Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:57 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 18:35

Αντιδράσεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς – Γ. Λεχουρίτης: Ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του, αλλά θα χάσει και το Κράτος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις να ενεργούν ως διάδικοι των funds που έχουν επενδύσει στην αγορά χρέους μέσω τιτλοποιήσεων, τάσσεται οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος, απόφαση που αποτελεί «βόμβα» για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία.

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση επικυρώνει όσα είχαν ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Όπως έγινε γνωστό η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία με μόλις 9 ψήφους κατά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθαρογραφεί. Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Το θέμα  αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών και όσων ακόμη προστεθούν. Μοιραία λοιπόν η απόφαση δημιουργεί και πολιτική αντιπαράθεση καθώς πρόκειται για ένα θέμα μεγάλης κοινωνικής σημασίας. Το Υπ. Οικονομικών ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστικό δηλώνοντας ότι  δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» βάζει στο «τραπέζι» και άλλες πτυχές της υπόθεσης τονίζοντας:

«χωρίς επίσημα στοιχεία διέρρευσε η δήθεν απόφαση του Αρείου Πάγου που θα επιτρέψει στα «κοράκια» να πάρουν τα σπίτια των πολιτών μέσω των πλειστηριασμών. Έδωσε δηλαδή τη δυνατότητα στα funds να πιέσουν τη Δικαιοσύνη και το λέω αυτό γιατί είχε προαναγγελθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πως θα είναι υπέρ των funds από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τον κ. Στουρνάρα. Άρα γνώριζε εκ των προτέρων ποια θα ήταν η απόφαση. Αυτό είναι αδιανόητο, απαράδεκτο και βέβαια ντροπιαστικό για την Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρούμε πως η αδυναμία της Κυβέρνησης να νομοθετήσει με βάση την 822 απόφαση του 2022 ως «Πόντιος Πιλάτος» έστειλε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αφού γνώριζαν εκ των προτέρων ποια θα είναι η έκβασή της. Αντί δηλαδή να πάρει την ευθύνη να νομοθετήσει έστειλε μια τεκμηριωμένη, σωστή, αντικειμενικά δίκαιη απόφαση να εκδικαστεί από τους ανώτατους δικαστές. Είναι πράγματι παράδοξο με βάση τους νομικούς κύκλους μια υπόθεση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26/01 μέσα σε 10 ημέρες να βγει η απόφαση. Τόσο ελαφρά την  καρδία πήραν την τύχη του κόσμου στα χέρια τους; Περιμένουμε όμως ακόμη για να δούμε να καθαρογραφεί η απόφαση για να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες που αναφέρει. Τελικά όμως, όπως φαίνεται θα εφαρμοστεί ο νόμος 4354 του 2015, που λέει όταν πλειστηριάζονται τα ακίνητα οι servicers δεν θα καταβάλουν φόρο και χαρτόσημο στο Ελληνικό Δημόσιο. Αν τελικά πέρασε αυτή η απόφαση, η άποψη, το Ελληνικό δημόσιο θα χάσει από τους πλειστηριασμούς περί τα 58 δισ. Δηλαδή και ο κόσμος θα χάσει τα σπίτια του έναντι ευτελούς τιμήματος και το Κράτος θα χάσει τα χρήματα που θα έπρεπε να πάρει. Αυτή δυστυχώς είναι η δικαιοσύνη που βγάζει αυτές τις αποφάσεις».

Παράλληλα ο κ. Λεχουρίτης σχετικά με το νομό μας τονίσει: «στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν πολλά ακίνητα, πολλές περιπτώσεις, που είναι για να πλειστηριαστούν. Τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζουμε, γιατί πλέον οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά, άρα δεν ξέρουμε ποια ακίνητα πλειστηριάζονται. Το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών, που το προσεχές διάστημα θα βγουν σε πλειστηριασμό».

Η απάντηση του Υπ. Οικονομικών

Απάντηση στον αρνητικό σχολιασμό και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου, δίνει με ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών, τονίζοντας ότι η απόφαση δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Με σημερινές ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σπεύδουν να τοποθετηθούν επί της απόφασης που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έλαβε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σχετικά με τη δυνατότητα των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) να εκκινούν διαδικασίες πλειστηριασμού για δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από τράπεζες.

Απόφαση η οποία, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ελήφθη από το Ανώτατο Δικαστήριο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Απόφαση η οποία, όπως προκύπτει από τον Τύπο, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού.

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία:

νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017,
έφερε τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017,
κατήργησε – οριζόντια – την προστασία της 1ης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019,
νομοθέτησε ένα αναποτελεσματικό πρόγραμμα παροχής κρατικής επιδότησης για την προστασία της 1ης κατοικίας, χωρίς να έχει υποβληθεί καμία αίτηση,
παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ιδιωτικό χρέος σε ύψος που υπερέβαινε τα 238 δισ. ευρώ,
παρέδωσε στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα «κόκκινα» δάνεια στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων,
μεταβίβασε τα δάνεια των τραπεζών στα funds.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει δημοσιευθεί και κανείς δεν γνωρίζει το νομικό σκεπτικό της.

ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: Ξανά τροπολογία για την προστασία δανειοληπτών και αγροτών

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Τονίζει πως «ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα».

To κόμμα της αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, καθώς «δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε», όπως αναφέρει.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων και επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες, όπως και τη προστασία της αγροτικής γης.

Κων/νος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 265 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 01:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.