Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:11 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 19:40

Δημοσκόπηση: Δύο μονάδες μπροστά η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δημοσκόπηση: Δύο μονάδες μπροστά η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία – Ανεβασμένα ποσοστά στα μικρότερα κόμματα δίνει δημοσκόπηση της Data RC

H πρώτη μέτρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών, στις 21 Μαΐου.

Η δημοσκόπηση της Data RC που δημοσιεύτηκε στο pelop.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα και σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η ΝΔ προηγείται στην Αιτωλοακαρνανία με δύο ποσοστιαίες μονάδες (1,8% για την ακρίβεια) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η ΝΔ εκτιμάται στο 29,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,3%. Ωστόσο τα υπόλοιπα κόμματα δείχνουν όλα λίγο πολύ να έχουν ανεβασμένα ποσοστά. Ιδίως το ΚΚΕ το Μέρα 25 και το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ μετριέται στο 10,6%, το ΚΚΕ στο 8,7% και το Μέρα 25 στο 7,9%. Η Ελληνική Λύση λαμβάνει το 3,5% των προτιμήσεων, ενώ την έκπληξη κάνει το κόμμα Κασιδιάρη “Έλληνες για την Πατρίδα”, όπου στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Data RC “γράφει” 7,4%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 5,5%.

Ως προς την «παράσταση νίκης», που από το δημοσκόπους θεωρείται πως είναι ένα εύρημα που δεν έχει διαψευστεί ποτέ, σταθερά μπροστά καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία με το 59% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να θεωρούν ότι θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο. Ωστόσο ο ποσοστό αυτό σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι μειωμένο κατά 10% περίπου.

Λόγω Αχαΐας δύο μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας

Συνολικά σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, μετρώντας και τους τρεις νομούς δηλαδή ως σύνολο, η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου της της Data RC έρχεται πρώτο κόμμα με 32,9% έναντι 30,4% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 10,6%, το ΚΚΕ με 7,2%, η Ελληνική Λύση με 4,8%, το Μέρα25 με 3,8% και οι “Έλληνες για την Πατρίδα” (κόμμα Κασιδιάρη) με 5,5%. Άλλο κόμμα ψηφίζει το 4,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική εικόνα στη Δυτική Ελλάδα επηρεάζεται από την σημαντική διαφορά που καταγράφει υπέρ του ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα. Εκεί προηγείται με 35,8% έναντι 28,5% της ΝΔ. Αντίθετα στην Ηλεία τα δύο μεγάλα κόμματα κονταροχτυπιούνται με τη ΝΔ να μετριέται στο 34,7% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 34,6%.Στην Ηλεία αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό 13,8%. Συγκρίνοντας τις δυνάμεις των κομμάτων στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το ΚΚΕ, όσο το Μέρα25, αλλά και το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφουν στην Αιτωλοακαρνανία τα μεγαλύτερα ποσοστά τους 8,7%, 7,9% και 7,4% αντίστοιχα. Για παράδειγμα το ΚΚΕ έχει στην Αιτωλοακαρνανία υπερδιπλάσιο ποσοστό από ό,τι στην Ηλεία. Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα Κασιδιάρη, που στην Αιτωλοακαρνανία έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό από ό,τι στην Ηλεία. Ενώ το ποσοστό του Μέρα25 στην Αιτωλοακαρνανία είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που παίρνει στην Αχαΐα.

Η εικόνα για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Στην ερώτηση – δείκτη που καταγράφει τα «όρια καταλληλόλητας» ή με άλλα λόγια της «συμπάθειας» κάθε υποψηφίου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επελέγη από το 39,2% των πολιτών, (σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από την πρόθεση ψήφου της Ν.Δ). Ταυτόχρονα όμως και 4,5% μικρότερο από τον Ιανουάριο.
Στην ερώτηση – δείκτη για την «δημοτικότητα», ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης του κ. Τσίπρα. Συγκεντρώνει 38,9% θετικές γνώμες (μεγαλύτερο ποσοστό από όσους θα ψηφίσουν Ν.Δ.) Σε σχέση με τον Ιανουάριο καταγράφεται πτώση 6,5%. Η αρνητική γνώμη για τον Κ.Μ. είναι στο 60,1% αυξημένη κατά 6,6% από την προηγούμενη έρευνα. Ο Α. Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,6% (ποσοστό  κοντά σε αυτό που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ) και 3% περισσότερο από όσους τον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
Ως προς την «εμπιστοσύνη στην διαχείριση κρίσεων» έντονη είναι η επίδραση του δυστυχήματος στην εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 60% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται και το 33% ότι την εμπιστεύεται.  Συγκρίνοντας με ανάλογες έρευνες που πραγματοποιηθήκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο το ίδιο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι στην ΠΔΕ η στάση των πολιτών είναι έντονα πιο επικριτική.
Στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στις επερχόμενες εκλογές, απαντά το 38,1%. (ποσοστό σημαντικά υψηλότερο της πρόθεσης ψήφου της ΝΔ). Στον κ. Τσίπρα, απαντά το 30,3% (ποσοστό είναι πολύ κοντά στο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ).

Δημοσκόπηση: Δύο μονάδες μπροστά η ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 391 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 19:50
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/