Του Αντώνη Αντζολέτου

Δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα που να αμφισβητεί πως οι κάλπες θα στηθούν προς το τέλος ή στη μέση της άνοιξης. Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να αιφνιδιάσει. Πέρα από το ότι βρίσκεται στην τελευταία στροφή και επιθυμεί να μείνει πιστός στη δέσμευσή του για ολοκλήρωση της τετραετίας,  οι αυξήσεις στις συντάξεις θα έρθουν από τις αρχές του έτους, όπως επίσης και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Παράλληλα αναμένονται νέες παρεμβάσεις στις αντλίες καυσίμων, ενώ θεωρείται σίγουρο πως όσο πλησιάζουν οι κάλπες το Μαξίμου, έχοντας εξασφαλίσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, δεν αποκλείεται να προωθήσει και κάποια ακόμα παροχή. Θα είναι εύκολος ο χειμώνας; Σε καμία περίπτωση. Και η πίεση από την αντιπολίτευση αναμένεται ασφυκτική. Η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα, ικανή να συμπαρασύρει στο πέρασμά της τα πάντα, όμως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν πως στις τσέπες των νοικοκυριών θα φανεί η προσπάθεια που καταβάλλεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί οι κάλπες να στηθούν στο ευνοϊκότερο δυνατό περιβάλλον με στόχο την αυτοδυναμία στις εκλογές τις ενισχυμένης αναλογικής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακόμα και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σίγουρα θα μπουν και αυτά στην πολυπαραγοντική εξίσωση που έχουν να λύσουν στο Μαξίμου.

Το ερώτημα είναι ποιες ημερομηνίες έχει «μαρκάρει» ο πρωθυπουργός στο ημερολόγιό του ως πιο πιθανές για να στηθούν οι κάλπες. Αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Στην Ηρώδου Αττικού λειτουργούν με το δεδομένο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης που θα ακολουθήσει, αλλά και με γνώμονα οι πολίτες να διευκολυνθούν να βρεθούν στα παραβάν.  Στην εξίσωση για την αναζήτηση της «κατάλληλης» Κυριακής έχει μπει και το Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 16 Απριλίου, καθώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 16 του ίδιου μήνα (ακολουθούν τα ειδικά μαθήματα).

Αν στις 2 Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς για να στηθούν οι κάλπες η αμέσως επόμενη Κυριακή, 9 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) δεν  ειναι μια ημερομηνία που θα μπορούσε εύκολα να αποκλειστεί. Η προκήρυξη θα πρέπει να έχει γίνει 30 ημέρες πριν, στις 7 Μαρτίου. Έχει το θετικό στοιχείο πως είναι πριν από το Πάσχα οπότε η σημερινή κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να πάει στις δεύτερες εκλογές προτού η χώρα μπει στην «καρδιά» του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα 22 – 30 ημερών. Υπάρχει ωστόσο μια διαδικασία, καθώς θα πρέπει να ορκιστεί η νέα Βουλή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια στην καινούργια της σύνθεση, να εκλεγεί το προεδρείο και μετά να ακολουθήσει η διάλυσή της. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2012. Τότε οι πρώτες εκλογές της κυβέρνησης Παπαδήμου είχαν γίνει στις 6 Μαΐου και οι επόμενες κάλπες είχαν στηθεί 41 ημέρες μετά στις 17 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως αν επικρατήσει αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές μπορούν να πραγματοποιηθούν λίγο μετά τα μέσα Μαΐου και πάντως πριν ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην περίπτωση που προτιμηθεί οι κάλπες να στηθούν μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 23 Απριλίου ή στις 30 Απριλίου, όλη η διαδικασία πηγαίνει πιο πίσω με την πιθανότητα οι δεύτερες εκλογές να συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για πολλά στελέχη της πλειοψηφίας, πάντως η αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει τις κάλπες τον τελευταίο μήνα της άνοιξης. Σε αυτή την περίπτωση η προκήρυξή τους θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου υπολογίζεται πως θα μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
 

Πηγή: skai.gr