Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:16 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 14:07

Σε λειτουργία η εφαρμογή για τις Προειδοποιήσεις Παγετού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διαδραστικός χάρτης με ωριαία και ημερήσια δεδομένα για όλους τους δήμους της χώρας.

παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως παγετό ορίζουμε την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).
Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση ο παγετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.

Η παρούσα εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με ωριαίο χρονικό βήμα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα λήψης εξειδικευμένης πληροφορίας για συγκεκριμένο σημείο (αγροτεμάχιο). Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.


Για να μπείτε στην εφαρμογή frost.minagric.gr πιέστε ΕΔΩ.


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης της μετεωρολογίας επιτρέπει πλέον την παραγωγή ιδιαίτερα αξιόπιστων μετεωρολογικών προγνώσεων μικρής χωρικής κλίμακας. Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι μέλος του European Center for Medium Range Weather Forecast (ECMWF), που αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους οργανισμούς παραγωγής μετεωρολογικών δεδομένων παγκοσμίως, μας επιτρέπει την πρόσβαση σε αξιόπιστα προγνωστικά δεδομένα θερμοκρασίας τα οποία μετά από επεξεργασία αποκλιμάκωσης επιτρέπουν την παραγωγή προγνώσεων παγετού σε πυκνό πλέγμα σημείων σε μεγάλο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Για την αντιπροσωπευτικότερη παρουσίαση έχουν εξαιρεθεί περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο από 1200μ καθώς και περιοχές που δεν καλλιεργούνται όπως προκύπτουν από δορυφορικά δεδομένα χρήσης γης.

Οι προγνώσεις έχουν χρονική διάρκεια τριών ημερών με χρονικό βήμα μιας ώρας. Παράλληλα χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνολογίες γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS) ώστε να γίνει δυνατή η παραγωγή προειδοποιήσεων παγετού με χρωματικό κώδικα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) ανάλογα με την ένταση του φαινομένου σε επίπεδο δήμου.

Το πράσινο χρώμα υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης παγετού, το κίτρινο ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης θερμοκρασιών κοντά στο μηδέν ( 0°C ως 2°C ), το πορτοκαλί ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης θερμοκρασιών κάτω του μηδενός ( <0°C ) και το κόκκινο ότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης θερμοκρασιών κάτω από μείον δύο βαθμούς Κελσίου ( <-2°C ). Με διαγράμματα παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου ώστε να δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης εφαρμογής των μέτρων προστασίας.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Στην αρχική οθόνη της εφαρμογής παρουσιάζεται χάρτης της χώρας με γεωγραφικό διαχωρισμό σε επίπεδο δήμου και ενεργοποιημένες τις επιλογές «Δήμος» και «Ημερήσια Δεδομένα».

Κάθε δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C. Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2m. Είναι, όμως, γνωστό ότι στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία κοντά στο έδαφος μπορεί να πέσει αρκετά χαμηλότερα ιδιαίτερα όταν έχουμε ξαστεριά. Επομένως το πορτοκαλί χρώμα μπορεί να δείχνει θερμοκρασία από 0°C έως -2°C στα 2m όμως κοντά στο έδαφος η θερμοκρασία μπορεί να είναι αρκετά χαμηλότερη.

Επιλέγοντας έναν δήμο αυτόματα γίνεται μεγέθυνση στη γεωγραφική περιοχή του και ταυτόχρονα ανοίγει ένα παράθυρο που μας δείχνει το επίπεδο της προειδοποίησης. Ο χρωματισμός κάθε δήμου δείχνει την χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στην γεωγραφική έκταση του. Όμως, σε κάθε σχεδόν δήμο της χώρας έχουμε συνήθως μεγάλες αλλαγές του ανάγλυφου και άλλων γεωφυσικών χαρακτηριστικών με αποτέλεσμα σε άλλες περιοχές ο παγετός να είναι ισχυρός, σε άλλες μέτριος ή σε άλλες να μην εμφανιστεί καθόλου.

Για να δούμε, λοιπόν, τι ακριβώς θα συμβεί σε μια τοποθεσία που μας ενδιαφέρει μπορούμε να μεγεθύνουμε και άλλο τον χάρτη και να επιλέξουμε ένα συγκεκριμένο σημείο αφού προηγουμένως έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή «Επιλογή Σημείου». Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο που θα δείχνει το επίπεδο της επικινδυνότητας και επιπλέον την ωριαία εξέλιξη του φαινομένου για το συγκεκριμένο σημείο.

Επιλέγοντας το σύμβολο του εντοπισμού ο χάρτης μεγεθύνεται αυτόματα στην περιοχή του χρήστη.

Εάν επιλέξουμε «Ωριαία Δεδομένα» τότε μπορούμε να δούμε ανά ώρα την χρονική εξέλιξη του παγετού σε επίπεδο χώρας, δήμου ή σε όποια άλλη γεωγραφική περιοχή θέλουμε. Κάθε τετραγωνάκι αντιπροσωπεύει γεωγραφική περιοχή 500m X 500m. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να δει που και πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή. Το εργαλείο αυτό είναι, για παράδειγμα, πολύ χρήσιμο για να εντοπιστούν ποιες περιοχές ενός δήμου θα επηρεαστούν, με ποια ένταση και πότε.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να κάνει εγγραφή καταχωρώντας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δήμο που τον ενδιαφέρει (Είσοδος). Όταν υπάρχει προειδοποίηση παγετού για τον συγκεκριμένο δήμο θα λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστηκε 259 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία