Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:47 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023 09:55

Οφειλόμενη απάντηση στον Άγγελο Συρίγο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Νίκου Ιγγλέση

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, βουλευτής της Ν.Δ. και υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, Άγγελος Συρίγος δήλωσε, προ ημερών στην ΕΡΤ, ότι: «Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει τα F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου». Η απίστευτη αυτή δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, αλλά και στην αμερικανική Ομογένεια που αγωνίζεται να αποτρέψει την πώληση από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Συρίγος δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής ή ένας απλός υφυπουργός. Λόγω της ακαδημαϊκής ιδιότητάς του καλείται συχνά πυκνά σ’ όλα τα συστημικά μέσα ενημέρωσης να εκθέτει τις απόψεις του, όχι για το αντικείμενο του υπουργείου του, αλλά για γεωπολιτικά θέματα, την τουρκική απειλή, τις θαλάσσιες ζώνες, το Κυπριακό κ.α. Χαίρει δε ιδιαίτερης εκτίμησης από αναλυτές και δημοσιογράφους όλου του πολιτικού φάσματος, πέρα από το χώρο της Ν.Δ.

Ο κ. Συρίγος αιτιολόγησε την άποψή του γιατί θέλουμε να πάρει τα F-16 η Τουρκία ως εξής: «Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα, δε θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό…»!

Στη συνέχεια επιχειρώντας να απαντήσει σε σωρεία επικρίσεων που δέχθηκε δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από τη Δύση και ειδικότερα από την Αμερική, με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ, ο οποίος προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών».

Μέσα σε λίγες φράσεις ο κ. Συρίγος κάνει πολλά, ανεπίτρεπτα για την ιδιότητά του, λάθη.

  1. Ποιος διασφαλίζει ότι η Τουρκία θα δεχτεί να αγοράσει τα 40 F-16 Viper και τα kit για τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 σε Viper με τους όρους του Ρ. Μενέντεζ; Για λόγους εθνικού γοήτρου η Τουρκία έχει ήδη απορρίψει οποιαδήποτε δέσμευση για την αγορά των νέων μαχητικών.
  2. Η Τουρκία διαθέτει σήμερα περίπου 250 αεροσκάφη όλα αμερικανικής κατασκευής. Ακόμα κι αν τα 80 από αυτά που πρόκειται να εκσυγχρονιστούν εξαιρεθούν, παραμένουν άλλα 170 συν τα δεκάδες UAV για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και να κάνουν υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Αν δε κάποια στιγμή η Ελλάδα καταρρίψει ένα ή περισσότερα από αυτά μέσα στον εναέριο χώρο της, τότε 120 F-16 Viper θα απογειωθούν για να την τιμωρήσουν.
  3. Στην Τουρκία υπάρχουν 11 αμερικανικές-νατοϊκές βάσεις, με σημαντικότερη αυτή του Ινσιρλίκ όπου εκτός της στάθμευσης αμερικανικών αεροσκαφών, φυλάσσονται και πυρηνικά όπλα. Γιατί χρειάζεται να πουληθούν ακόμα 40 F-16 για να ασκηθεί η αμερικανική επιρροή τής μη παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, όταν από την πλευρά της η Ελλάδα «ματώνει» οικονομικά για να αγοράσει μόλις 24 Rafale;
  4. Στην Τουρκία έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) και έτσι απαγορεύτηκε η πώληση των F-35. Για να προχωρήσει η πώληση των F-16 θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις του CAATSA, αλλά, τότε ανοίγει η πόρτα και για τα F-35. Μήπως, κ. Συρίγο, ούτε αυτό θα επηρεάσει την ασφάλεια του Ελληνισμού, επειδή και τα F-35 είναι αμερικανικά;

Μετά τις δηλώσεις στην ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Α. Συρίγο «λαγό» του Μητσοτάκη στην προσπάθειά του ν’ αλλάξει την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο επικεφαλής της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic Leaders (HALC) στις ΗΠΑ Έντι Ζεμενίδης χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα δήλωσε ο Α. Συρίγος και πρόσθεσε ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας».

Κατά την άποψή μας ο Άγγελος Συρίγος δεν είναι ούτε «λαγός», ούτε «ανόητος» ούτε «λέει τα ίδια με τους τούρκους πράκτορες». Οι δηλώσεις του εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης κατευναστικής πολιτικής από το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα, το οποίο είναι πρόθυμο για κάθε είδους παραχωρήσεις προς την Τουρκία στο Αιγαίο, στα χωρικά ύδατα, την ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο, την Κύπρο κλπ προκειμένου να εξασφαλίσει μια βραχυχρόνια ηρεμία. Μόνο που κάθε παραχώρηση εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και προσθέτει νέες απαιτήσεις.

Ο Α. Συρίγος, μ’ έναν αδέξιο, είναι αλήθεια, τρόπο, πρόσθεσε στις διαχρονικές παραχωρήσεις και την ελληνική συναίνεση για την απόκτηση από την Τουρκία των αμερικανικών F-16 αρκεί να μην υπερύπτανται των ελληνικών νησιών. Θα μπορούν όμως να υπερύπτανται της Κύπρου και της ελληνικής ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο.

Αλήθεια, για έναν καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής οι συντελεστές ισχύος (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η στρατιωτική ισχύς) ενός κράτους είναι άνευ ουσίας; Ο Α. Συρίγος εκτέθηκε, όπως ο κάθε αξιόλογος άνθρωπος που επιχειρεί να υπερασπιστεί μια λανθασμένη πολιτική.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Διαβάστηκε 455 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.