Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:41 μμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου 2022 11:23

Ελλάδα – Ιταλία 85-81: Ο Giannis και η Εθνική κερδίζουν πάντα στο τέλος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ελλάδα έκανε το 2/2, επικράτησε απέναντι στην Ιταλία με σκορ 85-81 και οδεύει προς την κατάκτηση της 1ης θέσης του ομίλου της. Απίθανος ξανά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (23π., 10 ριμπ, 3 ασίστ), εξαιρετική η άμυνα της Ελλάδας.

Το Μιλάνο γίνεται τόπος θριάμβου για την Εθνική. Και το μέρος όπου θα διηγούνται τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο EuroBasket 2022.

Ο Greek Freak ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για το 2/2 της Εθνικής, στο 85-81 επί της Ιταλίας. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε μία φάση βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Παρά μόνο 2-3 αγωνιστικά λεπτά, για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει απέναντι στην άμυνα της Ιταλίας.

Μόλις το έκανε, όλα έγιναν εύκολα. Μόνο που για να φτάσει στη νίκη η Εθνική χρειάστηκε η αμυντική υπερπροσπάθεια όλων. Αλλά για τους Κώστα Παπανικολάου, Δημήτρη Αγραβάνη, Θανάση Αντετοκούνμπο και Γιαννούλη Λαρεντζάκη (παρά τα λίγα λεπτά συμμετοχής) πρεπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά.

Η Ελλάδα δεν έκανε το ίδιο λάθος, όπως κόντρα στην Κροατία. Ξεκίνησε δυναμικά, προηγήθηκε με 9-5 και 12-7, εκμεταλλευόμενη την καλή αμυντική προσπάθεια πάνω στο μεγάλο «όπλο» των Ιταλών, τον Σιμόνε Φοντέκιο. Ακόμη και όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσέκρουσε δύο φορές στον… τοίχο των Ιταλών, ο Greek Freak κατάλαβε ότι δεν πρέπει να επιμένει.

Και άλλαξε στρατηγική. Σε αυτή προβλέπονταν οι πάσες στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, με τον γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς να ξεκινάει από εκεί που τελείωσε με την Κροατία.

Είχε 3/3 τρίποντα, ένα απ’ αυτά όπως το λατρεύει: πάνω σε άμυνα, αυτή του Μάνιον.
Σε εκείνο το σημείο η Ιταλία αντέδρασε, εκμεταλλεύτηκε κάποιες βιαστικές αποφάσεις της Ελλάδας. Και πήρε σουτ από μακριά, πρώτα με τον Ντατόμε και μετά με τον Μάνιον.

Ενώ και ο Φοντέκιο… ξύπνησε και έδωσε σπίθα στην Ιταλία.

Η Εθνική στηρίχθηκε στην άμυνα της. Ο Δημήτρης Αγραβάνης και ο Κώστας Παπανικολάου έδωσαν στην Ελλάδα αυτό που ήθελε στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Ο Γιάννης ξαπόστασε για ένα λεπτό στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου και μπήκε ξανά στο παρκέ, σχεδόν, αφιονισμένος.

Σκόραρε 6 πόντους, έκανε 1 μπλοκ, ενώ ενδιάμεσα ο Δημήτρης Αγραβάνης έβαλε το 6ο τρίποντο της Εθνικής σε εκείνο το χρονικό σημείο (6/12). Και κάπως έτσι η διαφορά έφτασε στο +10 (35-25).

Όση ζημιά δεν έκανε στην Ελλάδα ο Φοντέκιο, την έκανε ο Πολονάρα και μάλιστα από την περιφέρεια.
Ενα τρίποντο του φόργουορντ της Ανατολού Εφές τον έφερε στους 9 πόντους με 2/3 σουτ πίσω σπό τη γραμμή των 6.75 μέτρων.

Η Ελλάδα βρήκε λύσεις. Πρώτα από την άμυνά της και μετά από τον Σλούκα, αλλά και τον Ντόρσεϊ που συνέχισε το… βιολί των τριπόντων (τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 4/7).

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, η άμυνα πάνω στον Μέλι δεν ήταν εκείνη των προηγούμενων λεπτών. Με αποτέλεσμα ο ψηλός της Αρμάνι να φορτώσει με φάουλ τους παίκτες της Εθνικής και να βρει εύκολους πόντους από τις βολές. Η Ιταλία μείωσε τη διαφορά στους 4 (44-40), μέχρι το σημείο που η Ελλάδα έκλεισε το πρώτο ημίχρονο στο +7 (47-40).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στον ίδιο ρυθμό. Αυτόν που έθεσε ο Γιάννης. Σύντομα η Εθνική επανέφερε το προβάδισμά της στους 10 πόντους (55-45), ενώ είχε φορτώσει με τέσσερα ομαδικά φάουλ την άμυνα των Ιταλών.

Η επιτομή της επιθετικής υπομονής της Ελλάδας ήταν ένα τρίποντο του Παπανικολάου, μετά από έξτρα πάσα του Θανάση, ο οποίος ήταν αμαρκάριστος!

Μετά από δύο φάσεις, η Ελλάδα προηγήθηκε με 14 πόντους (59-45) και είχε το μπόνους των βολών για κάθε κερδισμένο φάουλ στο υπόλοιπο της περιόδου.

Συνάμα, ο Φοντέκιο συνέχισε να είναι άστοχος, έχοντας 0/6 τρίποντα. Και τι με αυτό;
Ο Ιταλός δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Και πέτυχε δύο συνεχόμενα μακρινά σουτ μέσα σε πανζουρλισμό, για να διαμορφώσει το σκορ σε 59-51!
Και λίγο αργότερα, μετά από ολιγωρία στο ριμπάουντ, ο Πολονάρα μιμήθηκε τον Φοντέκιο. Τρίποντο και 59-54.

Η Εθνική έδειξε απίστευτο χαρακτήρα σε εκείνο το σημείο. Και χωρίς τον Γιάννη στο παρκέ. Ο Λαρεντζάκης ανέλαβε τον Φοντέκιο, ο Αγραβάνης πέτυχε πέντε πόντους, τους δύο με κάρφωμα έπειτα από κλέψιμο και ο Σλούκας είχε την μπαγκέτα της ηρεμίας στο χέρι του.

H 4η περίοδος ξεκίνησε με δυο τζάμπολ και παίκτες πεσμένους στο παρκέ να μην αφήνουν την μπάλα από τα χέρια τους σε διάστημα δύο λεπτών! Όποια και αν είναι η διαφορά, κανείς δε θέλει να χάσει.

Η Ιταλία επιχείρησε το «κόλπο γκρόσο», ιταλική είναι η προέλευσή του άλλωστε, με απανωτά τρίποντα του Τόνουτ και ένα καλάθι και φάουλ του Μέλι. Μείωσε στους οκτώ πόντους (78-71), αλλά μέχρι εκεί.

Ο Ντόρσεϊ με τρίποντο (2:15 πριν το τέλος) έκανε το 81-71. Και ο Φοντέκιο απάντησε με το ίδιο νόμισμα για το 81-74. Και στη συνέχεια πήρε φάουλ για τρεις βολές! Ήταν εύστοχος σε όλες και 81-77!

Ο Ντόρσεϊ ήθελε τη νίκη. Το τρίποντό του έφερε την Ελλάδα στο 84-77. Και ενώ το ματς έμπεινε στο τελευταλιο λεπτό. Η Ιταλία βρήκε σκορ, έπιαξε καλή άμυνα πάνω στον Γιάννη. Και απέκτησε δικαίωμα στην ελπίδα.

Ο Greek Freak επιχείρησε να κάνει άλλο ιστορικό μπλοκ, αλλά άργησε για ελάχιστα εκατοστά, παρασέρνοντας στο διάβα του και τον σκόρερ Φοντέκιο. Η μπάλα δεν μπήκε στο καλάθι, αλλά το δίποντο μέτρησε. Το σκορ έγινε 84-81 και… φτου και από την αρχή!

Η ελληνική επίθεση ήταν άστοχη. Η Ιταλία είχε την επίθεση. Και την ευκαιρία. Και μάλιστα διπλη. Αλλά αστόχησαν. Και η Ελλάδα πήρε τη νίκη…

Πηγή: gazzetta.gr

Διαβάστηκε 205 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.