Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:06 μμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 23:30

Κάθε μήνα «πάνω» οι δόσεις και στα καταναλωτικά – To «κούρεμα» είναι για λίγους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πολύ κάποιες εκατοντάδες δανειολήπτες στην Αιτωλοακαρνανία αφορά το μέτρο για κούρεμα, το οποίο αφορά λίγους , ενώ οι δόσεις τα καταναλωτικά κάθε μήνα είναι πιο “πάνω”

ΙΝΚΑ: Το πρόβλημα είναι τα επιτόκια

Μετά την απόρριψη του «ισπανικού μοντέλου» για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που προσπαθούν να είναι συνεπείς, αλλά βρίσκονται σε δυσχέρεια, φαίνεται η κυβέρνηση να προτείνει την επιδότηση του 50% της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων. Οι τράπεζες δεν ήθελαν να πάρουν το συγκεκριμένο βάρος, ασφαλώς και είχαν κάνει προτάσεις που θα μετακυλούσαν το βάρος στο κράτος, αλλά τελικά αυτό δεν θα γίνει.

Η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση λέει πως εάν κάποιος ευάλωτος δανειολήπτης στεγαστικού δανείου πλήρωνε πριν από την αύξηση των επιτοκίων 400 ευρώ μηνιαία δόση, η οποία μετά την άνοδο αυξήθηκε στα 500 ευρώ, οι τράπεζες θα αναλάβουν τα 50 ευρώ δηλαδή το 50%, με βάθος χρόνου όμως τους 12 μήνες.
Ελάχιστοι οι ωφελούμενοι, κάθε μήνα αύξηση στα καταναλωτικά

Από τη δικιά τους πλευρά οι τράπεζες ξέρουν ότι σε όλη την Ελλάδα εκείνοι που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή είναι περίπου 25.000, με άλλα λόγια για την Αιτωλοακαρνανία …«άνθρακες ο θησαυρός». Κι αυτό γιατί όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, για παράδειγμα στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή δεν πρέπει να αφορά αυτή η πρόταση περισσότερους από λίγες εκατοντάδες δανειολήπτες κι άλλους τόσους στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία.

Την ίδια ώρα, οι δόσεις φαίνεται να μην σταματούν να ανεβαίνουν ακόμα και στα μικρά ποσά (που δεν θα ρυθμιστούν από αυτά που προτείνει τώρα η κυβέρνηση). Για παράδειγμα στην περιοχή εκατοντάδες δανειολήπτες μικρών καταναλωτικών της τάξης των 4.000 ευρώ διαπιστώνουν ότι το δάνειό τους «τσιμπάει» κάθε μήνα. «Εγκρίθηκε δάνειο 4.200 ευρώ, λόγω των γνωστών «εξόδων» πήρα 3.850 και η δόση είχε ρυθμιστεί στα 110 ευρώ τον μήνα, όμως πλέον κάθε μήνα το ποσό ανεβαίνει περίπου 1-1,5 ευρώ. Έτσι, από τον Ιούλιο που άρχισα να αποπληρώνω, η δόση έχει ανέβει ήδη στα 115 ευρώ», λέει στην «Σ» δανειολήπτης από την περιοχή του Αγρινίου.

Επιφυλάξεις από το ΙΝΚΑ
Γ. Λεχουρίτης : Η μόνη λύση είναι η ΕΚΤ να σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης εμφανίζεται εξαιρετικά δύσπιστος για το αν τελικά οι τράπεζες θα επωμιστούν αυτό το βάρος του 50% της αύξηση των δόσεων λόγω επιτοκίων. «Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να επιβραβευτούν όσοι είναι συνεπείς όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό το λέμε εμείς εδώ και πολύ καιρό, όμως γίνεται με έναν μόνο τρόπο: με τη μείωση του επιτοκίου ειδικά για τα στεγαστικά. Αυτό που συζητά τώρα, μάλιστα σε πολύ άσχημο κλίμα όπως μαθαίνουμε, ο κ. Σταϊκούρας είναι κάτι άλλο, είναι μια βοήθεια για ένα έτος στην ουσία, πράγμα που δεν λύνει το πρόβλημα. Η μόνη αληθινή λύση είναι η παρέμβαση της Ε.Ε. στην ίδια την Λανκάρντ, ώστε να πάρει απόφαση να σταματήσει την άνοδο των επιτοκίων. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπεκφυγές και αν με ρωτάτε έχω μεγάλες επιφυλάξεις για το αν οι τράπεζες θα πάρουν έστω κι αυτό το μερίδιο του 50% της αύξησης πάνω τους. Πιστεύω ότι θα υπαναχωρήσουν επικαλούμενες ότι έχουν χάσει πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια. Και, φανταστείτε, μιλάμε για “πράσινα” δάνεια, την ώρα που δίνουν μηδενικό επιτόκιο στις καταθέσεις! Αν δεν γίνει κάτι τώρα θα γεμίσουμε και πάλι με “κόκκινα” δάνεια», επισημαίνει ο κ. Λεχουρίτης.
Εξωδικαστικοί και κριτήρια για το ποιος είναι ευάλωτος

Πρέπει να γίνει σαφές ότι στην Ελλάδα οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί δεν προχωρούν. Συνολικά στη χώρα δεν γίνονται περισσότεροι από 2.000 τον μήνα για ρύθμιση οφειλών κάτι που στην περιοχή μας μεταφράζεται σε «λίγες δεκάδες», σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που έχουν εικόνα. Από την άλλη τα κριτήρια είναι πολύ χαμηλά, ώστε να ενταχθείς στη νέα πρόταση του υπουργείου για το κούρεμα της διαφοράς αν σκεφτεί κανείς πως θα πρέπει το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Όλα αυτά σημαίνουν πως θα αποκλειστεί κάποιος με τις σημερινές τρέχουσες ανάγκες και την ακρίβεια που δεν επιτρέπει π.χ. σε μια τετραμελή οικογένεια να ζήσει άνετα με 21.000 τον χρόνο και που στο πρόσφατο παρελθόν είχε πάρει ένα στεγαστικό με 600 ευρώ δόση, αλλά δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει. Κάτι που σημαίνει ότι το μέτρο θα αφορά πολύ λίγους.

Τα μοναδικά καλά νέα που μπορεί να βρει κάποιος από τη διελκυστίνδα μεταξύ υπουργείου και τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και η μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων, αλλά και η επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών για τις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Το κακό, βέβαια, είναι ότι η κυβέρνηση ζήτησε αυτό να γίνει άμεσα αλλά οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση «διακριτά και ανεξάρτητα», με άλλα λόγια όταν κρίνει κάθε μία ότι την συμφέρει!

*Στο Αγρίνιο, σημειωτέον, λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις υπερχρεωμένων πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων στο 1ο χιλιόμετρο οδού Αγρινίου – Ιωαννίνων & Τσιτσιμελή στο κτήριο Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στον 2ο όροφο.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 331 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 23:40
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.