Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:48 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 10:21

Η Ιερή Πόλη εξέπεμψε δυνατά μηνύματα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα οι Εορτές «Εξόδου» στο Μεσολόγγι

Με μια συγκινητικά μεγάλη συμμετοχή χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την βραδινή και την πρωινή πομπή τιμώντας τους Αθανάτους νεκρούς της 10ης Απριλίου 1826.

Η Ιερή Πόλη εξέπεμψε δυνατά μηνύματα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων  οι 15νθήμερες εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 197ης Επετείου της «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκε το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος ο Δήμαρχος Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκταρίου Φαρμάκη και βουλευτών.

Παρέστησαν επίσης ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Μάριος Σαλμάς,  Πρέσβεις ξένων κρατών, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Κομμάτων, Δήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων κ.α

Ακολούθησαν η επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου και του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού  και η πομπή της Εικόνας της «Εξόδου» προς τον Κήπο των Ηρώων, όπου μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων.

Μετά την βράβευση των αθλητών του 75ου Δρόμου Θυσίας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς εκφώνησε  συγκινητικά τον  Πανηγυρικό της ημέρας ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την υψίφωνο Βίβιαν Ντάγλας με την συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Εν συνεχεία έγινε η μεταφορά των Ιερών κειμηλίων από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής, ενώ νωρίτερα ο Δήμος σε συνεργασία με το Σύλλογο Πανηγυριστών «Ο Αη–Συμιός» τέλεσε τρισάγιο στη Ντάπια Λουνέτα, εκεί όπου διαδραματίστηκε η κορύφωση της μεγάλης ΘΥΣΙΑΣ  καθώς και κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Λύρος στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας την ευχαρίστησε για την παρουσία της στην 197η Επέτειο της «Εξόδου» των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αψηφώντας τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, συγκεντρώθηκαν στο μικρό ετούτο αλωνάκι και έδωσαν την ύστατη μάχη για την ελευθερία και την δική μας σημερινή ανεξαρτησία και ευημερία. «Το Μεσολόγγι στέλνει μηνύματα πίστης και αφοσίωσης στις ανώτερες αξίες, ενότητας και συνεργασίας. Και δεν πρέπει ποτέ να πάψει να το κάνει. Η παρουσία όλων σας σήμερα εδώ σε αυτό κατατείνει» σημείωσε ο Κώστας Λύρος.

Η κ Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, την παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου στον Κήπο των Ηρώων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τιμάμε σήμερα τους υπερασπιστές της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Mε την ηρωική τους «Έξοδο», και την αυτοθυσία τους εμπρός στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων των Οθωμανών πολιορκητών, μας δίδαξαν πώς να ζούμε και να πεθαίνουμε ελεύθεροι. Το παράδειγμά τους σφράγισε την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, απέσπασε τον θαυμασμό όλου του κόσμου και δυνάμωσε το ρεύμα του φιλελληνισμού. Θα τους είμαστε για πάντα ευγνώμονες»

Επίσης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας  περπάτησε για λίγο και στο παραδοσιακό κέντρο της πόλης.

Το Σάββατο το απόγευμα πλήθος κόσμου παρακολούθησαν με κατάνυξη την πομπή, με προεξάρχουσα την Εικόνα της «Εξόδου», τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων.

Μετά το πέρας της πομπής ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σε κλίμα υποδειγματικής κατάνυξης και συγκίνησης  εκφώνησε μέσα από τον  Κήπο τον επίσημο πανηγυρικό  και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι προνόμιο μεγάλο και ευθύνη ανυπολόγιστη να μιλά κανείς για την κορωνίδα των θυσιών. Είναι, όμως, κάθε φορά μια απόπειρα να αναμοχλεύσουμε με κατάνυξη την ιστορική μας μνήμη.10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826. Το Μεσολόγγι πέφτει. Δίνει στην οικουμένη μια ακόμη θυσία. Μια Θυσία όμως ΑΘΑΝΑΤΗ ! Ασύλληπτη γιατί ακριβώς δεν ήταν απονενοημένη.

Το Μεσολόγγι ΤΟΤΕ και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ θα κλείνει στα τείχη του όσους και όσα ανάγουν τον Άνθρωπο στο ΥΨΙΣΤΟ Θεϊκό Δημιούργημα! ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΨΗΛΑ! Χωρίς εκπτώσεις ηθικής ! Και ΤΩΡΑ και ΠΑΝΤΑ η μνήμη θα γίνεται ΔΥΝΑΜΗ !

Η ΘΥΣΙΑ, άνεμος προοπτικής.

ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ  ποτάμι ορμητικό που θα παρασέρνει κάθε εμπόδιο και θα χαράζει το δρόμο.

Για ένα καινούργιο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ .Όμορφο, δυνατό, αντάξιο εκείνων των ισχνών μα ΤΟΣΟ ΓΙΓΑΝΤΩΜΕΝΩΝ ανθρώπων, εκείνων των πεινασμένων μα ΤΟΣΟ ΧΟΡΤΑΣΜΕΝΩΝ από πατρίδα.

 Εκείνων των απελπισμένων μα ΤΟΣΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ από την Ελευθερία.

Εκείνων που απέδειξαν στον κόσμο πως :

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να πάρεις

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να καθυποτάξεις

Δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να κάνεις δικό σου

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ»! 

Ο Κώστας Λύρος ανέφερε ακόμη με νόημα ότι το Μεσολόγγι δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο ενώ για την επέτειο των 200 ετών υπόσχεται να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο :«Το Μεσολόγγι των ιδεών , των αξιών και των συμβόλων. Το Μεσολόγγι των υψηλών απαιτήσεων και πνευματικών προσδοκιών. Που δεν πρέπει να μείνει αβοήθητο. Όχι όπως τότε! Που αναζητά τους σύγχρονους Φιλέλληνες, τους σύγχρονους φιλομεσολογγίτες. Που επιδιώκει την συνεργασία, που βάζει στόχους υψηλούς στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Που εκσυγχρονίζεται. Που είναι ανοιχτό στις εξελίξεις. Πιστό στις παραδόσεις αλλά δοτικό και δεκτικό στα σύγχρονα ρεύματα. Που υπόσχεται σε 3 χρόνια από τώρα, στην επέτειο των 200 ετών, το 2026 να είναι λαμπρό και πρωτοπόρο».

Εορτές Εξόδου 2023 | Ο πανηγυρικός λόγος του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου - YouTube

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συγκλονιστική αναπαράσταση του ανυπέρβλητου γεγονότος της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του  Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό τη Διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα και μετά το πέρας της τελετής  παρατέθηκε δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών, στην πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διήρκεσε 15 ημέρες, έτυχε συγκινητικής συμμετοχής και αναγνώρισης για την αρτιότητα της διοργάνωσης, για την επιβλητικότητα  του χαρακτήρα του και την σοβαρή  ποιοτική αναβάθμιση του.

Και του χρόνου !

Διαβάστηκε 256 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.