Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:35 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 10:09

Το κάστρο της Αιτωλοακαρνανίας που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα (www.exploringreece.tv)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τα φρούρια που επέλεγαν να χτίσουν οι Οθωμανοί ήταν πάντα σε στρατηγικά σημεία και καθόλου τυχαία τοποθετημένα εκεί. Το βασικό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι είχαν μια θέση εποπτική και θα μπορούσαν να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή.

Ένα τέτοιο κάστρο κατασκευάστηκε με απόφαση του Αλή Πασά Ιωαννίνων κοντά στη Λευκάδα, στην Αιτωλοακαρνανία, σε μια ιδιαίτερη θέση. Ο λόγος για το Φρούριο Τεκέ ή αλλιώς το Κάστρο του Γρίβα το οποίο έχει τη δική του μεγάλη ιστορία μέσα στους αιώνες. Μπορείς, λοιπόν, πρώτα να μάθεις την ιστορία του και να το επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Εξάλλου ολόκληρη η Λευκάδα είναι πανέμορφη. Εκεί βρίσκεται και η Εγκλουβή, το υψηλότερο χωριό του Ιονίου.

Φρούριο Τεκέ: Το κάστρο που έχτισε ο Αλή Πασάς δίπλα στη θάλασσα

Το Κάστρο του Γρίβα ή αλλιώς Φρούριο Τεκέ όπως είναι περισσότερο γνωστό βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα της Λευκάδας. Όπως είπαμε το σημείο που επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και κομβικό σημείο από το οποίο μπορεί κάποιος εύκολα και αποτελεσματικά να έχει τον έλεγχο δύο δρόμων. Και του κανονικού αλλά και του θαλάσσιου οι οποίοι στην πραγματικότητα ενώνουν την Αιτωλοακαρνανία με τη Λευκάδα. Στην αρχή ο λόφος ήταν γνωστός για μοναστηριακό μουσουλμανικό κτίσμα που ήταν κατασκευασμένο εκεί από το 1668 και γι’ αυτό είχε την ονομασία «Τεκές». Όπως αποδείχτηκε, ο Αλή πασάς εκτίμησε τη στρατηγική αξία της θέσης και αποφάσισε να αξιοποιήσει το λόφο με την κατασκευή οχυρού.

Το 1806, όταν ο Αλή πασάς κατέλαβε τη Βόνιτσα και τη Πρέβεζα ήταν έτοιμος να κινηθεί και προς την Λευκάδα. Γι’ αυτό και το φρούριο ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο. Ήδη κατά τα τέλη του 1806 άρχισαν να συγκεντρώνονται στο φρούριο Τουρκαλβανοί αλλά η φρουρά της Λευκάδας είχε προλάβει να οργανωθεί και προετοιμαστεί. Τα επόμενα χρόνια ο Αλή πασάς παραχώρησε το φρούριο στην οικογένεια των Γριβαίων. Έτσι έμεινε γνωστό σαν «κάστρο του Γρίβα». Τον Μάιο του 1821, τα δύο οχυρά πολιορκήθηκαν από τους Έλληνες και τελικά κατελήφθησαν.

Το κάστρο του Γρίβα σήμερα

Αν βρεθεί κανείς σήμερα στην περιοχή θα διαπιστώσει ότι το Κάστρο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Διατηρούνται αρκετά δωμάτια και αποθήκες σε αρκετά όμως από αυτά οι στέγες έχουν καταρρεύσει. Από τους πύργους του φρουρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα προς τον Αμβρακικό, το Ιόνιο και τη Λευκάδα.

exploringreece.tv

Διαβάστηκε 820 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 15:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία