Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:27 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 20:43

Ένα Σαββατοκύριακο με τον Παντελή Φλωρόπουλο στην Καλαμάτα (φωτο+βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Γιώργου Λουριδά

Ο Παντελής Φλωρόπουλος επισκέφθηκε την Καλαμάτα στις 11 και 12 του Φεβρουαρίου προσκεκλημένος σε δύο εκδηλώσεις. Το απόγευμα του Σαββάτου παρέστη ως guest oμιλητής στο σεμινάριο που οργανώθηκε από τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά, στο πλαίσιο του 1ου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας και μέσα απ’ το οποίο δημιουργήθηκε μια μικρή ταινία με τον τίτλο «Οι Τρεις Υποψήφιοι» από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου σχολείων της Καλαμάτας.

Η ταινία βρίσκεται στο youtube:

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου «Γυρίζοντας μια ταινία» αναλύθηκε από τον κ. Φλωρόπουλο ο μύθος της πριγκίπισσας Μάρπησσας και ο αποσυμβολισμός των χαρακτήρων της ιστορίας της σε μια μεγαλύτερη, συμπαντική κλίμακα.

Το πρωινό της Κυριακής, στο Πνευματικό Κέντρο, στον χώρο της Ένωσης Μεσσηνίων συγγραφέων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αφιερωμένη στον κ. Φλωρόπουλο με θέμα “Παραμύθι και Έβδομη Τέχνη”. Εκεί, παρουσιάστηκαν τα τελευταία του βιβλία: «Το μαγικό Χτενάκι» και «Το βασίλειο του κόκορα». Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που τα εν λόγω βιβλία παρουσιάστηκαν σε κοινό, παρέα με την συλλογή παραμυθιών «Το Παραμυθόπλοιο».

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γιώργος Λουριδάς και η Μαρία Νταλλή, λογοτέχνης, Ειδ. Γραμ. της Ε.Μ.Σ.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η Παναγιώτα Φλεβάρη, δικηγόρος, συγγραφέας, μέλος της Ε.Μ.Σ. και η Γεωργία Καποπούλου, ερασιτέχνης ηθοποιός και εκπαιδευτικός από το Αγρίνιο (με καταγωγή από την Βελίκα Μεσσηνίας) που διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Το μαγικό Χτενάκι».

Στην εκδήλωση παρέστησαν σημαντικά πρόσωπα της πόλης με μεγάλη πολιτιστική συνεισφορά στην Καλαμάτα. Χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν ότι διήρκησε δύο ώρες, λόγω των σημαντικών θεμάτων που ανοίχτηκαν, αλλά και του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού.

Προσεγγίστηκε η τυπολογία του παραμυθιού, υπό την λαϊκή μορφή του, ο συσχετισμός του με άλλα είδη της δημώδους δημιουργίας, όπως το παραδοσιακό τραγούδι, και, κυριότερα, οι συμβολισμοί και οι αρχετυπικές αλήθειες που το λαϊκό παραμύθι ενσωματώνει.

Εκφράστηκε προβληματισμός για τις νέες τεχνολογίες της σύνταξης κειμένων και εικόνων μέσω Artificial Intelligence και για το πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την διαδικασία της δημιουργίας, άλλοτε θετικά και άλλοτε με αρνητικά αποτελέσματα.

Ο κ. Φλωρόπουλος, με την ξεχωριστή προσωπικότητά του και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, μας θύμισε πως τα παραμύθια δεν είναι απλές ιστορίες, αλλά έχουν ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων! Πηγαίνοντάς μας εκατομμύρια χρόνια πίσω… μέχρι την κατακλυσμική ιστορία του Δευκαλίωνα και το χάλκινο γένος των ανθρώπων.

Μας θύμισε την λέξη «άνθρωπος» και μας τοποθέτησε σε μέρη μαγικά, εκεί όπου δημιουργήθηκε το πρώτο του βιβλίο «Η Πολιτεία των Λουλουδιών.»

Μας μίλησε για τα “Αιτωλικά Παραμύθια” που έχουν ως πυρήνα τους το λαϊκό αφήγημα και που ο συγγραφέας είχε ακούσει ως παιδί από τον παππούλη του.

Η εκδήλωση είχε έντονο συγκινησιακό χαρακτήρα, καθώς δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ο κ. Φλωρόπουλος, αλλά και μέλη του πάνελ, συγκινήθηκαν και δάκρυσαν κατά την διάρκεια των αναγνώσεων.

Ήταν μια εκδήλωση που σίγουρα θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όσων παρέστησαν και που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της ως κατάθεση α-λήθειας και βαθιάς εμπιστοσύνης στους συγγραφείς μας που θα βγάλουν τον τόπο μας απ’ το πολιτιστικό του τέλμα και την εκδοτική πενία στην οποία έχει πέσει κατά την μετα-κρισιακή εποχή που ακόμη διανύουμε.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

©Νίκος Μανίτσας Στεφανάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 401 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2023 21:26
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.