Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:47 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2022 22:12

Βιβλιοκριτική: «Κοινωνικές Αλληλεπιδράσεις, Συμβουλευτική & Ενδυνάμωση, Οδηγός Αυτοβοήθειας», της Ευαγγελίας Πρέζα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Ένας πρακτικός οδηγός αυτοβοήθειας βασισμένος σε αρχές συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης. Ως πολύ πρακτικό και σημαντικό για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων και επαναπροσδιορισμό των στόχων μας μπορεί να κριθεί το βιβλίο της Κοινωνιολόγου Ευαγγελίας Χρ. Πρέζα “Κοινωνικές Αλληλεπιδράσεις Συμβουλευτική & Ενδυνάμωση, Οδηγός Αυτοβοήθειας”.

Η συγγραφέας δεν επιχειρεί να συνεισφέρει άλλο ένα αυστηρά επιστημονικό κείμενο με παραπομπές στο χώρο της κοινωνιολογίας και της συμβουλευτικής, αλλά αποτολμά να μετατρέψει στοιχεία των ανθρωπιστικών επιστήμων σε καθημερινό οδηγό και απαραίτητο σύντροφο σε κάθε στιγμή της κοινωνικής δραστηριότητας μας.

Η συγγραφέας παρουσιάζει για παράδειγμα την περιποίηση της ψυχής με συνταγές αγάπης & φροντίδας με μελέτες περίπτωσης που παρουσιάζονται σε διαλογική μορφή με παιχνίδια ρόλων. Πότε σε αυτές πρωταγωνιστεί μία μάνα με κόρη, μία φίλη ή ο διπλανός άνθρωπος. Η πρωτόλεια αυτή αυτοσχεδιασμένη διαλεκτική εναλλάσσεται συχνά από αφηγηματικούς τρόπους παροχής συμβουλευτικού έργου ενίοτε ως μονόλογος ή τριτοπρόσωπη αφήγηση.

Η αμεσότητα του ύφους αναδεικνύει το συγκεκριμένο έργο ως υπερτοπικό σύμβουλο, τον οποίο ανατρέχοντας στις σελίδες του, μπορεί να τον επικαλεστεί οποιοσδήποτε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του, να απεγκλωβιστεί από σκληρά διλήμματα, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του και μακροπρόθεσμα να γίνει αυτοέλεγχος συμπεριφοράς. Οι αδελφές Αντζυ και Νέλλη έχουν τον ίδιο ενδιαφέρον χώρο στο έργο όπως του παππού Χρήστου, που ανιχνεύει το Πανεπιστήμιο της Ζωής και άλλα κοινωνιολογικά ζητήματα.

Συνοψίζοντας η προστιθέμενη αξία του έργου έγκειται στην αμεσότητα του β’ ενικού προσώπου. Θα μπορούσε να ερμηνευθεί και αλλιώς ως εκλαΐκευση κοινωνιολογίας και συμβουλευτικής με διασπορά λογοτεχνικών νησίδων, που να περισυλλέγουν τους ναυαγούς καθημερινών προβλημάτων. Αξίζει λοιπόν να το διαβάσετε.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 383 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.