Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:26 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 19:09

Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανατρέχοντας στο έτος 2022, η τελευταία έκθεση παρακολούθησης που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι το εμπόριο αγροδιατροφής της ΕΕ ανήλθε συνολικά σε 401,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους, με θετικό εμπορικό ισοζύγιο 58 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών, οι όγκοι των διαπραγματεύσιμων αγροδιατροφικών προϊόντων δεν έχουν μειωθεί, ενώ περιστασιακά έχουν ακόμη και αυξηθεί. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων, γνωστός για την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Το ευρύ δίκτυο εμπορικών σχέσεων και συμφωνιών της ΕΕ επέτρεψε τη διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που προέκυψαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξαγωγές

Το 2022, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ έφθασαν τα 229,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2021.

Τα δημητριακά και τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα άλεσης δημητριακών αυξήθηκαν περισσότερο στις συνολικές εξαγωγές της ΕΕ. Τα προϊόντα αυτά αντιπροσώπευαν το 7% και το 10% των εξαγωγών της ΕΕ, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη δέσμευσή της για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η ΕΕ αυξάνει τις εξαγωγές σιταριού προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι σημαντικότεροι προορισμοί ήταν η Αλγερία (4,9 εκατομμύρια τόνοι), το Μαρόκο (4,1 εκατομμύρια τόνοι), η Αίγυπτος (2,9 εκατομμύρια τόνοι) και η Νιγηρία (2,5 εκατομμύρια τόνοι).

Μία από τις κύριες εξαγωγές της ΕΕ παραμένουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με εξαγωγές αξίας 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Το χοιρινό κρέας παρέμεινε επίσης το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν κρέατος το περασμένο έτος με 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ, παρά την πτώση της κινεζικής ζήτησης.

Όσον αφορά τους εμπορικούς εταίρους, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μακράν ο πρώτος προορισμός για τις εξαγωγές της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, με το 13% των εξαγωγών της ΕΕ το 2022, ακολουθούμενες από την Κίνα με το 7% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ.

Εισαγωγές

Το 2022, οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με το 2021 σε όρους αξίας. Αυτό αντιπροσωπεύει 172 δισεκατομμύρια ευρώ εισαγωγών.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των παγκόσμιων τιμών, ιδίως των ελαιούχων προϊόντων και του καφέ. Η πρώτη κατηγορία εισαγόμενων προϊόντων είναι οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες από τις οποίες η ΕΕ εισήγαγε αξίας 25,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών συνδυάστηκε με την αυξανόμενη ανάγκη για εισαγωγές ηλίανθου και σόγιας λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας του 2022. Αυτό συνέβη και για τις εισαγωγές αραβοσίτου για να αντισταθμίσουν την εγχώρια μείωση της παραγωγής της ΕΕ.

Διαφορετικά, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί καθώς και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά παραμένουν η 2η και 3η κορυφαία κατηγορία αγροδιατροφών που εισάγονται στην ΕΕ σε όρους αξίας, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2021, ενώ οι όγκοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί.

Η Βραζιλία παραμένει η πρώτη πηγή εισαγωγών για την ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 12% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με 9% των εισαγωγών από την ΕΕ το 2022. Η Ουκρανία ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2022 ως η τρίτη πηγή εισαγωγών εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ.

ΕΕ-27: Δομή του εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής με την Extra-EU-27, 2010-22 (σε εκατομμύρια ευρώ)

Διαβάστηκε 353 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία