Παρασκευή, 22η Σεπτεμβρίου 2023  4:15 μμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 13:27

Eγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου η έκθεση «Σήκω Ψυχή μου!...»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση «Σήκω Ψυχή μου!...» Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, που εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου παρουσία πλήθους επισκεπτών.

Στη σημασία της έκθεσης,  την οποία διοργάνωσε η ΔΠΑ σε συνεργασία με  το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων,  αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής υπογραμμίζοντας το διπλό επετειακό χαρακτήρα της έκθεσης, τόσο για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, όσο και για τη συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας της Πινακοθήκης. Ο κ. Γαρουφαλής ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης, υπενθυμίζοντας πως αυτή συνιστά την τέταρτη κατά σειρά συνεργασία των δύο φορέων.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος  Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του αφιέρωσε την έκθεση στους Μικρασιάτες και Πόντιους της πόλης, ανακαλώντας προσωπικές και συλλογικές μνήμες από τη ζωή των προσφύγων στους συνοικισμούς του Αγρινίου: « Η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία αποτελεί ωδή στο μεγαλείο του πολιτισμού των προσφύγων μας. Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου καταφέρνει για μια ακόμη φορά να είναι η φιλόξενη στέγη  για μια πραγματικά σημαντική έκθεση». 

Εκ μέρους του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, ο γενικός γραμματέας, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου ανέδειξε στον γραπτό χαιρετισμό του τη διαχρονική συμμετοχή των Αιτωλοακαρνάνων σε όλους τους Εθνικούς Αγώνες. Παράλληλα, εστίασε στο κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης, την ανάδειξη δηλαδή όχι μόνο του τραύματος της Καταστροφής, αλλά κυρίως της ανάτασης που η μουσική δημιουργία των προσφύγων προσέφερε στις νέες τους πατρίδες. Από το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος, ο Γιώργος Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στη σταθερά γόνιμη συνεργασία  μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ενώ ο επιμελητής της έκθεσης, Χρήστος Χρηστίδης αναφέρθηκε στους καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς συντελεστές της έκθεσης και παρουσίασε τους φορείς προέλευσης του υλικού της, τις θεματικές ενότητες και τα σημαντικότερα τεκμήριά της.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα τεκμήριά της, να ακούσουν τραγούδια, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες και να δουν μουσικά όργανα των προσφύγων. Ιδιαίτερης προσοχής έτυχε και η ενότητα που περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα και πρωτότυπα έγγραφα σχετικά με την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή του Αγρινίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 6 Απριλίου 2023 – 31 Μαΐου 2023

ΩΡΑΡΙΟ: Τρίτη – Σάββατο 10:00π.μ. – 13:30μ.μ. και 18:00μ.μ. – 21:00μ.μ.

                Κυριακή: 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ.,  Δευτέρα & αργίες κλειστά

ΕΙΣΟΔΟΣ:  Ελεύθερη 

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.  Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ:  Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:  2641360419,  www.dipinag.gr

Διαβάστηκε 220 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.