Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:52 πμ
 
wm small
Κυριακή, 16 Απριλίου 2023 19:58

Έρευνα: Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κινέζοι ερευνητές παρουσίασαν πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τροφές πλούσιες σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι το σελήνιο μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία φλεγμονής και οξειδωτικού στρες και προτείνει τη δυνατότητα μιας νέας διαιτητικής στρατηγικής για ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη του Αλτσχάιμερ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συστατικά πλούσια σε σελήνιο.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ προτείνουν μια παρέμβαση που βασίζεται στο σελήνιο για τη βελτίωση των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα σταυρανθή λαχανικά, η μαγιά, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η ενζυμική υδρόλυση και η φυσική επεξεργασία, όπως η επεξεργασία με θερμότητα, υψηλή πίεση και μικροκύματα, είναι οι κύριες τεχνικές για την τροποποίηση των ιδιοτήτων του διαιτητικού σεληνίου.

Να σημειωθεί πως το Αλτσχάιμερ είναι μια σταδιακά επιδεινούμενη ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες.

Αρχικά, ένα άτομο με Αλτσχάιμερ παρουσιάζει δυσκολία να θυμηθεί απλά, καθημερινά πράγματα.

Με τον καιρό και όσο η νόσος εξελίσσεται, γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι δεν πρόκειται για απλή λησμοσύνη, καθώς η απώλεια μνήμης επιδεινώνεται διαρκώς.

Κάποιοι ασθενείς έχουν επίσης πρόβλημα σε εκτελεστικές λειτουργίες, π.χ. μπορεί να «μην ξέρουν» πια πως να χρησιμοποιήσουν καθημερινά αντικείμενα.

Σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου μπορεί να ξεχάσει ακόμη και σημαντικές πληροφορίες για τον εαυτό του και τα αγαπημένα του πρόσωπα, ενώ κάποιοι θα παρουσιάσουν και διαταραχές συμπεριφοράς (π.χ. γίνονται βίαιοι) ή και ψυχωσικά επεισόδια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

pronews.gr

Διαβάστηκε 369 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.