Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  3:25 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023 20:46

Ενεργοποιείται το market pass – Ανάχωμα στην ακρίβεια;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενεργοποιείται το market pass – Ανάχωμα στην ακρίβεια; Ο Γ. Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ) στην εφημερίδα “Συνείδηση”:  Με τα διάφορα pass ακριβύνουν περισσότερα τα προϊόντα

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τις προσεχείς ημέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της κάρτας αγορών (market pass) για να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις και εντός του Φεβρουαρίου θα γίνουν και οι πρώτες πληρωμές, που θα αφορούν όσους κάνουν αποδεκτή την ψηφιακή κάρτα.

Τονίζοντας ότι το καλάθι του νοικοκυριού έχει συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά προϊόντα, με το 50% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ να είναι από το καλάθι και υπενθυμίζοντας την συζήτηση που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα επώνυμα προϊόντα σε συνάρτηση με το καλάθι, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ πως διάφορα προϊόντα έχουν ξεκινήσει να δέχονται ανατίμηση στην τιμής τους.

«Έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε διάφορα προϊόντα, της τάξεως του 5-10%, όπως σε γαλακτοκομικά, κρέατα, απορυπαντικά και είναι ανατιμήσεις που έχουν να κάνουν με όλη την αύξηση του πληθωρισμού του τελευταίου τρίμηνου του έτους – το τελευταίο τρίμηνο δεν είχαμε καθόλου ανατιμήσεις – και όλη η πληθωριστική πίεση που μαζεύτηκε σε διάφορα προϊόντα Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αποτυπώνεται στις αυξήσεις που κάνουν οι εταιρείες τον Ιανουάριο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στον αντίποδα ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μιλώντας στη «Σ» αντιτάχθηκε στην πολιτική των επιδομάτων τέτοιου είδους, τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά τον κόσμο θα έπρεπε να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις, καθώς οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί έχουν να λάβουν αύξηση 13 χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης τόνισε:

Ο Γιώργος Λεχουρίτης

«η πάγια θέση του ΙΝΚΑ ήταν και παραμένει ότι με αυτού του είδους την επιδοματική πολιτική δεν βοηθάς στο να πέσουν οι τιμές, αλλά αντιθέτως. Με τις πολιτικές αυτές βοηθάς στο να ακριβύνουν περισσότερα τα προϊόντα, να αυξηθούν περισσότερο οι τιμές τους. Αντί να χτυπήσει την ρίζα του κακού εκεί που είναι, δυστυχώς η κυβέρνηση προσπαθεί με αυτού του είδους τα pass να επιδοτήσει τον κόσμο, χωρίς όμως να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, την κερδοσκοπία.  Εμείς ως ΙΝΚΑ έχουμε αποδείξει πως όλα αυτά που γίνονται είναι για επικοινωνιακούς σκοπούς και όχι για ουσιαστική λύση του προβλήματος. Συνεπώς είμαστε αντίθετοι. Πως είναι δυνατόν ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 360 ευρώ να χρησιμοποιήσει υποχρεωτικά την κατανάλωση 220 ευρώ σε αγορές για να λάβει το 10% ως επιστροφή; Πόσα θα περισσέψουν;

Παράλληλα, επειδή το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία, με τον απλό κόσμο, θεωρεί  πως απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν νοημοσύνη. Πόσοι δηλαδή θα είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν ένα σύγχρονο κινητό για να μπουν στην εφαρμογή και να κάνουν αίτηση για να πάρουν το market pass; Αν έχουν όμως την δυνατότητα αυτή θα πρέπει να καταναλώσουν 220 ευρώ για να λάβουν πίσω 22 ευρώ σε μια σύνταξη 360 ευρώ; Πως θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τις υπόλοιπες; Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να επιδοτεί αυτούς που μας κλέβουν, να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, το πολλαπλασιάζει, αφού δίνει τέτοιου είδους επιδόματα.

Η λογική είναι να δώσει επιδότηση η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κέρδη του ο επιχειρηματίας; Έτσι χτυπάς την αισχροκέρδεια; Η κυβέρνηση, αν θέλει να βοηθήσει ουσιαστικά τον κόσμο, θα έπρεπε να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις και όχι να κοροϊδεύει τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα κοροϊδεύει τους συνταξιούχους, καθώς τους έταξε πως θα τους δώσει αύξηση 7,75% στη σύνταξη και 1 εκατ. συνταξιούχοι διαμαρτύρονται πως δεν έλαβαν καθόλου αύξηση. Αν η λογική που εξυπηρετεί τους σκοπούς των πολιτικών είναι ο ένας να κοροϊδεύει τον άλλο, γιατί η κυβέρνηση που γνώριζε τι συμβαίνει με τις συντάξεις δεν φρόντισε να νομοθετήσει έγκυρα, ώστε να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι την μικρή αυτή αύξηση που είναι το 1/10 της ακρίβειας;   και όχι οι επιδοματικές».

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος

  • Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
  • Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Κριτήριο περιουσίας

  • Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρέσεις

1.     Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

2.     Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

3.     Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

4.     Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

5.     Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 446 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.