Κυριακή, 6η Οκτωμβρίου 2024  12:16 πμ
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 18:35

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Οι υποψήφιοι και στην Αιτωλοακαρνανία στρέφονται μαζικά σε διαδικτυακές πλατφόρμες φροντιστηρίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ το Μάρτιο. Σημαντικό το κόστος για μαθήματα όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως οι υποψήφιοι και στην Αιτωλοακαρνανία στρέφονται μαζικά σε διαδικτυακές πλατφόρμες φροντιστηρίων

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ακόμη και στα ιδιαίτερα μαθήματα σκέφτονται να στραφούν πολλοί υποψήφιοι για τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που πρόκειται να διεξαχθεί μάλλον τον Μάρτιο κι αυτό γιατί αρκετοί δήλωσαν συμμετοχή (σε μια αρκετά χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία είναι η αλήθεια) για να διαπιστώσουν ότι δύσκολα θα διαβάσουν μια τεράστια ύλη χωρίς μπούσουλα, καθώς και δύσκολα μέσα σε δύο μήνες θα προσαρμοστούν σε γνώσεις με τις οποίες δεν έχουν επαφή εδώ και πολλά χρόνια.

Η πιο «βατή» λύση φαίνεται να είναι οι μεγάλοι εξειδικευμένοι φροντιστηριακοί οργανισμοί ανά την χώρα- που συνεργάζονται και με κάποια τοπικά φροντιστήρια-, παρέχοντας εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως πάνω στα αντικείμενα που θα εξεταστούν.

Πρόκειται για 5.124 μόνιμες θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες, αλλά είναι πολύ πιθανό ο αριθμός να φτάσει στις 6.124 σύμφωνα με τις πρόσφατες επίσημες δηλώσεις Βορίδη κι ενώ έχουν υποβληθεί γύρω στις 108.000 αιτήσεις, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να έχει υπολογιστεί η δυσκολία της ύλης από αρκετούς ενδιαφερόμενους.

Η ύλη περικλείει 17 ενότητες όπως ορίστηκαν από την προκήρυξη του Διαγωνισμού και είναι δεδομένο ότι ένα κομμάτι των υποψηφίων θα μετάσχει με όσα γνωρίζει σε γενικές γραμμές χωρίς να έχει προετοιμαστεί σωστά για πολλούς λόγους όπως ότι για κάποιους δεν υπάρχει χρόνος από οικογενειακές υποχρεώσεις, κάποιοι επιδιώκουν και με άλλο τρόπο τον διορισμό στο δημόσιο ή μπορεί κάποιος να είναι δυνητικά εκπαιδευτικός και να μετέχει και σε έναν ακόμη διαγωνισμό ή να προέρχεται από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και να θεωρεί ότι χοντρικά θα βρίσκεται κοντά στο πεδίο των ενδιαφερόντων που θα εξεταστούν.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, όπως εξηγεί και μια υποψήφια από την περιοχή του Αγρινίου «είναι πρακτικά αδύνατον μιας και μιλάμε για ένα σύνολο ενοτήτων που σε ότι αφορά, για παράδειγμα το κράτος και την Δημόσια Διοίκηση περιλαμβάνει: Το ισχύον ελληνικό Σύνταγμα και την ιεραρχία κανόνων δικαίου/Θεμελιώδη Δικαιώματα, τα Όργανα του Κράτους –Οργάνωση της Διοίκησης, τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την ψηφιακή διακυβέρνηση όπως ισχύει από το 2020, τα μακροοικονομικά μεγέθη και τους εθνικούς λογαριασμούς και τέλος την Δημοσιονομική Πολιτική και την Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση»!

«Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο στις σελίδες που θα παρέχουν τέτοια βοήθεια μπορείς να βρεις περίπου ένα “τιμολόγιο”. Για παράδειγμα η ενότητα “Κράτος και Δημόσια Διοίκηση” με διάρκεια γύρω στις 70 ώρες έχει ένα κόστος γύρω στα 550 ευρώ, η ενότητα “Οικονομικά” με διάρκεια περίπου 55 ώρες έχει κόστος πάνω από 450 ευρώ, ο “Αριθμητικός Συλλογισμός” δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 300 ευρώ, όπως αντίστοιχα και ο “Γλωσσικός Συλλογισμός” περίπου στο ίδιο ποσό. Με τις “Εργασιακές Δεξιότητες” σίγουρα πάνω από 250 ευρώ, πάμε για ένα κόστος γύρω στα 1300 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση κι αυτά για δύο μόλις μήνες!», επισημαίνει στην «Σ» υποψήφιος που είναι 44 ετών και ιδιωτικός υπάλληλος σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρα από το κόστος της φροντιστηριακής προετοιμασίας υπάρχει και μια άλλη αντικειμενική δυσκολία αν θες να συμμετάσχεις στα σοβαρά στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το Μάρτιο. Το γεγονός πως τα πανεπιστημιακά βιβλία που χρειάζεσαι για να καλύψεις το πεδίο των γνώσεων που απαιτούνται υπολογίζονται σε σχεδόν 20(!) με κόστος δεκάδες ευρώ το καθένα, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να προετοιμαστείς μόνος σου.

Το promotion των φροντιστηρίων από «εκπαιδευτικές» σελίδες

Οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με την Παιδεία και στην ουσία προμοτάρουν μεγάλα φροντιστήρια, φροντίζουν να τονίζουν τις παραπάνω ανησυχίες και κάνουν υποδείξεις προκειμένου η προετοιμασία που θα επιλέξουν οι υποψήφιοι να είναι όσο το δυνατόν πιο «επαγγελματική». Αυτό γίνεται τονίζοντας κάποια στοιχεία όπως:

-Τα multiple choice να είναι στα πρότυπα που έχει δώσει το ΑΣΕΠ.

-Η προετοιμασία να περιλαμβάνει ύλη η οποία να αφορά την ύλη του Διαγωνισμού και όχι άσχετα κομμάτια και να γίνεται με επεξεργασμένο εκπαιδευτικό υλικό και ερωτήσεις στα πρότυπα του ΑΣΕΠ και όχι για παροχή βιβλίων και σημειώσεων χωρίς καθοδήγηση.

-Να υπάρχει επιμέλεια από πανεπιστημιακό, δηλαδή όσο πιο μεγάλο το φροντιστήριο το οποίο επιλέγει ο ενδιαφερόμενος τόσο το καλύτερο.

-Να πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και ασύγχρονα για να διαβάζει όποιος θέλει την ώρα που θέλει και να υπάρχουν βιντεοσκοπημένα μαθήματα με καθηγητές ειδικά στον αριθμητικό συλλογισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο (2) μαθήματα/δοκιμασίες: α) εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.

Η βαθμολογία των υποψηφίων σταθμίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές βαρύτητας:

α) εξέταση γνώσεων: 50%,

β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας: 50%

Η βαθμολόγηση των μαθημάτων/δοκιμασιών, γίνεται με ηλεκτρονική ανάγνωση των απαντητικών φύλλων μέσω οπτικοηλεκτρονικού σαρωτή (scanner-ΟCR) με βάση τις προκαθορισμένες, από την Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού, απαντήσεις και ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 και η βάση της βαθμολογίας είναι πενήντα πέντε (55) μονάδες για κάθε μάθημα/δοκιμασία κάτω της οποίας ο υποψήφιος θεωρείται μη επιτυχών.

Βαθμός του εξεταζόμενου μαθήματος/δοκιμασίας είναι το άθροισμα των βαθμών όλων των ορθών απαντήσεων ως προς το σύνολό τους και ανάγεται σε κλίμακα βαθμολογίας 1-100.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 460 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.