Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:29 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 19:18

Το χρονοδιάγραμα των πληρωμών από τον ΕΦΚΑ – «Ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ

Διευκρινίσεις για τις αυξήσεις στις συντάξεις, το έκτακτο βοήθημα σε όλους όσοι δεν πήραν την αύξηση του 7,75% και το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το επίδομα προσωπικής διαφοράς και τις επικουρικές συντάξεις από τον ΕΦΚΑ έδωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του οργανισμού Όμηρος Τσάπαλος. Μιλώντας δε για την εισφοροδιαφυγή που έχει παρατηρηθεί, τόνισε ότι το παράπτωμα είναι διπλό όταν πληρώνεις τις δικές σου εισφορές ως εργοδότης, αλλά δεν πληρώνεις και τις εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων σου.

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες πολιτών που δεν είδαν στις συντάξεις Μαρτίου (πληρωμή συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου) την αύξηση που έδωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσάπαλος διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί είχαν προσωπική διαφορά που κληρονόμησαν από το Νόμο Κατρούγκαλου. Ωστόσο, όπως είπε, ο ΕΦΚΑ δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά έως 31 Μαρτίου (όσοι έχουν προσωπική διαφορά κι έχουν έως 1.600 ευρώ άθροισμα κύριων συντάξεων το μήνα) θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Πώς θα δοθεί το έκτακτο επίδομα

Το επίδομα θα είναι κλιμακούμενο αναλόγως του ύψους της ενίσχυσης που έχει λάβει ο συνταξιούχος στο παρελθόν. Ενδεικτικά, «300 ευρώ θα λάβουν περίπου 560.000 συνταξιούχοι που δεν είδαν τίποτα το προηγούμενο διάστημα, ούτε το 7,75%, ούτε τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, ούτε την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, παρά μόνο μια μικρή ωφέλεια».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΦΚΑ, «υπάρχουν συνταξιούχοι που θα δουν 250 ευρώ, γιατί είδαν μια ωφέλεια το προηγούμενο διάστημα από την αύξηση του 7,75% κι έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 1.100 ευρώ. Τα 200 ευρώ θα τα δουν συνταξιούχοι με πιο υψηλές αποδοχές μεταξύ 1.100-1.600 ευρώ που είτε δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση, είτε έλαβαν μια αύξηση χαμηλότερη της τάξης του 3%».

Μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΕΦΚΑ, διευκρίνισε ότι ο Μάρτιος είναι μήνας πληρωμών κι έκτακτων ενισχύσεων για τους συνταξιούχους και κυρίως για όλους όσοι δεν έχουν εισπράξει επικουρικές συντάξεις.

Πώς θα πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις

«Πέρα από την καταβολή των τακτικών συντάξεων που γίνεται κάθε τέλος του μήνα, έχουμε και δυο έκτακτες καταβολές ή μια μεγάλη έκτακτη καταβολή η οποία αφορά εκείνους για τους οποίους οφείλουμε για πολλά χρόνια τις επικουρικές τους συντάξεις. Μέχρι 1/3 ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια τεράστια προσπάθεια που κάναμε στον ΕΦΚΑ να εκδώσουμε οριστικά 40.000 επικουρικές συντάξεις μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν τέλη Μαρτίου τις συντάξεις τους. Δε θα λάβουν προκαταβολή, ούτε αναδρομικά. Θα λάβουν την οριστική επικουρική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά», σημείωσε ο κ. Τσάπαλος.

Επιπλέον δήλωσε ότι υπάρχουν επιπλέον 40.000 ασφαλισμένοι που εκκρεμεί η επικουρική σύνταξή τους, οι οποίοι έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν προκαταβολή για την επικουρική τους σύνταξη. Επισήμανε ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλει 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης. «Αν για παράδειγμα οφείλουμε για 12 μήνες στην επικουρική σύνταξη, ένας ασφαλισμένος θα λάβει αναδρομικά 1.200 ευρώ. Αν περιμένει 24 μήνες, θα λάβει 2.400 και ούτω καθεξής».

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 220 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία