Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:59 μμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 18:15

Παρουσίαση του βιβλίου, Μαντάμ Ορτάνς. Ένα λογοτεχνικό πορτρέτο, της Μαρίας Ν. Αγγέλη. Γράφει η Μαρία Παππά, μαθήτρια Γυμνασίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσίαση του βιβλίου, Μαντάμ Ορτάνς. Ένα λογοτεχνικό πορτρέτο, της Μαρίας Ν. Αγγέλη

Γράφει η Μαρία Παππά, μαθήτρια  Γυμνασίου

Μια πένα που έγραφε ιστορία. Μια πένα που έγραφε αλήθειες. Αυτή ήταν η πένα του Νίκου Καζαντζάκη. Περιέγραφε καλύτερα από την εικόνα τα πρόσωπα και εισέβαλλε στις ψυχές. Μετά το αφιέρωμα στην Μαργώ Χριστοδουλάκη, την μητέρα του Καζαντζάκη, το δέος και η περιέργειά μας συγκεντρώθηκε γύρω από το πρόσωπο της Μαντάμ Ορτάνς.  Με την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη της καθηγήτριάς μας, κ. Μαρίας Αγγέλη, οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας, 2ου Γυμνασίου Αγρινίου, εξέδωσαν το νέο βιβλίο τους σχετικά με την Μαντάμ Ορτάνς.

Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, οι συμμαθητές μας επέδειξαν ενδιαφέρον και μια αξιοθαύμαστη υπομονή και επιμονή στην υλοποίηση αυτής της αρχικής ιδέας. Η προετοιμασία ξεκίνησε από το καλοκαίρι και αυτό που προσωπικά μου έκανε περισσότερη εντύπωση παρατηρώντας τα παιδιά να μελετούν τα έργα του Καζαντζάκη, είναι ότι τα δεκαπεντάχρονα της Ελλάδας κατανοούν έστω και λίγο αυτό το μεγαλείο που έπλασε ο συγγραφέας, που όμοιό του ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.

Στο βιβλίο αυτό, μπορεί κανείς να διαβάσει την εργασία της Μ. Αγγέλη και τις εργασίες των παιδιών σχετικά με την Μαντάμ Ορτάνς και να θαυμάσει τις πανέμορφες ζωγραφιές τους, εμπνευσμένες από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Έτσι στο μυαλό του αναγνώστη οικοδομείται μια εικόνα του προσώπου της Μαντάμ Ορτάνς. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διαφέρουν από εργασία σε εργασία, αν και αυτό είναι λογικό μιας και κάθε έργο αντιπροσωπεύει τον δημιουργό του και κάθε δημιουργός είναι μοναδικός.

Θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή: Κάθε άνθρωπος να γευτεί την εμπειρία που έζησαν αυτά τα παιδιά. Όπως οι λύκοι κοιτάζουν τον γκρεμό, δίχως ίχνος φόβου, έτσι και αυτά είδαν τον άγριο ωκεανό του Καζαντζάκη και χωρίς κανέναν δισταγμό αφέθηκαν να τους παρασύρει το κύμα. Και κάπως έτσι έγιναν η παλίρροια…

 

 

Διαβάστηκε 295 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.