Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  1:25 μμ
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 18:47

Ο Δ. Σπύρου από το Αγρίνιο: “Τα παιδιά να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους”, τόνισε στο κατάμεστο “Άνεσις”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους «Ολυμπία» Δημήτρης Σπύρου συνομίλησε με μαθητές από το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «Ο ψύλλος», της οποίας είναι και δημιουργός, στον κινηματογράφο «Άνεσις», στο Αγρίνιο.

«Πλημμύρισε» από μαθητές του Αγρινίου και της Αμφιλοχίας ο Δημοτικός κινηματογράφος «Άνεσις». Στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών του Δήμου Αγρινίου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού παρουσιάζονται ταινίες εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα για τους μαθητές. Στο πλαίσιο της προβολής της ταινίας «Ο Ψύλλος» παρευρέθηκε στον κινηματογράφο ο δημιουργός της ταινίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και εφήβους «Ολυμπία» Δημήτρης Σπύρου, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές.

Αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις» ότι από το 2006 προβάλλονται με είσοδο ελεύθερη ταινίες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές για παιδιά και έφηβους και ότι ο κ. Σπύρου βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με παιδιά. Οι ταινίες αυτές είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας και κατόπιν συνεννόησης εκπαιδευτικών και των ανθρώπων του κινηματογράφου προγραμματίζεται η προβολή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλήθηκε χθες η ταινία «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου. Το ιδιαίτερο όμως γεγονός είναι ότι μαζί με τα παιδιά παρακολούθησε την ταινία και ο ίδιος ο κ. Σπύρου, του οποίου το μήνυμα ήταν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τα όνειρά τους. Ο κ. Σπύρου επιχειρεί, μέσα από τον «Ψύλλο» αλλά και τη στάση ζωής του,  να τονίσει στους γονείς ότι πρέπει να αφήσουν τα παιδιά να χαρούν την παιδική τους ηλικία και όπως έλεγε ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ “να αφήσουμε να ωριμάσει η παιδικότητα”.

Συνολικά 500 μαθητές από τον Δήμο Αγρινίου και τον Δήμος Αμφιλοχίας παρακολούθησαν την ταινία « Ο ψύλλος» και εκτός από αυτό συνομίλησαν με τον σκηνοθέτη, γεγονός που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον τους.

Οι προβολές των ταινιών με ελεύθερη είσοδο για μικρούς και μεγάλους ξεκίνησαν από την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 07/05, ενώ την Δευτέρα επισκέπτονται τον κινηματογράφο μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους (κατόπιν συνεννοήσεως) για να παρακολουθήσουν ταινίες με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Η υπόθεση

Ο «Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ’ ένα απομονωμένο χωριό της Ηλείας τη δεκαετία του’60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.

Ο «Ηλίας Σειλαϊδής» ζει σ’ ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του, αλλά τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά…

Ο Δημήτρης Σπύρου μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» για την παρουσία του στο Αγρίνιο τόνισε: «Ο Κινηματογράφος είναι κατάμεστος από παιδιά και είναι πολύ ευχάριστο αυτό για μένα. Με τον Δήμο Αγρινίου έχουμε συνεργασία σαν Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ολυμπία». Είναι μια ιδιαίτερα παραγωγική σχέση, όσο με προβολές όσο και με εκπαιδευτική διάσταση της συνεργασίας αυτής.

Βρισκόμαστε στην ίδια Περιφέρεια, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από αυτή, είναι συνδιοργανωτής μαζί με την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ολυμπία» και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και ελπίζω να κρατήσουν χρόνια κυρίως για παιδιά του νηπιαγωγείου, του δημοτικού, του γυμνασίου, αλλά και το λυκείου, γιατί ο οπτικοακουστικός αλφαβητισμός επιβάλλεται σήμερα στην εποχή της ψηφιακής εικόνας και του ήχου».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου μιλώντας στη «Σ» αναφέρει: «Ο Δημήτρης Σπύρου είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης, ο οποίος είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, λογοτέχνης, ποιητής και συγγραφέας. Είναι ένας άνθρωπος του πολιτισμού και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας που θα συνομιλήσει με τους μικρούς μας φίλους, διότι ο κ.Σπύρου πέραν από τις γνώσεις που διαθέτει είναι και ο εμπνευστής, ο δημιουργός και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ για παιδιά και νέους «Ολυμπία», συνεπώς τον συνδέουν πολλά με τον χώρο και τους μαθητές και η επαφή του με τα παιδιά είναι πραγματικά ένα σημαντικό γεγονός κυρίως για τα ίδια τα παιδιά, αλλά και για εμάς όπως επίσης και για τους εκπαιδευτικούς».

Κωνσταντίνος Χονδρός

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 371 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 19:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.