Στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάστηκε στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2022 στην αρχαία Πλευρώνα από τους encardia ένα ιδιαίτερο και πολύ «επίκαιρο» μουσικό πρόγραμμα µε τον τίτλο «emigranti: τραγούδια, λέξεις και εικόνες του Νότου και του Νόστου».

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πλευρώνας έγινε με αφορμή την επέτειο μνήμης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Με κεντρικό θεματικό άξονα την ανθρώπινη αλληλεγγύη που µόνο αυτή μπορεί να μετριάσει τον πόνο του «Ξένου», ακόμα και να τον μεταμορφώσει σε ελπίδα και αισιοδοξία, παρουσιάστηκε μία εξαιρετική ανθολογία τραγουδιών και κειμένων που φώτισε το πάντα επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.



Υπό το φως του φεγγαριού που καθρεφτιζόταν στα ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου, ακούστηκαν πρωτότυπα τραγούδια των encardia, παλιά τραγούδια από τον Ιταλικό Νότο µε έντονο το στοιχείο του ξεριζωμού, χαρούμενα χορευτικά τραγούδια για να δοθεί ο τόνος της ελπίδας, αφού οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Σμύρνη και την Ιωνία, οι οποίοι γλεντούσαν και χαίρονταν τη ζωή, ακόμα κι όταν έφτασαν στην Ελλάδα, στη νέα τους πατρίδα, η Αιτωλοακαρνανία ήταν ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές που δέχτηκαν ξεριζωμένους πρόσφυγες.

Το τραγούδι, ο χορός και το γλέντι αποτελούσαν το στήριγμα, την ελπίδα και την αφορμή να βρίσκονται όλοι μαζί και να μοιράζονται τη ζωή.


«Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στον Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο της Ι. Π. Μεσολογγίου, στο προσωπικό της Εφορείας μας, στα μέλη του συγκροτήματος encardia που μας πλημμύρισαν με ευχάριστες νότες, και σε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Ιερόθεο, τον Επίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, κ. Λάζαρο Κολώνα, κ.ά.» αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.







agrinionews.gr