Δευτέρα, 26η Φεβρουαρίου 2024  7:44 πμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2023 19:12

Ιαματικά λουτρά Μουρστιάνου στη Λυσιμαχία: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (video-φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα ιαματικά λουτρά Μουρστιάνου στη Λυσιμαχία Αιτωλοακαρνανίας έχουν ρίζες από τα αρχαία χρόνια.

Ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια επί της όχθης της λίμνης και μια κεραμεική πλάκα με το όνομα “Λυσίμαχος” χαραγμένο πάνω της.

Ιστορικοί κι αρχαιολόγοι μετά από πολλά έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα αρχαία εκείνα λουτρά χτίστηκαν υπό την επίβλεψη και για λογαριασμό του βασιλιά Λυσίμαχου από τους Αιτωλούς,οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του Λυσίμαχου στον πόλεμό του κατά του Αντιγόνου κι έπειτα του γιου του,Δημήτριου του Πολιορκητή.Όπως θα γίνεται αντιληπτό,οι Αιτωλοί,για χάρη της μακροχρόνιας αυτής συμμαχίας,μετονόμασαν τη λίμνη από Ύδρα σε Λυσιμαχεία,χτίζοντας παράλληλα και ομώνυμη πόλη προς τιμήν του βασιλιά.

Επί Τουρκοκρατίας,τα τωρινά λουτρά είχαν περιπέσει σε αχρησία,ενώ χρησιμοποιούνταν από τους Τούρκους τα δυτικά αυτών,όπου οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει λάκκους,λουτήρες και ατμόλοτρα (χαμάμ).Το μέρος το αποκαλούσαν “βρωμονέρι”,λόγω της βαριάς θειούχας μυρωδιάς,που ακόμα και σήμερα γίνεται έντονα αισθητή.Ωστόσο,μετά την απελευθέρωση,οι Έλληνες συνήθιζαν να το ονομάζουν “αγιονέρι”,αποδίδοντάς του θαυματουργικές ιδιότητες.

Δείτε το video και φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά:

iamatikes piges mourstianou 1

iamatikes piges mourstianou 3

iamatikes piges mourstianou 5

iamatikes piges mourstianou 7

iamatikes piges mourstianou 8

iamatikes piges mourstianou 9

loutramourstianou.blogspot.com

Διαβάστηκε 453 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.