Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:31 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 10:06

Στο Αγρίνιο ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» (5/5/2023 21:30)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά την θριαμβευτική υποδοχή από κοινό και κριτικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή», βασισμένος στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, με τη Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, έρχεται στο Αγρίνιο για μία μόνο παράσταση, Παρασκευή 5 Μάη στις 21:30 στο Μικρό Θέατρο Αγρινίου.

Η παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή» έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Vault τον Μάρτιο του 2022 και ύστερα από συνεχόμενα sold out ολοκληρώσε τη σεζόν στην Αθήνα στις 9 Απριλίου 2023.

Είναι μία από τις τρεις παραστάσεις με τις οποίες συνεχίστηκε τη σεζόν 2022-23 το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ… ». Ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

"Η μάνα αυτουνού…"

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε μια ανυπόταχτη γυναίκα, που το μόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και να αγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η μάνα αυτουνού», προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, μα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαμηλόφωνα, σχεδόν ψιθυριστά, από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στην καρδιά. Που καμιά φορά όμως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε, όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσμο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

"Η μάνα αυτουνού…"

«Η μάνα αυτουνού», η μητέρα του Κώστα Ταχτσή, το λιγότερο φωτισμένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσμο του, αποτελεί, πέρα από μια καταγραφή κι ένα ξεμασκάρεμα της αγίας ελληνικής οικογένειας.

Κι αν το «Τρίτο Στεφάνι», το σημαντικότερο έργο του συγγραφέα ταυτίζεται με την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της μητέρας του, ταυτίζεται με όλα τα κρυμμένα μυστικά που κρατάμε καλά κλειδωμένα σε σκονισμένα μπαούλα, στοιβαγμένα στα υπόγεια της ψυχής μας.

"Η μάνα αυτουνού…"

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«…η Κική Μαυρίδου κατορθώνει ένα επίτευγμα (…) χειμαρρώδες και από σκηνικής άποψης άκρως λειτουργικό, όπως αποδεικνύεται, το έργο ευτυχεί σε μία εξίσου θερμή απόδοση, που υπογράφει σκηνοθετικά ο Βαγγέλης Λάσκαρης και ερμηνεύει η Ράνια Σχίζα.

Η ηθοποιός, σε μία πραγματικά σπουδαία στιγμή..» Τόνια Καράογλου (Αθηνόραμα)

«…με την αισθητική της σκηνικής λιτότητας ο Βαγγέλης Λάσκαρης έδωσε χώρο και ανάσα στον λόγο. Η Κική Μαυρίδου έγραψε ένα κείµενο ζωντανό, δυνατό και στο βάθος του αληθινό. Η Ράνια Σχίζα (…) σε ένα καθηλωτικό αποτέλεσµα που διαταράσσει και ξεπερνά τη σκηνική στατικότητα. Ο λόγος αποκτά κίνηση και ζωή, το κλειστό µπαούλο «ανοίγει» και «αδειάζει» σαν ψυχή εξοµολογούµενη, σαν συνείδηση που αναζητά δικαίωση.» Κώστας Β. Ζήσης (Εφημερίδα Documento)

TRAILER ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 303 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2023 10:22
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.