Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  4:27 πμ
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 00:01

Αγρίνιο – Μπάμπης Τζότζολης: «Το σκάκι διδάσκεται, αρκεί να σου αρέσει»!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Το σκάκι διδάσκεται, αρκεί να σου αρέσει» τονίζει στην εφημερίδα “Συνείδηση” ο Μπάμπης Τζότζολης, ο προπονητής σκακιού της Γ. Ε. Αγρινίου, ο οποίος μιλά για το επικείμενο 9ο σχολικό τουρνουά στις 6 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το 9ο σχολικό πρωτάθλημα σκακιού στο Αγρίνιο ανοίγει τις πύλες του την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο από το πρωί στις 9.30 με αγώνες των παιδιών το καθένα με μαθητές από την τάξη του. Η τελική βαθμολογία θα έχει βγει μέχρι το μεσημέρι μετά από 5 αγώνες που θα δώσει το κάθε παιδί -είτε χάσει είτε κερδίσει- και την μέρα να κλείνει με τα 3 μετάλλια που θα δοθούν τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια, ανεξάρτητα από το ποιος έπαιξε με ποιον. Αυτή είναι η διαδικασία για το γεγονός, όμως πίσω του κρύβεται μια ολόκληρη διαδρομή που με την βοήθεια της ΓΕΑ, αλλά και του δήμου Αγρινίου, έχει βάλει την πόλη μέσα στον σκακιστικό χάρτη της χώρας και δημιουργεί «σκακιστικά μυαλά».

Μπάμπης Τζότζολης: «Το σκάκι διδάσκεται, αρκεί να σου αρέσει»!
Ο Μπάμπης Τζότζολης

Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τον δάσκαλο σκακιού στην Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου Μπάμπη Τζότζολη; «Καταρχήν ανθρώπους μεθοδικούς, με πειθαρχία, που προβλέπουν τις εξελίξεις ή τουλάχιστον κάνουν εκτιμήσεις για τις εξελίξεις. Με δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσα από δουλειά και φυσικά με κριτική και αναλυτική σκέψη. Πρέπει να πούμε ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι κανένας σκακιστής δεν παθαίνει άνοια ενώ τα στοιχεία λένε ότι τα παιδιά που κάποια στιγμή αρχίζουν το σκάκι παρατηρούν μια βελτίωση κατά 60% των επιδόσεών τους στο σχολείο», εξηγεί ο κ. Τζότζολης.

Στο Αγρίνιο πλέον ασχολούνται με το σκάκι περίπου 80 παιδιά στην ακαδημία της ΓΕΑ, ενώ υπάρχουν και άλλα 80 που μαθαίνουν το σκάκι στον δήμο Αγρινίου με δάσκαλο τον Γρηγόρη Κολοβό. «Φίλος και συμπαίκτης ο Γρηγόρης κάνει εξαιρετική δουλειά και μπορούμε να πούμε ότι στο Αγρίνιο αναπτύσσεται πλέον το σκάκι ικανοποιητικά. Υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμόμαστε, ότι το σκάκι είναι διδακτέο, είναι κάτι που μαθαίνεται, δεν είναι κάτι που το έχεις μέσα σου ως κλίση. Φυσικά, κάποιοι είναι ικανότεροι και κάνουν περισσότερους συνδυασμούς με το μυαλό τους αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρότυπο δεν είναι η ταινία, όπως το «Γκάμπι της Βασίλισσας». Δεν χρειάζεται τα παιδιά να νομίζουν ότι πρέπει να έχεις ειδικές ικανότητες για να παίξεις σκάκι».

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Τζότζολη το προαπαιτούμενο είναι ένα: «να σου αρέσει, αυτό χρειάζεται. Μετά θα διδαχθείς, θα διαβάσεις, θα εξελιχθείς αναλόγως φυσικά και με το ταλέντο σου αλλά η υπομονή, η ηρεμία, το κατάλληλο περιβάλλον είναι αυτά που φτιάχνουν τον καμβά κι ο δάσκαλος αναλαμβάνει να σε μάθει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αν είσαι δύο μέτρα ύψος και σε βάλουν κάτω από μια μπασκέτα δεν σημαίνει ότι θα παίξεις μπάσκετ, ειδικά αν δεν σου αρέσει! Έτσι και με το σκάκι, αν σε μαγνητίσει και θελήσεις να το γνωρίσεις θα παίξεις, θα μάθεις και θα ανακαλύψεις μόνος σου το επίπεδο που μπορείς να φτάσεις».

Επιτυχίες για το αγρινιώτικο σκάκι

Πέρυσι ο Σκακιστικός Σύλλογος της ΓΕΑ κατέκτησε το Κύπελλο της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΣΔΕ) στην Πάτρα και πήρε την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της χώρας ως το πρώτο σωματείο της Αιτωλοακαρνανίας που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο. Μάλιστα η ομάδα της ΓΕΑ διέθετε το μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο, αντιμετωπίζοντας συλλόγους τα μέλη των οποίων διέθεταν μεγαλύτερη εμπειρία σε αντίστοιχους αγώνες.

Κάθε ομάδα χρησιμοποιούσε τετραμελή σύνθεση (συνήθως τους καλύτερους σκακιστές που διαθέτει) και ο κ. Τζότζολης επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο ενήλικες και δύο παιδιά στις ομάδες. Οι αγώνες ήταν νοκ-αουτ και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ο διαιτητής λάμβανε υπ’ όψιν τις ατομικές νίκες των σκακιστών σε κάθε σκακιέρα.

Η πορεία της ομάδας για την κατάκτηση του τροπαίου ήταν ΑΣΟ Ναυπάκτου – ΓΕΑ 1-3,

ΓΕΑ – Ένωση Αθλοπαιδιών Πατρών 2-2 (πρόκριση εξαιτίας νίκης στην πρώτη και τρίτη σκακιέρα), στον ημιτελικό Πατραϊκός – ΓΕΑ 1-3 και στον τελικό ΓΕΑ – Ναυταθλητική Ένωση Πατρών 2-2 (κατάκτηση Κυπέλλου εξαιτίας νίκης στην πρώτη και τρίτη σκακιέρα)

Οι σκακιστές που αγωνίστηκαν για την ομάδα ήταν ο κ. Τζότζολης ως αρχηγός και οι Σκόνδρας Γεράσιμος, Μπουτόπουλος Βασίλειος, Μοσχολούρης Βαγγέλης, Μασίκας Δημήτρης (μαθητής β’ λυκείου), Σολωμός Χάρης (δευτεροετής φοιτητής πανεπιστημίου Πατρών) και Μερμίγκης Ιωάννης (μαθητής β’ γυμνασίου).

Ενδιαφέρον στοιχείο και σημαντική επιτυχία αποτελεί το γεγονός ότι ο παίκτης της ΓΕΑ Δημήτρης Μασίκας έχει βγει 2ος σε όλη την Ελλάδα στους μαθητές της δευτέρας Γυμνασίου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Αθήνα, αφού προκρίθηκε πρώτος από όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο Αγρίνιο έχει διεξαχθεί κι ένα τουρνουά «σιμουλτανέ» όπως λέγεται ο αγώνας ενός γκραν μετρ συνήθως με πολλά άτομα ταυτόχρονα. Το σκακιστικό τμήμα της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου το είχε διοργανώσει στην κεντρική πλατεία Αγρινίου τον Ιούνιο του 2015 με τον Γιάννη Νικολαΐδη, πρωταθλητής Ελλάδος στο γρήγορο σκάκι και  βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας, δάσκαλο επίσης του Μπάμπη Τζότζολη. Είχε αντιμετωπίσει 40 σκακιστές σε 40 σκακιέρες στα πλαίσια του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη από τον κ. Τζότζολη να κάνει κάτι παρόμοιο ο ίδιος παίζοντας με λιγότερους αντιπάλους ασφαλώς, αποκλειστικά με μαθητές.

Στα προηγούμενα σχολικά πρωταθλήματα σκακιού συμμετείχαν μαθητές κάθε τάξης από την περιοχή του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, του Θέρμου, της Αμφιλοχίας, της Βόνιτσας, του Ξηρομέρου, κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος. Η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου δημιούργησε επίσημο σκακιστικό σύλλογο το Δεκέμβρη του 2012.

Η ομάδα έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της β΄ εθνικής τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2013 και τον Φλεβάρη-Μάρτη του 2014 και η σκακιστική ακαδημία της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2012 με οχτώ παιδάκια. Τον Ιούνιο του 2014 το σκακιστικό τμήμα διοργάνωσε το πρώτο διασυλλογικό rapid  (παρτίδες με μικρό χρόνο σκέψης)  Αγρινίου στον χώρο του EMILEON όπου φιλοξενήθηκαν 16 τετραμελείς ομάδες από τα Γιάννενα, Πρέβεζα, Ναύπακτο, Πύργο, Πάτρα και Μεσολόγγι, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 διοργανώθηκε στην Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου το πρώτο σεμινάριο διαιτησίας κανονισμών σκακιού.

Από το 2013 μέχρι σήμερα φτάσαμε στο 9ο σχολικό πρωτάθλημα με τελευταίο μετά την πανδημία τον περασμένο Μάιο, κάπως πειραματικά για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον. Τελικά συμμετείχαν πάνω από 120 παιδιά…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 441 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.