Σάββατο, 30η Σεπτεμβρίου 2023  8:36 μμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023 20:00

Τροπολογία: τι αλλάζει στα βοσκοτόπια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα παράταση για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης – Ποιες εκκρεμότητες επιχειρεί να κλείσει το υπουργείο.

Βοσκήσιμες γαίες ή αλλιώς βοσκοτόπια, καλούνται οι εκτάσεις που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση.

Η βοσκή εντός των ανωτέρω εκτάσεων, στις οποίες αυτή δεν έχει απαγορευθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ασκείται επί τη βάσει διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εν λόγω εκτάσεων για βόσκηση σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη βοσκή, παράλληλες χρήσεις, καθώς και τη βοσκοϊκανότητα της κάθε περιοχής και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών προς εξυπηρέτηση της σκοπούσας χρήσης, χωρίς να παρεμποδίζεται η χρήση της βοσκής.

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τροποποιείται ο ορισμός των βοσκήσιμων γαιών και αποσαφηνίζεται ότι αυτές αποτελούν έννοια γένους, εντός της οποίας εντάσσεται, ως υποσύνολο, έννοια του «μόνιμου βοσκότοπου» που είναι επιλέξιμος για χορήγηση ενίσχυσης.

  • Mε δεδομένο ότι έως και σήμερα δεν έχουν εκπονηθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, παρατείνεται Προθεσμία για την εκπόνηση, υποβολή και έγκρισή τους, έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επίσης, προβλέπεται επικαιροποίηση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την απόδειξη της νομής κατοχής βοσκήσιμων γαιών, όποτε επέλθει μεταβολή ή ζητηθεί από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία, κατά τη διεξαγωγή ελέγχου.

Ακόμη, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έγκαιρης αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης/επενδυτικών σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2022 (ΠΑΛ) και του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 -2027, μέσω της αύξησης των μηνιαίων και ετήσιων ορίων των αποζημιώσεων των αξιολογητών και των μελών συλλογικών οργάνων αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των ανωτέρω, ώστε να καταστεί δυνατή ανάληψη μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων ανά αξιολογητή και συμμετοχή σε περισσότερες συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων.

Διευθετούνται ζητήματα σχετικά με την αρμοδιότητα του οργάνου που έχει την εξουσία τελικής υπογραφής για την έκδοση αποφάσεων έγκρισης δέσμευσης πίστωσης και αναθέσεων συμβάσεων για λογαριασμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, αντιμετωπίζεται το ζήτημα που δημιουργήθηκε από την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022 που πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), μέσω της έγκρισης χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΛ.Γ.Α., από τα έσοδα της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του έτους 2022.

Αναλυτικά η Τροπολογία ΕΔΩ. 

Διαβάστηκε 214 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία