Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:29 πμ
 
wm small
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 19:49

Tο χρήμα γίνεται ακριβό για τον κόσμο, φθηνό για τις τράπεζες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται, η αγοραστική μας δύναμη μειώνεται. Όταν παράλληλα αυξάνονται τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που ήδη συμβαίνει, το χρήμα «ακριβαίνει». Αυτοί οι βασικοί κανόνες της οικονομίας και της αγοράς μέχρι στιγμής εφαρμόζονται μάλλον προς όφελος των τραπεζών και όχι των πολιτών και των επιχειρήσεων, που έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Όσο τα επιτόκια καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες είναι «κολλημένα» στο 0,1%, τότε το χρήμα φθηναίνει για τις τράπεζες και ακριβαίνει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει φτάσει σε επίπεδα άλλων εποχών (10%-12%), όμως παρόμοιες καταστάσεις στην Ελλάδα, είχαμε ζήσει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Τότε όμως τα επιτόκια ακολουθούν σε κάποιο βαθμό τον πληθωρισμός και δεν ήταν κολλημένα στο μηδέν….

Αυτή η κατάσταση δεν περνά απαρατήρητη ούτε από την αγορά, ούτε από την Κυβέρνηση. Πρόσφατα ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, επιχείρησε να περάσει το σχετικό μήνυμα στις τράπεζες. «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οφείλει να επιτελέσει τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της υγιούς οικονομικής δραστηριότητας» και ότι «οι τράπεζες θα καταλάβουν πως, αν δεν προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις στους πελάτες τους (σ.σ.: εννοώντας τις καταθέσεις), κινδυνεύουν να τους χάσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη μιας κυβέρνησης κάνουν δημοσίως τέτοιες υποδείξεις νουθέτησης, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό μέχρι σήμερα ο μεγάλος κερδισμένος είναι τράπεζες, όταν την ίδια ώρα αυξάνονται τα επιτόκια των δανείων.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 442 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.