Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:31 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 21:04

Πιθανή νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές μαζί με την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι εξαγγελίες για τις εισφορές, πιθανότατα να συνδυαστούν με την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Για ισχυρή πιθανότητα να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,60% εντός του 2023 κάνουν λόγο στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην Ημερησία, ώστε να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για συνολική μείωση κατά 5 μονάδες, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά τη μείωση των εισφορών, η οποία θα ευνοήσει νέες προσλήψεις, θα ελαφρύνει το κόστος των επιχειρήσεων και θ’ αυξήσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από την πορεία του προϋπολογισμού, καθώς δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την άλλη, υπάρχει ακόμα ένα μικρό περιθώριο για μείωση εισφορών που αντιστοιχούν στις παρακρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ, όπως για παράδειγμα της κατάρτισης, η οποία πλέον χρηματοδοτείται απ’ το ταμείο ανάκαμψης. Όμως, από ‘κει και πέρα τα περιθώρια στενεύουν, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» των εισφορών αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας και σύνταξης, δύο κλάδοι που είναι ελλειμματικοί αν δεν χρηματοδοτηθούν απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εξαγγελίες για τις εισφορές, πιθανότατα θα συνδυαστούν με την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το ΚΕΠΕ πρέπει να παραδώσει το υπόμνημά του στον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος με τη σειρά του, σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, θα πρέπει να φέρει την πρόταση για το νέο κατώτατο μισθό προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, στα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό, έδωσαν έμφαση στη μείωση των εισφορών, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πιέσεις προς το κυβερνητικό επιτελείο για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 276 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία