Του Λίνου Υφαντή,

Ο θείος από το Σικάγο η το πρότυπο Ελληνικής ταινίας πλούσιο Έλληνα αποτελεί success story της δεκαετίας του ’60 άντε του ’70. Πάνω που ξεχάσαμε την ύπαρξη τέτοιων ταινιών, βλέπουμε το story ( όχι όμως το success αλλά το κατά μίμηση) να επαναλαμβάνεται, όχι όμως να πραγματοποιείται. Πρωταγωνίστρια η Αιτωλοακαρνανική Ύπαιθρος με φόντο τον γεωπολιτικό αντιπρόσωπο που προέρχεται από Έλληνες μετανάστες, τον George Tsounis.

Ο πρέσβης Τσούνης εκπληρώνει έναν συναισθηματισμό που προέρχεται από τα αφηγήματα του απόδημου Ελληνισμού, όταν  η ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα η Περίστα  υπερηφανεύεται ότι εκπροσώπησε τον απόδημο Ελληνισμό των ΗΠΑ. Μπορεί ο Τσούνης να το έχει κάπου ακούσει ( μπορεί),  αλλά η θέση του έχει να κάνει με εντέλλεσθαι διεθνών πολιτικών που αφορούν την συμπεριφορά μιας υπερδύναμης σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που αγγίζει όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Αντί αυτού, παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο, όπου πολλοι προσέγγισαν τον Τσούνη,  προσδοκώντας να δει μυωπικά τα ζητηματα που τεθηκαν παραβλέποντας τον διεθνή ρόλο για το οποίο έχει τοποθετηθεί στη θέση αυτή.  Έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του και να γεμίσουν δελτία τύπου με την παρουσία του παίρνοντας προστιθέμενη αξία. Πολλοί μπερδέψαν τις συναισθηματικές κορώνες του Τσούνη με την γεωπολιτική αποστολη του θεωροντας ότι θα συμπεριφερθεί ως τοπικός Δήμαρχος ή ως Περιφερειάρχης.  Αγνοούν φυσικά ότι ο Τσούνης και ο κάθε πρέσβης των ΗΠΑ είναι είναι ένα μέρος  ενός παγκοσμιοποιημένου συστήματος που η “μύγα” στο χάρτη που θα κοιτάξει είναι μια χώρα, ούτε καν μια Περιφερειακή Ενότητα, ούτε μια Περιφέρεια.

Ο George Tsounis επομένως θα ακούσει μόνο έναν Πρωθυπουργό, πολύ περισσότερο έναν Κεντρικό οικονομικό παράγοντα άντε μια “φασαρία” που θα μεταφερθει και κανέναν πέρα από αυτούς.  Μη βγάζετε λοιπόν άσκοπα φωτογραφίες ως θείοι από Σικάγο. Ο George Tsounis θα ακούσει μόνο ότι δυσαρεστεί η πολιτική της χώρας που πρεσβεύει αν και όταν έρθει η ώρα.

Είναι πρέσβης ΗΠΑ, όχι Αιτωλοαακαρνανίας, ok?

agrinionews.gr