζουν πως οι εργαζόμενοι αυτοί και του χρόνου θα αποχωρήσουν, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή, καθώς και στο Αγρίνιο, όπως και σε κάθε πόλη της χώρας, υπάρχουν χρονικές περιόδοι, όπου η δουλειά είναι περισσότερη και χρειάζονται επιπλέον χέρια, πέραν της ανάγκης που υπάρχει για την κάλυψη των κενών θέσεων που δημιούργησαν οι ίδιοι φεύγοντας για τα νησιά.

Μάλιστα, στην εστίαση οι ηλικίες από 19 έως 35 είναι ανύπαρκτες, καθώς σε αυτές στις ηλικίες παρουσιάζεται η έλλειψη στην κάλυψη θέσεων εργασίας στην εστίαση στο Αγρίνιο. Το φαινόμενο της έλλειψης πάντα υπήρχε στην εστίαση, αλλά τα τελευταία κυρίως δύο
χρόνια έχει «φουντώσει».

Στην Ελλάδα θεωρούσαμε πως έχουμε 1 εκατ. 200 χιλ. νέους από 19 έως 29 ετών, αλλά τελικά προέκυψε πως έχουμε 600 χιλ. σε μια εποχή μάλιστα όπου ο τουρισμός είναι σε μεγάλη ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να απορροφάται πολύ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων.

Πέρυσι ο ΣΕΤΕ δήλωσε πως είχε 60 χιλ. κενές θέσεις εργασίας και φέτος οι εκτιμήσεις είναι πως θα φτάσουν στις 100 χιλ. κενές θέσεις, δηλαδή φεύγουν για να εργαστούν στα νησιά και δεν τους φτάνουν οι εργαζόμενοι που φεύγουν για σεζόν, χρειάζονται και άλλους».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 306 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.