Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:04 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 17:33

Ι.Π. Μεσολογγίου: Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για την επέτειο των 200 Χρόνων από τον θάνατο του Φιλέλληνα Στρατηγού Κάρλ Νόρμαν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της, τιμώντας την επέτειο των 200 Χρόνων από τον θάνατο του Φιλέλληνα Στρατηγού Κάρλ Νόρμαν που άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι στις 15 Νοεμβρίου 1822.
 
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας, Ροδάνθη- Ρόζα Φλώρου, η οποία αναφέρθηκε στον Φιλελληνισμό και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεν. Γραμματέας της ΒΕΜ, Έλενα Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη.
 
Ο Καθηγητής Κώστας Παπαηλιού, συγγραφέας και συλλέκτης σπανίων βιβλίων, με μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα " Στρατηγός Νόρμαν: Από το Έρενφελς στο Μεσολόγγι" μας γνώρισε την ζωή αλλά και την προσφορά του Στρατηγού Νόρμαν προς την Αγωνιζόμενη Ελλάδα.
 
Την θαυμάσια δραματοποίηση και την ανάγνωση τριών επιστολών του Στρατηγού Νόρμαν που γράφτηκαν στο Ναβαρίνο, την Κόρινθο και το Μεσολόγγι, ανέλαβαν ο Τάσος Ζούκας και η Φανή Πρεμέτη σε σκηνοθεσία της Ελευθερίας Τσακανίκα, όλοι τους μέλη της δραστήριας Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Με την Σονάτα No1. op. 10 του Μπετόβεν, ο πιανίστας μαθητής Μάνος Πανόπουλος, μας μάγεψε μελωδικά, με την καθοδήγηση του Μαέστρου Σπύρου Χολέβα, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Μεσολογγίου.
 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης στο Βυρώνειο κτήριο, έγινε μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στο Μνημείο των Γερμανών Φιλελλήνων που πρώτο αναγράφεται το όνομα του Στρατηγού Νόρμαν, από τον Αντιδήμαρχο Νίκο Καραπάνο εκ μέρους του Δήμου της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, από την Πρόεδρο της ΒΕΜ, Ροδάνθη Φλώρου και από τον καθηγητή Κώστα Παπαηλιού, εκ μέρους του Κόμη Νόρμαν απόγονου του Φιλέλληνα, που ζει στην Γερμανία.
 
Ο μικρός Μάριος Χολέβας, ντυμένος και αρματωμένος με τον Ντουλαμά του, έδωσε τα στεφάνια και παρακολούθησε την όλη εκδήλωση με προσοχή και ενδιαφέρον.
 
Την φωτογράφηση της εκδήλωσης ευγενικά προσέφερε ο Νίκος Παπαλέξης και της κατάθεσης στεφάνων ο Σπύρος Κοτσάφτης, τους οποίους και ευχαριστούμε.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Αιτωλίας κ. Τέλωνας , ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καραπάνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Σπύρος Βασιλείου, Βιβή Πετρονικολού, Γιώργος Σωτηρακόπουλος και Πάνος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής της ''Διεξόδου'', Νίκος Κορδόσης, ο Πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ, Πάνος Ζαβιτσανάκης, τα μέλη του ΔΣ του Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα, Ασπασία Καρατζογιάννη και Δώρα Ρουπάκη, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Αθανάσιος Σπυρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι της Λιμνοθάλασσας" Κωνσταντίνος Χριστογιάννης, μέλη της Βυρωνικής Εταιρείας, Συμπολίτες μας, επισκέπτες από Αθήνα και άλλες πόλεις του Νομού.
 
Διαβάστηκε 1305 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.