Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:30 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 18:49

Μόνο με νομοθετική εξαίρεση θα επαναλειτουργήσουν τα Σφαγεία Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Η αρχαιολογική υπηρεσία και τα αυθαίρετα κτίσματα τα ανυπέρβλητα εμπόδια για την επαναλειτουργία τους

Η νομοθετική ρύθμιση που έκανε το 2016 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα λειτουργίας Σφαγείων εντός ακτίνας 500 μέτρων από εγκεκριμένο σχέδιο πόλης για ορεινούς Δήμους, θεωρήθηκε τότε ότι θα άνοιγε το δρόμο για την επαναλειτουργία των Σφαγείων του Θέρμου. Στην πορεία βέβαια τα πράγματα αποδείχθηκαν διαφορετικά, καθώς αυτή η νομοθετική ρύθμιση φάνηκε ότι δεν αρκούσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα της επαναλειτουργίας των Σφαγείων του Θέρμου, με δεδομένο πως η τοπική οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κτηνοτροφία, είναι κορυφαίο αναπτυξιακό ζήτημα για την περιοχή του Θέρμου, καθώς η λειτουργία Σφαγείων στην περιοχή εκτός από κάποιες θέσεις εργασίας που μπορεί να προσφέρει, θα βοηθήσει το κλάδο και των κτηνοτρόφων, αλλά και των κρεοπωλών να μειώσουν τα κόστη τους, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια περίπου, από τότε δηλαδή που έκλεισαν τα Σφαγεία, αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στα Σφαγεία στο Αιτωλικό, είτε στα Σφαγεία του Αγρινίου (στον Αχελώο).

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο πρόσφατα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος με ερώτησή του στη Βουλή, με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, να δηλώνει πρόθυμος να αντιμετωπιστούν νομοθετικά τυχόν στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, παράλληλα όμως να υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση είναι η κατάθεση φακέλου για την άδεια λειτουργίας στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Τα εμπόδια

Αυτή η συζήτηση στη Βουλή, προκάλεσε μια συζήτηση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου, μετά από σχετικό αίτημα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Από τη συζήτηση αυτή λοιπόν, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, αναδείχθηκαν ποια είναι τα εμπόδια στην επαναλειτουργία των Σφαγείων του Θέρμου. Το πρόβλημα λοιπόν, σύμφωνα με όσα είπε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, έχει να κάνει αφ’ ενός με τις εγκρίσεις που απαιτούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αφ’ ετέρου με το γεγονός ότι μέρος των εγκαταστάσεων των Σφαγείων του Θέρμου είναι αυθαίρετες και δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι σήμερα να νομιμοποιηθούν (πρόκειται για εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν μεταγενέστερα και πέρα από την αρχική οικοδομική άδεια).
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σπ. Κωνσταντάρα το όλο ζήτημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα εξαιρεί την περίπτωση των Σφαγείων του Θέρμου, από τις εγκρίσεις της Αρχαιολογίας και θα προβλέπει τη νομοθετική ουσιαστικά νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων των Σφαγείων. Μάλιστα η αυτή ήταν η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, να προταθεί δηλαδή σχετική τροπολογία είτε από το Δ. Κωνσταντόπουλο που έφερε το θέμα στη Βουλή, είτε από άλλο βουλευτή του νομού.

Δύσκολη και η προοπτική για άλλο χώρο

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Δήμος Θέρμου μάλλον θα πρέπει να αναζητήσει άλλο χώρο για τη δημιουργία Σφαγείων. Πράγμα που επίσης δεν είναι καθόλου εύκολο και αυτό γιατί πέρα από τους περιορισμούς που θέτει ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος του Θέρμου, θα πρέπει η νέα θέση των Σφαγείων να έχει σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό. Με την κατασκευή του νέου αποχετευτικού δικτύου στο Πετροχώρι, θεωρητικά τουλάχιστον σύμφωνα με το Σπ. Κωνσταντάρα, θα μπορούσε να αναζητηθεί από το Δήμο κάποιο οικόπεδο στην περιοχή για να γίνουν νέα Σφαγεία, ωστόσο και πάλι πιθανότατα θα προέκυπτε ζήτημα με τις χρήσεις γης στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συζήτησης και πέρα από τις αιχμές που αντάλλαξαν για το χειρισμό του θέματος, ο Δήμαρχος Σπ. Κωνσταντάρας και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θ. Κασόλας, θίχτηκε και το ζήτημα της βιωσιμότητας των Σφαγείων –στην περίπτωση που επαναλειτουργούσαν- δηλαδή το αν θα μπορούσε να τα λειτουργήσει ή όχι ο Δήμος. Αυτή η πτυχή θίχτηκε και γενικότερα, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρξε ιδιωτικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία των Σφαγείων, ενώ η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια να συσταθεί μια ομάδα παραγωγών, που να αναλάβει τη λειτουργία των Σφαγείων, δεν τελεσφόρησε. Ο Δήμος Θέρμου πάντως, σύμφωνα με το Δήμαρχο, θα μπορούσε να λειτουργήσει τα Σφαγεία και χωρίς την «ομπρέλα» μιας δημοτικής επιχείρησης, ωστόσο όπως προαναφέρθηκε, τα ανυπέρβλητα εμπόδια στο όλο θέμα είναι άλλα.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.