Κυριακή, 24η Σεπτεμβρίου 2023  2:32 μμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 17:03

Εγκαίνια από Μητσοτάκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου - «η σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού δρομολογεί μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική» (φωτό)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε εξέλιξη είναι σήμερα, Σάββατο 29 Απριλίου, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αιτωλοακαρνανία. Ναύπακτος, Μεσολόγγι και Αγρίνιο οι σταθμοί της. 

Στη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι βρέθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με πολίτες, επισκέφθηκε τοπικά καταστήματα των περιοχών και περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους των δύο πόλεων.

Μίλησε σε συγκεντρώσεις και παρέστη στα εγκαίνια του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου.Στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στο Αγρίνιο.

Ο χαιρετισμός στα εγκαίνια του Ξενοκράτειου Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου

«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Μεσολόγγι για τα έστω και ολίγον ετεροχρονισμένα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού μουσείου για την πόλη του Μεσολογγίου.

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο και φυσικά τις χωριστές ευχαριστίες στην Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην κυρία Έφορο, η οποία, όπως είπε και η Υπουργός, είχε θέσει την λειτουργία αυτού του μουσείου ως κεντρικό στόχο τον οποίο και έφερε εις πέρας.

Θέλω στο πρόσωπό της να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλους τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και τις τυπικές τους υποχρεώσεις για να εργαστούν άοκνα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν το γενικό καλό», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα εγκαίνια του Μουσείου.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η πόλη του Μεσολογγίου, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άξιζε να έχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό μουσείο, για δύο λόγους.

«Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί αυτό το μοναδικό κτίριο, για το οποίο είχα ακούσει πολλά αλλά νομίζω ότι οι φωτογραφίες το αδικούν.

Το Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο βρήκε έναν καινούργιο ρόλο, έναν ρόλο ο οποίος στεγάζει πια έναν πλούσιο και διαχρονικό πολιτιστικό θησαυρό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι ταυτισμένη στην ιστορική συλλογική συνείδηση για τα γεγονότα της ηρωικής εξόδου. Πράγματι, ευχαριστώ που θυμηθήκατε την αναφορά την οποία έκανα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εισέπραξα για την αναφορά μου στο Μεσολόγγι ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.Γιατί, πράγματι, αυτή η στιγμή είναι ίσως περισσότερο ταυτισμένη από οποιαδήποτε άλλη με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία».

«Θα αφηγηθεί το μουσείο την ιστορία του πολιτιστικού θησαυρού μιας περιοχής η οποία έχει τόσο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα»

Για το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο είπε ο κ. Μητσοτάκης:

Όμως, η Αιτωλοακαρνανία, η Αιτωλία, η Ακαρνανία, προϋπήρχε πολύ πριν της στιγμής της Εξόδου. Και στις επτά πολύ όμορφα ανακαινισμένες αίθουσες αυτού του μοναδικού κτιρίου, θα αφηγηθεί το μουσείο την ιστορία του πολιτιστικού θησαυρού μιας περιοχής η οποία έχει τόσο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα».

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία -γιατί πράγματι εντυπωσιάστηκα- στις δύο αίθουσες του πρώτου ορόφου, στις οποίες έχουν βρει τη θέση τους ευρήματα από ανασκαφές οι οποίες προέκυψαν από τα μεγάλα έργα υποδομών τα οποία έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά από την Ιονία Οδό. Βλέπετε πώς μερικές φορές τα ίδια τα μεγάλα έργα αποκαλύπτουν πολιτιστικούς θησαυρούς και μετά φυσικά είναι η δική σας η δουλειά να τα προστατεύσετε αυτά τα ευρήματα και να τα αναδείξετε.

Αλλά δεν φιλοξενεί μόνο τέτοια ευρήματα. Η πόλη του Μεσολογγίου αποκτά, επιτέλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο της αξίζει. Έχει δίκιο νομίζω η Υπουργός να λέει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκε και υλοποιείται ακόμα -γιατί το έργο συνεχίζεται- το πιο πλούσιο έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των μουσείων μας όλων των τελευταίων δεκαετιών».

«Θα παραδοθεί το 2027 το Μουσείο του Αγρινίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Δεκαπέντε καινούργια μουσεία έχουν ήδη παραδοθεί. Δώδεκα έχουν δημοπρατηθεί, πολλά ακόμα μελετώνται. Ένα από αυτά είναι ο χώρος πολιτισμού των αποθηκών καπνού Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Εμείς τηρούμε, κ. Περιφερειάρχα, τις δεσμεύσεις μας και το 2027 ο χώρος αυτός θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου ως ένας μοναδικός πολυχώρος πολιτισμού. Μαζί με πολλές άλλες δράσεις».

«Μπορεί να δρομολογήσει η σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική»

Κατέληξε στο χαιρετισμό του με τα ακόλουθα ο κ. Μητσοτάκης:

«Τέλος, θέλω να σας πω και να το πω στον Δήμαρχο πόσο πολύ πιστεύω ότι η Αιτωλοακαρνανία γενικά, αλλά και το Μεσολόγγι ειδικά, μπορεί να γίνει ένας νέος προορισμός ο οποίος, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του, να δείξει και το δρόμο για το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη σύμπλευση ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, πάντα σε σύνδεση με την ανάληψη του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να περιγράφει την Αιτωλοακαρνανία ως τη γη των νερών, της φύσης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ο κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας της χώρας. Επιμένω πολύ σε αυτό, διότι μπορεί να δρομολογήσει η σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική. Να καταστήσει το Μεσολόγγι επισκέψιμο τόπο 12 μήνες τον χρόνο, όπως το έχουν πετύχει πολλές άλλες χώρες.

Και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα, τα οποία γίνονται για τους κατοίκους του Μεσολογγίου -και είναι πολλά τα έργα αυτά τα οποία, ήδη, έχουν δρομολογηθεί, με πόρους πολύ σημαντικούς, από τα προγράμματα «Τρίτσης» και «Φιλόδημος»-, να βελτιώσουμε και την ποιότητα διαμονής των κατοίκων. Αλλά να κάνουμε και το Μεσολόγγι έναν τόπο φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες που θα έρχονται να το επισκέπτονται, όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζουμε την Έξοδο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο.

Εύχομαι, λοιπόν, καλοτάξιδο το νέο μουσείο, να το επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες, όλοι οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, τα νέα παιδιά, τα σχολεία της περιοχής, να μάθουν για τον τόπο τους, γι’ αυτή τη διαδρομή η οποία ξεκινά από το χάραγμα ουσιαστικά της ιστορίας. Και να είναι ένα μόνο, αγαπητή μου Υπουργέ, από τα πολλά έργα τα οποία θα εγκαινιάσουμε με το καλό την επόμενη τετραετία, με τη νέα εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της σημειώσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών. Αυτό το αίτημα ικανοποιείται εν τοις πράγμασιν από τη δική σας κυβέρνηση κύριε Πρωθυπουργέ, με την αναζωογόνηση και αξιοποίηση ενός λαμπρού και εμβληματικού οικοδομήματος της πόλης του Μεσολογγίου, του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου. Το Ξενοκράτειο κατασκευάστηκε και λειτούργησε στα τέλη του 19ου αιώνα ως διδακτήριο, δαπάνης των ευεργετών της πόλης αδερφών Ξενοκράτη. Αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, το Ξενοκράτειο παραχωρήθηκε από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ανακαινίστηκε, με σκοπό να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 158 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 17:06
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/