Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:16 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 18:45

ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι 68.000 θέσεις θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη οι 30.000 έχουν ανοίξει από τον Δεκέμβριο και αφορούν νεότερες αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες

Mε στόχο την καθοδική πορεία της ανεργίας, ώστε να πέσει κάτω του 10% το 2024, το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν προγράμματα με 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Οι 68.000 θέσεις θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ήδη οι 30.000 έχουν ανοίξει απ’ τον Δεκέμβριο και αφορούν νεότερες, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι αφορούν

Η διάρκειά τους κυμαίνεται από 7 έως 18 μήνες, ενώ ο μισθός των ωφελούμενων ξεκινά από τα 713 ευρώ και φτάνει ακόμη και στα 951 ευρώ (για άνεργους που έχουν συμπληρώσει το 12μηνο επιδοτούμενης ανεργίας).

Οι 10.000 (από τις 30.000) αφορούν νέους άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης εγγεγραμμένων στα μητρώα της ΔΥΠΑ, με στόχο την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η δράση έχει προϋπολογισμό 68 εκ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Απευθύνεται δε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς – επιχειρήσεις του Δημοσίου και επιχειρήσεις ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Οι άλλες 10.000 αφορούν ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας των οποίων η επί μακρόν απομάκρυνση από την αγορά εργασίας δυσκολεύει την επανένταξή τους. Εχει προϋπολογισμό 119,7 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης των μακροχρόνια ανέργων.

Το τρίτο πακέτο των 10.000 θέσεων αφορά ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 112,3 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υλοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος θα ωφελήσει 7.000 άτομα που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

  • άνεργες μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους
  • μακροχρόνια άνεργοι άνω των 24 μηνών
  • άτομα άνω των 55 ετών που είναι άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών
  • άτομα με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών και Ρομά

Μέχρι το Μάιο άλλες 38.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι 38.000 νέες θέσεις που θα δρομολογηθούν μέχρι το Μάιο θα αφορούν σε προγράμματα με έμφαση σε γυναίκες και πράσινη οικονομία. Θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε πόλεις με υψηλά ποσοστά ανεργίας και οικονομίες σε μετάβαση. Έτσι, για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα για ανέργους 25-45 ετών στο πλαίσιο του οποίου η επιδότηση θα είναι πάνω από 60-65% και για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια θα φτάνει και το 80%.

Παράλληλα η ΔΥΠΑ σχεδιάζει προγράμματα για 111.000 θέσεις εργασίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει νέες δράσεις, συμβουλευτική και κατάρτιση και θα απευθύνεται σε γυναίκες, νέους και μακροχρόνια ανέργους. Θα ξεκινήσουν σταδιακά μετά την άνοιξη και θα δίνουν έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην πράσινη και γαλάζια (ναυτιλία ναυπηγεία) οικονομία καθώς και στην ψηφιακή οικονομία.

Παράλληλα, άλλες 22.000 θέσεις τρέχουν ή θα τρέξουν άμεσα με άλλα προγράμματα.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 347 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία