Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:52 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 21:13

Εκτός ενισχύσεων για τις ζωοτροφές εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανάστατοι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία ζητούν παρέμβαση των βουλευτών για λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε λίγες εκατοντάδες υπολογίζονται στην Αιτωλοακαρνανία οι κτηνοτρόφοι που δεν έλαβαν την πολυπόθητη ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός πληρωμών.

Το προηγούμενο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε ως ενίσχυση για τις ζωοτροφές περίπου 85,8 εκατ. ευρώ σε 64.887 κτηνοτρόφους, όμως πολλοί έμειναν εκτός ενίσχυσης. Με το αιτιολογικό της μη πολλαπλής συμμόρφωσής τους το 2021, που είναι η βασικότερη αιτία, αλλά και για άλλους λόγους (διαφορά στον βασικό ΚΑΔ, άλλη γεωργική δραστηριότητα παρουσίασε μεγαλύτερο τζίρο έστω και 1 ευρώ, νεοεισερχόμενοι στον κλάδο κ.λπ.)., χιλιάδες κτηνοτρόφοι είδαν να βγαίνουν εκτός πληρωμών, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλα τα κριτήρια της ΚΥΑ. Στη περίπτωση της πολλαπλής συμμόρφωσης όμως οι παραγωγοί παραπονιούνται ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν νωρίτερα, ώστε να προχωρήσουν σε ένσταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της πολλαπλής συμμόρφωσης – πρασινίσματος, επιβάλλεται από τις υποχρεώσεις του ενωσιακού πλαισίου για τη συγκεκριμένη έκτακτη ενίσχυση. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι άδικο, αφού η συγκεκριμένη ενίσχυση δίνεται για αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις και οι έκτακτες συνθήκες, που προέκυψαν, ιδίως στα σιτηρά, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες, θα γίνει μια συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα περιλαμβάνει όσους παραγωγούς είχαν πρόβλημα λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόμενους. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Ζητούν παρέμβαση των βουλευτών

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης, ωστόσο άνθρωποι του κλάδου μιλούν για μερικές εκατοντάδες κτηνοτρόφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου υπάρχουν περίπου 80 κτηνοτρόφοι από την Κατοχή και το Νεοχώρι, που έμειναν εκτός ενίσχυσης. Παραγωγοί από τη συγκεκριμένη περιοχή επικοινώνησαν με το ΑγρίνιοCulture.gr για να δηλώσουν αγανακτισμένοι που για τεχνικούς περισσότερο λόγους μένουν εκτός ενίσχυσης και για να ζητήσουν παρέμβαση των βουλευτών του νομού, προκειμένου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση στο πρόβλημα, που έχει ανακύψει.

Μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη συνεχή αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, την ενεργειακή κρίση και των ανατιμήσεων πρώτων υλών, που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής, η κτηνοτροφική παραγωγή καθίσταται πλέον ασύμφορη. Ήδη όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι μέσα στο τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου, της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί έτι περαιτέρω.

Πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων ζητά ο ΣΕΚ

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μετά τις δηλώσεις Γεωργαντά περί επικείμενης πληρωμής
Χιλιάδες κτηνοτρόφοι απ΄ όλες τις περιοχές της Ελλάδας παραμένουν εκτός πληρωμής από την έκτακτη στήριξη για τις ζωοτροφές, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, επισημαίνει ο ΣΕΚ, με ανακοίνωσή του.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις καθημερινές ανάγκες των ζώων για διατροφή και δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ζητάμε, άμεσα:
• Να πληρωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι άσχετα με το ποιος είναι ο βασικός ΚΑΔ ή εάν έχουν εισόδημα και από άλλη γεωργική δραστηριότητα, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της Υπουργικής απόφασης 3148/18 Νοεμβρίου 2022 / ΦΕΚ Β 5873.
• Να διατεθεί επί πλέον ενίσχυση 160 εκατ. Ευρώ, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση των 89 εκατ ευρώ, δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει την βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
• Να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν από την πρώτη πολύ μικρή ενίσχυση των ζωοτροφών (από τα 50 εκ. € δόθηκαν περίπου 40 εκ. € ).
• Να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν ή και να κάνουν ένσταση.
• Να αποδοθεί η κορωνοενίσχυση σε 4.000 κτηνοτρόφους που από λάθος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που αναγνωρίστηκε από το Υπ.Α.Α.Τ., δεν πληρώθηκαν.
• Να ανακληθεί η διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει η διαβούλευση με τους φορείς των κτηνοτρόφων, των αγροτών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 278 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα