Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:24 πμ
 
wm small
Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 18:04

Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο: Ξεκινά με εξωστρέφεια – «Στόχος μας η σύνδεση με την τοπική κοινωνία»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο: Ξεκινά με εξωστρέφεια σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. «Στόχος μας η σύνδεση με την τοπική κοινωνία», λέει ο πρόεδρος, καθηγητής Ν. Κούτσιας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα προστεθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών ένα ακόμη τμήμα της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο– εκτός από το «Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων»-, το «Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας». Δύο άλλα τμήματα της Γεωπονικής Σχολής θα εδρεύουν στο Μεσολόγγι ενώ υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν, η κοσμητεία βρίσκεται στο Αγρίνιο και, επίσης προς το παρόν, δεν έχουν αρχίσει οι γνωστές συζητήσεις περί έδρας και λοιπών συμπαρομαρτούντων.

Το καλό νέο είναι πως το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας φαίνεται να πιστεύει στην εξωστρέφεια και στην επαφή με την τοπική κοινωνία, όπως και στη δημοσιοποίηση και την παρουσία στις σύγχρονες τεχνολογίες. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στήθηκε μια ενημερωμένη ιστοσελίδα που περιγράφει επακριβώς το Τμήμα και τις βλέψεις του, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν γίνει οι κινήσεις για σύγχρονο εξοπλισμό και χρήση τεχνολογιών που θα βοηθήσουν την έρευνα στις νέες τάσεις της Γεωργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη «Συνείδηση» μιλά ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Νικόλαος Κούτσιας, καθηγητής Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Κάνει λόγο για ένα σύγχρονο Τμήμα με εξωστρέφεια που από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα μπορεί να παρέχει την γνώση που απαιτείται πάνω σε τομείς όπως η παραγωγή, τα τρόφιμα, οι νέες τεχνολογίες πάνω στην γεωργία και τελικά η κυκλική οικονομία που θα φέρει πλούτο στην χώρα αλλά και την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας πιο συγκεκριμένα.

Ο Νικόλαος Κούτσιας

«Η σύγχρονη γεωργία πλέον είναι ψηφιακή και έξυπνη, η, δε, Ε.Ε. ενθαρρύνει την συνάφεια της Γεωπονικής επιστήμης και των καλλιεργειών με άλλα κομμάτια της κυκλικής οικονομίας, με τον οικοτουρισμό, την βιοποικιλότητα κλπ. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε κι εμείς από την στιγμή που θα ξεκινήσει το τμήμα μας, κάτι που το πιστεύουμε όχι μόνο για να δώσουμε στην τοπική αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα τεχνολογίες όπως τα drones κλπ αλλά και για να γίνουμε ένας μοχλός που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας στην Αιτωλοακαρνανία», τονίζει ο καθηγητής κ. Κούτσιας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να καταλάβει το κοινό ότι το Τμήμα, μετά και την συγχώνευση με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει τρεις βασικές κατευθύνσεις που είναι πολύ σημαντικές. Η πρώτη είναι η βιώσιμη παραγωγή, τα τρόφιμα και η κυκλική οικονομία, η δεύτερη είναι η διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου, της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών και η τρίτη είναι η ευφυής γεωργίας οι εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής στην Γεωργία. Για τις φυσικές καταστροφές, για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του τμήματος αναφέρεται ότι προκειμένου να προστατευθούν από αυτούς τους κινδύνους, οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά λύσεων και να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές, οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της αγροτικής παραγωγής.

«Μια πολύ θετική εξέλιξη ήταν το ότι πλέον ανήκουμε και τα δύο Τμήματα σε μια Σχολή κάτι που στο παρελθόν δεν ίσχυε και αποτελούσε εμπόδιο στην εξέλιξη της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας στο Αγρίνιο. Εμείς έχουμε σχεδιάσει ήδη 8 ερευνητικές δράσεις και ταυτόχρονα έχουμε στόχο τη σύνδεση, το δεσμό με την τοπική κοινωνία. Το Τμήμα μας θα είναι σύγχρονο και η τεχνολογία και η πληροφορική που θα χρησιμοποιεί θα βοηθήσει την παραγωγή εδώ και στην χώρα. Στις 8 Μαρτίου κάναμε την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Τμήματός μας και ήδη αποφασίσαμε την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα να κάνουμε και μια ανάλογη εκδήλωση-παρουσίαση που θα μας κάνει όλο και πιο γνωστούς. Σύντομα θα μάθετε για την επόμενη δράση που έχουμε ετοιμάσει», καταλήγει ο πρόεδρος του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο.

«Γιατί να σπουδάσω στο νέο Τμήμα»

Κάνοντας κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει στην επικοινωνία και την προσέγγιση από φοιτητές που θα θελήσουν να έρθουν για σχετικές σπουδές στο Αγρίνιο, το Τμήμα δημοσιοποίησε στον τοπικό Τύπο και σε οργανισμούς που ασχολούνται με την γεωργική ανάπτυξη όπως η «Ένωση Αγρίνιου» ένα κείμενο που εξηγεί το αντικείμενο, τις κατευθύνσεις και τις προοπτικές του και τους λόγους που κάποιος φοιτητές μπορεί να το επιλέξει.

Αναφέρει η δημοσίευση αναλυτικά:

«Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας ιδρύθηκε το 2022 και έχει έδρα το Αγρίνιο. Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας εστιάζει στην αειφορική, αποδοτική και δίκαιη διαχείριση του φυσικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος της υπαίθρου που συμμετέχει στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών και υποστηρίζει τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Το αντικείμενο της αειφορικής γεωργίας περιλαμβάνει όλες τις μορφές της ολοκληρωμένης γεωργίας, της βιολογικής και οικολογικής γεωργίας, της γεωργίας ακριβείας, της εκτατικής γεωργίας, της γεωργοδασοκομίας, της γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, της αγροοικολογίας, του οικοτουρισμού καθώς και όλων των άλλων μορφών γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων της υπαίθρου, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων για τη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της υπαίθρου.

Σκοπός και  αποστολή του νεοϊδρυθέντος Τμήματος είναι η εκπαίδευση γεωτεχνικών επιστημόνων με τις απαραίτητες γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας για την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων αειφορικής γεωργικής ανάπτυξης, μελετών και έργων, τη σύνταξη στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την αειφορική γεωργική πρακτική και την οικολογική μετάβαση της γεωργικής πρακτικής και παραγωγής, τον σχεδιασμό και διάδοση πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της γεωργίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή της γεωργίας σε μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, την προετοιμασία τους για τη στελέχωση φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, των επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων και των ποτών, των φορέων ελέγχου και υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως ερευνητικών εργαστηρίων και ινστιτούτων, εργαστηρίων μικροβιολογικών αναλύσεων και ποιοτικού ελέγχου της γεωργικής παραγωγής, αειφορικής διαχείρισης φυσικών πόρων και προετοιμασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων, φορέων παροχής συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών με έμφαση στα συστήματα αειφορικής διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας, οικολογικής γεωργίας, ολοκληρωμένης γεωργίας, γεωργίας ακριβείας, γεωργίας δέσμευσης άνθρακα, κ.λπ.

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας είναι δομημένο έτσι ώστε να προσφέρει:

-Επιστημονική κατάρτιση που εστιάζει στην κατανόηση των επιστημονικών εννοιών, αρχών και μεθόδων σε όλες τις βασικές επιστήμες και στη σύνθεση και εφαρμογή τους στο χώρο της Αειφορικής Γεωργίας.

-Ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων και μεθόδων παραγωγής και παρουσίασης της έρευνας μέσω εργασιών και μελετών αλλά και μέσω της υποχρεωτικής διπλωματικής εργασίας.

-Προετοιμασία για περαιτέρω σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

-Ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω διεπιστημονικών ομαδικών εργασιών, ασκήσεων πεδίου, εκπαιδευτικών επισκέψεων, πρακτικής άσκησης καθώς και δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα κινητικότητας όπως το Erasmus. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Τμήματος: http://susagri.upatras.gr/»

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 482 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.