Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:50 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 14:41

Κεχρί: είναι τα αρχαία δημητριακά η καλλιέργεια του μέλλοντος;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γιατί τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν το 2023 ως Διεθνές Έτος Κεχριών.

Τα κεχρί είναι καλλιέργειες χαμηλής παραγωγής. Χρειάζονται πολύ λίγο νερό, σχεδόν καθόλου φυτοφάρμακα και μπορούν να αναπτυχθούν εξαιρετικά καλά σε ξηρές περιοχές. Ως «σκληρά», χονδροειδή δημητριακά, αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, ενώ περιέχουν επίσης περισσότερη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο από το ρύζι  -για παράδειγμα- ή το σιτάρι.

  • Η παγκόσμια κοινότητα σήμερα αντιμετωπίζει δυο μεγάλες προκλήσεις, που σαφώς αλληλοσυνδέονται: είναι η επισιτιστική κρίση και η κλιματική αλλαγή.

Η ανθρωπότητα οφείλει να αναζητήσει λύσεις. Και ο Οργανισμός Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, έξυπνα σκέφτηκε ότι τα κεχρί, όπως και στο παρελθόν έχει αλλεπάλληλες φορές αποδειχθεί, μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι καλλιέργειες ακόμη και σήμερα πρωταγωνιστούν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και σε περιοχές της Ασίας, αφού τα κεχρί αναπτύσσονται σε άνυδρες εκτάσεις με ελάχιστες εισροές και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. Δεν είναι τυχαίο που ήταν η Ινδία εκείνη που πρότεινε την ανακήρυξη του 2023 ως Διεθνούς Έτους Κεχριών, καθώς σε αυτά η ίδια αναζήτησε τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα σίτισης του πληθυσμού της.

Τα κεχρί χρησιμοποιούν 70% λιγότερο νερό από το ρύζι, μεγαλώνουν στο μισό χρόνο όσο το σιτάρι και χρειάζονται 40% λιγότερη ενέργεια στην επεξεργασία. Είναι ανθεκτικές καλλιέργειες που αντέχουν σε ακραίες συνθήκες ζέστης.

Τα κεχρί είναι από τα αρχαιότερα, αν όχι τα πρώτα, δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί από την ανθρωπότητα.  Έχουν τις ρίζες τους σε αρχαίους πολιτισμούς και προγονικές παραδόσεις, έχουν επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες καλλιέργειας. Η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά τους στο κλίμα προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Επειδή είναι συχνά οι μόνες καλλιέργειες που μπορούν να συγκομιστούν σε περιόδους ξηρασίας, τα κεχρί μπορούν να αποτελέσουν ζωτικής σημασίας πηγή τροφής για πληθυσμούς που είναι ευάλωτοι στην επισιτιστική ανασφάλεια.

Τα κεχρί παρέχουν αντιοξειδωτικά, μέταλλα και πρωτεΐνες. Ως δημητριακά ολικής αλέσεως, κάθε ποικιλία κεχρί προσφέρει επίσης διαφορετικούς τύπους και ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου, του σακχάρου στο αίμα και των λιπιδίων.

Τα κεχρί μπορούν να προσθέσουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία στο παγκόσμιο εμπόριο, κάνοντας τις αγορές πιο ανθεκτικές.

Επιπλέον, τα κεχρί είναι χωρίς γλουτένη με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή τροφίμων για άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη. Μπορούν επίσης να είναι μια οικονομικά αποδοτική πηγή σιδήρου. Η ενσωμάτωση του κεχρί στη διατροφή μας μπορεί να μας προσφέρει θρεπτικές και υγιεινές εναλλακτικές λύσεις για τα συνηθισμένα επεξεργασμένα δημητριακά στην παγκόσμια αγορά.

Τα κεχρί προσφέρουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες διαβίωσης για τους αγρότες μικρής κλίμακας. Το εμπόριο κεχρί, άλλωστε, μπορεί να βελτιώσει την ποικιλομορφία του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, καθώς σήμερα τα κεχρί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών, άρα οι προοπτικές είναι μεγάλες.

Η γενετική ποικιλομορφία των κεχριών προσφέρεται για πολλές διαφορετικές και καινοτόμες εφαρμογές των κεχριών σε τομείς όπως η θεραπευτική και η φαρμακευτική. Χρησιμοποιώντας καινοτόμα, τα κεχρί προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες στην αγορά για περιφερειακό και διεθνές εμπόριο.

Διαβάστηκε 309 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία