Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:21 μμ
 
wm small
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 17:37

Tο διεθνές συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), διεξήχθη στις 6 & 7 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με θέμα "Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων"

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων" που οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Καινοτομίες – βασικά χαρακτηριστικά του συνέδριου αποτέλεσαν:

  1. Το γεγονός ότι μετά από δεκαετίες διεξήχθη ένα συνέδριο αφιερωμένο αποκλειστικά στη δακοπροστασία των ελαιώνων, ένα από τα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής ελαιοκομίας .
  2. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος οι πλέον ειδικοί επιστήμονες τόσο από τα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια της Ελλάδας, όσο και γεωπόνοι πεδίου και ειδικά από τις Περιφέρειες και τις ΔΑΟΚ, οι οποίοι μίλησαν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη σημασία της σωστής δακοπροστασίας για την ελληνική ελαιοκομία.
  3. Το συνέδριο είχε έντονα διεθνή χαρακτήρα, με προσκαλεσμένους πέντε ειδικούς εντομολόγους επιστήμονες ομιλητές από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
  4. Αναπτύχθηκαν οι σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης του δάκου, η ορθή χρήση των εντομοκτόνων και τα προβλήματα ανθεκτικότητας, η βιολογική καταπολέμηση του δάκου και οι καλλιεργητικές πρακτικές διαχείρισής του. Τέλος, αναπτύχθηκαν η συνέργεια του δάκου με τις ασθένειες της ελιάς, όπως το γλοιοσπόριο, καθώς και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση του δάκου.
  5. Απονεμήθηκε έπαινος σε τρεις ερευνητικές ομάδες που έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του δάκου στη χώρα μας και διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα:
  • Στην Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών γεωπληροφορικής στο Εθνικό Πρόγραμμα Δακοκτονίας.
  • Στον Αν. Καθηγητή, Μάρκο Αυλωνίτη, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για την ανάπτυξη νέου τύπου ηλεκτρονικών παγίδων τύπου Mcphail,
  • Στους Κωνσταντίνο Ποντικάκο, Διονύσιο Περδίκη και Θεόδωρο Τσιλιγκιρίδη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για το σύστημα «Fruit Fly Net», ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής δακοπροστασίας.
  1. Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου υπήρξε ανοικτός διάλογος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την στρογγυλή τράπεζα, με τοποθετήσεις των εμπλεκομένων φορέων, ερευνητών, γεωπόνων, αγροτών, όπου αναδείχθηκαν τεκμηριωμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας.

Συμπερασματικά, υπήρξε ομοφωνία ως προς:

  • την ανάγκη συνέχισης του Εθνικού Προγράμματος για την καταπολέμηση του δάκου με βάση τους δολωματικούς ψεκασμούς, λόγω των πλεονεκτημάτων του,
  • την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θεσπίστηκε το 1953 και την προσαρμογή του σε νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα,
  • τη θέσπιση ενός ενιαίου φορέα υπεύθυνου για την υλοποίηση του προγράμματος με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, αναδείχτηκαν οι κύριες αιτίες που προκαλούν προβλήματα κατά την εκτέλεση του Εθνικού Προγράμματος, που είναι το ύψος και η ροή της χρηματοδότησης και η οργανωτική δομή του. Παράλληλα τέθηκαν ως κύριες προτεραιότητες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος, η αξιοποίηση και πιλοτική εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και των επιστημονικών δεδομένων, η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του προγράμματος δακοκτονίας σε πολλά σημεία του, η δημιουργία Εθνικού Συμβούλιου Ελαιοκομίας. Οι επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές και θα εξειδικευθούν για κάθε θέμα, ώστε να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα- προτάσεις του συνεδρίου προς τους υπεύθυνους φορείς της Πολιτείας.

Το συνέδριο έτυχε μεγάλης συμμετοχής και τις δύο ημέρες με συνέδρους που το παρακολούθησαν δια ζώσης στο ΓΠΑ και δικτυακά.

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί την Επιστημονική Επιτροπή, τους ομιλητές και ιδιαίτερα τους ξένους ομιλητές, τους χορηγούς που υποστήριξαν οικονομικά, τους χορηγούς επικοινωνίας, το προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όλους τους σύνεδρους που ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου

Σταύρος Βέμμος, Γεωπόνος, Ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διονύσης Περδίκης, Γεωπόνος, Αναπληρωτής καθηγητής στο εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην ολοκληρωμένη και βιολογική αντιμετώπιση εντόμων- εχθρών των καλλιεργειών

Βασίλης Ζαμπούνης, Γεωργοοικονομολόγος, εκδότης του περιοδικού "Ελιά & Ελαιόλαδο" και της ιστοσελίδας olivenews.gr

Γραμματεία: Μαρία Μαραντίδου, Γεωπόνος, ΕΔΙΠ στο Εργαστήριο Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υποψήφια διδάκτωρ ελαιοκομίας του ΓΠΑ.

Διαβάστηκε 166 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία