Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:42 πμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 10:59

Απειλείται το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες δυστυχώς ειμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα!
 
Πρέπει να υπενθυμίσουμε το τι σημαίνει δάσος;Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή, για τον άνθρωπο; Ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, για τη δημιουργία καλυτέρων συνθηκών ζωής! Δάσος 1 στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από την ατμόσφαιρα περίπου 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει - με τη φωτοσύνθεση - σε 400 κιλά περίπου οξυγόνου, από το οποίο περισσότερο από το μισό (περίπου 250 κιλά) μένει ελεύθερο - όσο χρειάζεται ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο. Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία. Έτσι το καλοκαίρι π.χ. η θερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου από ό,τι στο ύπαιθρο. Το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά (περίπου 10-20%) αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμύρων. Σε δάσος φυλλοβόλων δένδρων παρατηρήθηκε διάβρωση 5 κιλά σε ένα στρέμμα, σε αναδάσωση με πεύκα 1 κιλό ενώ σε γεωργικό έδαφος 1.000 κιλά και σε βοσκότοπο 80 κιλά.
 
Στη χώρα μας η καταστροφή από τη διάβρωση υπολογίζεται σε 50.000 - 100.000 στρεμ. το χρόνο δηλ. χάνουμε σε έκταση όση είναι η έκταση ενός μικρού νησιού μας. Ο άνθρωπος συνδέθηκε με το δάσος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του πάνω στη γη και μάλιστα στενότατα.
 
Το δάσος, του εξασφάλισε τροφή, στέγη, προστασία, ψυχαγωγία και εργασία. Του πρόσφερε την απαραίτητη ξυλεία, τα καυσόξυλα και τα άλλα δασικά προϊόντα (καρπούς, ρετσίνι κ.ά.) για τη διαβίωση και την πρόοδό του.
 
Επίσης, το δάσος, του έδωσε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για κοινωνικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις και απασχολήσεις για την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική του άνοδο.
 
Στο πέρασμα των αιώνων το δάσος συνεχίζει να προσφέρει και ο άνθρωπος βρίσκει τρόπους να αξιοποιεί πολύπλευρα την πολύτιμη αστείρευτη, φυσική πηγή ζωής, προόδου και πολιτισμού.
 
Έτσι, το δάσος ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή και την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη.
 
Εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες εχουμε την τύχη να εχουμε στον τόπο μας ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά στολίδια,με μοναδικότητα στο είδος του και σπάνιας ομορφιάς.Μιλάμε για το δάσος από Βελανιδιές του Ξηρομέρου.Ένα δάσος που με την παρουσία του βοήθησε στα βάθη των χρόνων ,τόσο στην αρμονία της φύσης όσο και στην επιβίωση των κατοίκων από την εκμετάλλευση του καρπού!
 
Βέβαια στα τελευταία εκατό χρόνια εχει απομείνει το 1/6 της έκτασής του αλλα με τις επικρατούσες συνθήκες σήμερα, μάλλον τα επόμενα χρόνια δεν θα έχει απομείνει  τίποτα! Οι κάτοικοι της περιοχής με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούν το μακελειό αιωνόβιων δένδρων με δράστες <<αγνώστους>>.
 
Οι βελανιδιές έχουν κοπεί από τη ρίζα και το πανέμορφο δάσος λεηλατείται από τα αλυσοπρίονα των λαθροξυλάδων. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λαθροϋλοτόμοι χρησιμοποιούν νέους τρόπους για να λυμαίνονται τα ξύλα. Αφού πρώτα οι ίδιοι κόβουν με αλυσοπρίονο τη βελανιδιά, την αφήνουν να ξεραθεί και στη συνέχεια όταν έλθει το δασαρχείο, οι ίδιοι λαθροξυλάδες ή μέσω τρίτου προσώπου, «χτυπάνε» τα ξύλα στον πλειστηριασμό, με αποτέλεσμα να τα αγοράζουν σε συμφέρουσα τιμή και πάνω απ’ όλα να είναι νόμιμα!
 
Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου καταλαμβάνει συνολική έκταση 130.000 στρεμμάτων περίπου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και την λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά,εκεί έχουν καταγραφεί βελανιδιές ηλικίας μέχρι 800 ετών.
 
Όπως τονίζουν και φορείς της περιοχής είναι επιτακτικό ΑΜΕΣΑ να ληφθούν μέτρα προστασίας του Βελανιδοδάσους από την οργανωμένη λαθροϋλοτομία. Είναι κρίμα κι άδικο σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς να την πληρώσει το φυσικό περιβάλλον. Να γίνει το Βελανιδοδάσος κάρβουνο στις πόλεις όλης της Ελλάδας και μέσο πλουτισμού των κερδοσκόπων και των λαθροϋλοτόμων.Πριν είναι αργά, για την προστασία του το Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου να περιληφθεί στις περιοχές ειδικής προστασίας και να χαρακτηριστεί ως περιοχή ειδικής προστασίας (αισθητικό δάσος, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή μνημείο της φύσης).
 
Μήπως ήρθε η ώρα της συμμετοχής και της κινητοποίσης όλων μας;
 
Mήπως έφτασε η στιγμή να σηκώσουμε το ανάστημά μας σε αυτούς που εμπορεύονται την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας;
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΗΓΑΣ
ΧΡΉΣΤΟΣ ΡΉΓΑΣ
Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το εθνικό κόμμα Έλληνες!
Διαβάστηκε 4305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 11:05
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.