Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:24 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 18:44

Γεωργαντάς στο συνέδριο του Economist: Η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας αποτελεί παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής- Με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα μετασχηματίζουμε τον πρωτογενή τομέα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας αποτελεί παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, γεγονός που κάνει τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να ανασυντάσσουν τα σχέδιά τους θέτοντας σε προτεραιότητα την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στο 6ο forum του Economist, για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, κινήθηκε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση σε όλη την έντασή της, των οποίων το ύψος ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. «Η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει μέτρα που και την επάρκεια αγαθών αλλά και τη συνέχιση της ελληνικής παραγωγής αγαθών έπρεπε να διασφαλίζουν», είπε. Και τόνισε ότι «σε τέτοιες ανορθόδοξες καταστάσεις, απαιτείται εθνική  συνεννόηση και συλλογική ανταπόκριση  και όχι υπονόμευση του κοινού καλού για κομματικά ή προσωπικά οφέλη. Απαιτείται η προβολή του κοινού, συλλογικού – και εν τέλει εθνικού- συμφέροντος, έναντι του κλαδικού ή εταιρικού ή και προσωπικού συμφέροντος».

Πέραν των στοχευμένων ενισχύσεων προς τους παραγωγούς ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και σε θεσμικού χαρακτήρα μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση:

  1. Εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος και διατηρούνται οι συνδεδεμένες στα ψυχανθή, κτηνοτροφικά και σανοδοτικά.
  2. Δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις ενταγμένες στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης χωρίς απώλεια των πλεονεκτημάτων του προγράμματος
  3. Γίνεται καταγραφή, ανά πενθήμερο, των αποθεμάτων όλων των επιχειρήσεων τροφοδοσίας του επισιτιστικού κλάδου με στόχο και την αποφυγή της αισχροκέρδειας.

Οι παρεμβάσεις για άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας δεν είναι μεμονωμένες. Κινούνται παράλληλα με την εφαρμογή της ΚΑΠ.

Ενδεικτικά είναι τα προγράμματα Νέων Αγροτών, ύψους 525 εκατ. ευρώ, Βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ καθώς και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έργα άρδευσης ύψους 1,8 δις ευρώ.

Συνολικά στη μεταβατική περίοδο 2020-2022, κατευθύνθηκαν μέσω του ΠΑΑ στην αγροτική οικονομία προγράμματα ύψους 6 δις ευρώ, από τα 19,3 δις ευρώ της ΚΑΠ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ, του οποίου η επιτυχής εφαρμογή, όπως είπε, «αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για τον δυναμικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, ιδιαίτερα μέσα στη δίνη των αλλεπάλληλων, εξωγενών κρίσεων που βιώνουμε».


Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ τόνισε:
«Στόχος μας, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα μετασχηματίζουμε τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Διαβάστηκε 192 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία