Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:24 μμ
 
wm small
Σάββατο, 08 Απριλίου 2023 12:04

«Η Νύχτα της Εξόδου» – To ιστορικό ντοκιμαντέρ του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, σήμερα Σάββατο, 8 Απριλίου 2023, στις 13:00 από την ERT WORLD

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

To ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Νύχτα της Εξόδου» του Μεσολογγίτη σκηνοθέτη Λευτέρη Δακαλάκη, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ηρωική Έξοδο των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, θα μεταδοθεί στην ERT WORLD σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, στις 13:00.

Το ντοκιμαντέρ καταδεικνύει ότι η εθελούσια θυσία των Μεσολογγιτών δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός αλλά ήρθε ως φυσική συνέπεια του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων τής ηρωικής πόλης και του αισθήματος της ελευθερίας, που ήταν βαθειά ριζωμένο μέσα τους.

Οι πράξεις των Μεσολογγιτών, κατά τις πολιορκίες και την Έξοδο, χαρακτηρίζονταν από απολύτως δημοκρατικά φρονήματα. Εξέλεξαν, οι ίδιοι, ομόφωνα τον 28χρονο αρχηγό της φρουράς τους, συναποφάσιζαν για κάθε τους ενέργεια, έμειναν αμέτοχοι σε ντροπιαστικές για την κοινοβουλευτική ιστορία της πατρίδας μας έριδες και επέλεξαν οι ίδιοι να πεθάνουν παρά να σκλαβωθούν, χωρίς να βρίσκονται σε καθεστώς οποιουδήποτε εξαναγκασμού, πράξη μοναδική στα ανθρώπινα χρονικά.

Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι έργο μόνο Μεσολογγιτών, γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί με απλότητα αλλά και σαφήνεια το πολιτισμικό βάθος της Ιεράς Πόλεως, στους τομείς της παιδείας, της Δικαιοσύνης, της ναυτοσύνης, της Ιατρικής, της Τυπογραφίας, του φιλελληνισμού της αγωνιστικής υπερηφάνειας, χωρίς περιττές κορώνες. Κάθε ένας από τους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος είναι ξεχωριστός στο είδος του.

Στο ντοκιμαντέρ εμπεριέχονται μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα, προηγουμένων ετών, της αναπαράστασης της ανατίναξης του δημογέροντα Καψάλη, στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Χρήστου Βλαχογιάννη και σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Δακαλάκη.

Στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνέβαλαν:

Νίκος Κορδόσης (νομικός και ιδρυτής του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»), Μαρία Μπακαδήμα (προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Αιτωλοακαρνανίας), Νικήτας Φιλιππόπουλος (δημοσιογράφος – εκδότης της τοπικής εφημερίδος «ΝΤΑΠΙΑ»), Ροδάνθη Ρόζα Φλώρου (πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου), Γιάννης Δακαλάκης (μουσικοδιδάσκαλος, πρωτοψάλτης και συγγραφέας), Μιχάλης Κιτσινέλης (προϊστάμενος της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης), Νίκος Μουρκούσης (γενικός ιατρός), Ελένη Καρανικόλα Τσουβέλα (δασκάλα και διδάκτωρ Λαογραφίας), Μαρία Κοττά (αγιογράφος), Olaf Kjelsen (τ.Πρέσβυς της Ελβετίας στην Ελλάδα).

Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικώς):

Γιώργος Αθανασόπουλος (πολίτικη λύρα), Μαρία Αλεξανδροπούλου (πιάνο), Φρόσω Γατσώρη (πιάνο), Ζωή Κορκοντζέλου (πιάνο), Σοφία Τέγα (φλάουτο), Δημήτρης Φωλιάς (σαξόφωνο σοπράνο), Αλεξάνδρα Χασιώτη (κλαρινέτο), Ανδρέας Χασιώτης (τρομπέτα), Κωνσταντίνα Χατζηγεωργιάδου (φλάουτο), Ειρήνη Χρήστου (φλάουτο).

Σολίστ η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου

Τραγουδούν:

Σοφία Τέγα, Χρήστος Βλαχογιάννης, Μιχάλης Παληκύρας, Στράτος Τρικαλινός

Ψάλλει η Χορωδία τού Συλλόγου Ιεροψαλτών Ι. Π. Μεσολογγίου «Αρχιδιάκονος Άνθιμος», υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου και πρωτοψάλτου, Γιάννη Δακαλάκη.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα:

«On this day I complete my thirty-sixth year» (Χρήστου Βλαχογιάννη – Lord Byron)

Χριστός γεννάται… (Καταβασία Χριστουγέννων – ύμνος της Εκκλησίας)

Marcia Funebre Sulla Morte D’un Eroe (L. W. Beethoven)

Χορογραφία: Στέλλα Παπαδοπούλου

Χορεύουν: Ειρήνη Καράτσαλου, Μαρία Κουφού, Αλεξάνδρα Παλιούρα, Εβελίνα Πλιακούρα

Μακιγιάζ: Κωνσταντίνα Μητσοπούλου

Μετάφραση Ελβετού πρέσβεως: Νάγια Δακαλάκη

Εικονολήπτες: Γιώργος Παυλάκης, Φώτης Π., Λευτέρης Δακαλάκης (Ελβετία)

Ήχος-φωτισμός: Δίηχο, Πάτρα

Γραμματεία παραγωγής: Ερμίνα Ταράτσα

Ιστορική τεκμηρίωση ντοκιμαντέρ: Μαρία Μπακαδήμα (Προϊσταμένη ΓΑΚ Αιτωλοακαρνανίας)

Κείμενα-διασκευές-εναρμονίσεις-ενορχηστρώσεις-διεύθυνση ορχήστραs: Χρήστος Βλαχογιάννης

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δακαλάκης

Συμπαραγωγή: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Πρεσβεία Ελβετίας στην Ελλάδα

Παραγωγή: Polis Production 2021

Το ντικομαντέρ μπορείτε να το δείτε την ώρα της μετάδοσης ζωντανά από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.ertflix.gr/epg/channel/ept-world-live

Διαβάστηκε 284 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.