Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  9:49 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 18:54

5g στην Ελλάδα: Πώς θα μας αλλάξει τη ζωή;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

To 5g είναι ήδη στις ζωές των Ελλήνων εδώ και αρκετούς μήνες. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το επόμενο μεγάλο τεχνολογικό άλμα, κάποιοι άλλοι ότι θα αλλάξει τις ζωές μας σε πολλούς τομείς και μία μικρή μερίδα ανθρώπων πιστεύουν σε συνωμοσιολογίες και είναι αρνητικοί στη χρήση της πέμπτης γενιάς σύνδεσης.

Η αλήθεια είναι ότι ενώ υπάρχει κάλυψη περίπου στο 90% για τον πληθυσμό της Ελλάδας, λίγοι είναι αυτοί που έχουν smartphones με 5g σύνδεση. Για αυτό τον λόγο θα δούμε μαζί παρακάτω όλα όσα θα φέρει το 5g στο πολύ άμεσο μέλλον, καθώς και τον τρόπο που θα επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας.  

5g: Εμπόριο, Οικονομία, Επενδύσεις

To 5g δεν είναι μόνο ταινίες, σειρές, παιχνίδι και διασκέδαση. Τα πλεονεκτήματα που φέρνει στο εμπόριο και τον κλάδο των επενδύσεων θα είναι αμέτρητα.

Ξεκινώντας με τον κλάδο των επενδύσεων, η πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά κυρίως η μικρότερη καθυστέρηση δικτύου (latency) θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, ενώ εταιρείες που ασχολούνται με το 5g (π.χ. εταιρείες τηλεπικοινωνιών) πιθανότατα θα σημειώσουν άνοδο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές όπως η Trusted Broker Reviews.

Μεγαλύτερη επίπτωση θα έχει το 5g στους επενδυτές κρυπτονομισμάτων, καθώς θα δουν μεγαλύτερες ταχύτητες στις συναλλαγές, αλλά το κυριότερο μικρότερα κόστη συναλλαγών, κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλο αγκάθι σε αυτό τον τομέα επενδύσεων.  

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το 5g δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες αυτοματισμού μηχανημάτων και λογισμικών, καθώς επίσης βοηθά και στην καλύτερη παρακολούθηση οικονομικών παραμέτρων (δείκτες, κόστοι, απόδοση κ.λ.π.) Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και την καλύτερη και πιο εύκολη επικοινωνία των εργαζομένων, αλλά και την δυνατότητα εξ’ αποστάσεως εργασίας, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στις μεγάλες εταιρείες. Το 5g επομένως θα προσφέρει μεγάλα οφέλη στη μείωση κόστους, εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας και στην καλύτερη (και πιο αποδοτική), επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης. 

Νέα εποχή στην ψυχαγωγία

Το 5g σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, θα φέρει ταχύτητες περισσότερο από 100 φορές πιο μεγάλες, κάτι που θα αλλάξει πλήρως τον τρόπο που διασκεδάζουμε μέχρι σήμερα. Πλέον θα μπορούμε να βλέπουμε τις αγαπημένες μας σειρές σε 4Κ ανάλυση χωρίς κανένα κόλλημα με απίστευτη ταχύτητα. Ταυτόχρονα, κάποιος άλλος στο σπίτι θα μπορεί να κάνει βιντεοσυνομιλία, ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο μέλος της οικογένειας θα μπορεί να παίζει βιντεοπαιχνίδια online. Και το καλύτερο όλων αυτών είναι ότι δε θα θυσιαστεί η ταχύτητα κατά την ταυτόχρονη χρήση όλων αυτών των συσκευών στο οικιακό δίκτυο. 

Επίσης, μαζί με τις κλασικές επιλογές για ψυχαγωγία, έρχεται και το VR (εικονική πραγματικότητα) νέας γενιάς. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο με την την χρήση 5g δικτύου, η εμπειρία είναι μαγευτική, και σύντομα θα προστεθεί στις συσκευές που χρησιμοποιούμε για να διασκεδάσουμε στον ελεύθερο χρόνο μας στο σπίτι. 

Ασφάλεια δικτύου – προστασία προσωπικών δεδομένων

To 5g φέρνει μεγάλες αλλαγές και στην ασφάλεια δικτύου. Για αρχή, θα έχετε μεγαλύτερη προστασία κατά την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο, κυρίως λόγω της τεχνολογίας κρυπτογράφησης, με την οποία θα προστατεύεται η ταυτότητά σας. Αυστηροποιούνται επίσης και τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατα την ταυτοποίηση ενός χρήστη, ενώ αναβαθμίζονται πολλοί τομείς κυβερνοασφάλειας (προστασία από κακόβουλα λογισμικά, συσκευές tracking/παρακολούθησης, κ.α.). 


Ένα άλλο πολύ μεγάλο ατού του 5g είναι η δυνατότητα ‘network slicing’. Για παράδειγμα, σε ένα οικιακό δίκτυο διαφορετικά πρωτόκολλα και παράμετροι ασφαλείας απαιτούνται για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά, και διαφορετική προστασία κατά την σύνδεσή σας σε λογισμικό της δουλειάς σας (σε περίπτωση εξ’ αποστάσεως εργασίας). Σίγουρα στην δεύτερη περίπτωση χρειάζεστε ενισχυμένη προστασία. Η δυνατότητα network slicing σας επιτρέπει να έχετε αυτόνομα δίκτυα και να τα προσαρμόζετε αναλόγως των αναγκών σας.

Πόλεις και σπίτια από το μέλλον

Μεγάλη αλλαγή θα δούμε και στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το σπίτι μας, καθώς και στις πόλεις που ζούμε. Ήδη πολλές συσκευές μας, εκτός από το λάπτοπ και το κινητό μας, συνδέονται με το οικιακό δίκτυο. Το πλυντήριο, η σκούπα ρομπότ, το ψυγείο ακόμα και ο κλιματισμός (θέρμανση και ψύξη), ήδη μπορούμε να τα χειριζόμαστε ενώ δε βρισκόμαστε στο σπίτι, ωστόσο με το 5g θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ευκολία και ταχύτητα. 

Ήδη πολλές πόλεις στο εξωτερικό, εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα του 5g. Για παράδειγμα διαχειρίζονται με πιο αποδοτικό τρόπο τα αστικά απορρίμματα με έξυπνους κάδους, και στο προσεχές μέλλον με φορτηγά απορριμάτων χωρίς οδηγό! Στο περιβαλλοντικό κομμάτι, εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα του 5g, οι πόλεις μπορούν να εξοικονομήσουν και πόρους από τον φωτισμό (δρόμων, μνημείων, κ.λ.π.) χρησιμοποιώντας τάση φωτισμού αναλόγως της κίνησης του δρόμου. 

Το 5g θα έχει και άλλες εφαρμογές σε τομείς όπως το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία και την αυτοκίνηση. Γενικά, το 5g ίσως μας φέρει πιο κοντά σε αυτό που θεωρούσαμε παλαιότερα ως επιστημονική φαντασία.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 436 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.