Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:29 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 19:28

Νέοι κωδικοί και αλλαγές στα φορολογικά έντυπα – Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί το νέο έντυπο Ε1 ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με χρονικό ορίζοντα την 30η Μαρτίου.

Στο νέο έντυπο έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των φορολογικών αρχών με ροπή προς φοροδιαφυγή, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται και η ψήφιση της διάταξης νόμου που ορίζει την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής από φυσικά πρόσωπα εφόσον δεν προκύπτει από τη δήλωσή τους πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ.

Θα προστεθεί όμως ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών.

Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Στην ΑΑΔΕ έχουν ανεβάσει ταχύτητα για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία προγραμματίζεται στα τέλη του μήνα. Τα νέα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3) που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι εκδόθηκαν, ενώ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες για τη συμπλήρωση της νέας φορολογικής δήλωσης.

Με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα καθορίζεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και οι δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. O φόρος θα εξοφληθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου.

protothema.gr

Διαβάστηκε 248 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.