Παρασκευή, 22η Σεπτεμβρίου 2023  3:32 μμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 11:32

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή: «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού» (Τρι 18/4/2023 20:30)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ.

Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού –Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του».

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Β. Αλεξανδρή: «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού –Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του».

την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 και ώρα 20.30 , στην Παλαιά Δημοτική Αγορά.

Σκαλτσοδήμου 9, Αγρίνιο.

Εισηγητές:

κ. Γιάννης Δ. Μακρής: Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου

κ. Βασίλειος Πατρώνης: Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

κ. Χρήστος Κυριαζής: Εκπαιδευτικός

κ. Δημήτριος Αλεξανδρής : Ιστορικός Ερευνητής- συγγραφέας του Βιβλίου.

Την συζήτηση θα συντονίσει η κα. Αναστασία Ξουργιά , Εκπαιδευτικός.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Αλεξανδρή «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. Ο Κλεφτοκαπετάνιος του Ζυγού – Ο Στρατηγός της Επανάστασης – Οι 1.326 Αγωνιστές του», προλογίζει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητας Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων και δισέγγονος του Στρατηγού, Ιωάννης  Δ. Μακρής.

Το βιβλίο (526 σελίδων) αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην προεπαναστατική περίοδο και στην ανυπότακτη  Κλεφτουριά του Ζυγού, που με Καπετάνιο της τον Δημήτρη Μακρή, επιβίωσε μέχρι την Επανάσταση του ΄21, από τον φοβερό διωγμό των Οθωμανών στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και κυρίως στις πολιορκίες, στις μάχες και στις εκστρατείες, που πήρε μέρος το ένοπλο σώμα του Δημήτρη Μακρή.

Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται η στρατιωτική πορεία του Δ. Μακρή, στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος (Ελαφρά Τάγματα, Τετραρχίες) και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στο τέταρτο κεφάλαιο καταγράφονται όλοι οι Αγωνιστές, Πεσόντες και Αιχμάλωτοι, που πολέμησαν στην Επανάσταση, υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Μακρή, από τις περιοχές του Πάνω και Κάτω Ζυγού και τα χωριά των περιφερειών Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας.

Τέλος στο Παράρτημα του βιβλίου αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα, ο βαθμός, η ηλικία και ο τόπος καταγωγής, των 405 στρατιωτικών (αξιωματικών και στρατιωτών) του Κ΄ Τάγματος, που διοικούσε το 1832 ο Στρατηγός Δημήτρης Μακρής.

Διαβάστηκε 156 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Απριλίου 2023 11:42
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.