Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:02 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 09:28

Εργάτες γης, η απασχόληση στον πρωτογενή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2022, η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Εργάτες γης».

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα συνεχώς μειούται (παρά τις πολιτικές δηλώσεις), όχι διότι δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά επειδή ΔΕΝ υπάρχει προσφορά εργαζομένων. Σχεδόν κανένας δεν θέλει να πάει να δουλέψει στην φυτική παραγωγή (πχ θερμοκήπια φράουλας ή συλλογή ροδάκινων), και τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στην ζωική παραγωγή. Κανένας ΔΕΝ θέλει να πάει για βοσκός, για τσομπάνης, για εργάτης στάβλου.

Είναι εντυπωσιακό ότι οι αστοί και οι σκεπτόμενοι με τον αστικό τρόπο της τεχνητής κοινωνίας, ΔΕΝ μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο λειτουργίας της φυσικής αγροτικής κοινωνίας. Προσπαθούν να στριμώξουν την συνεχώς ζωντανή φύση και την εργασία των φροντιστών του περιβάλλοντος (αγρότες), στα αστικά τεχνητά πρότυπα του 8ώρου, της εβδομαδιαίας αργίας (week end) και της ομαλής ετήσιας εργασίας σε 48 εβδομάδες χωρίς να αντιλαμβάνονται την συνέχεια της ζωής στην φύση, στο φυσικό περιβάλλον.

Εάν φυσάει, αλλά πρέπει να ψεκάσεις, και βέβαια να μην σκοτώσεις όλες τις μέλισσες, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να βγεις για ψέκασμα στις 02.00 τα μεσάνυχτα και ο αστικός αλγόριθμος για τον υπολογισμό της εργατοώρας μάλλον δεν μπορεί να βρει πεδίο εφαρμογής. Και βέβαια το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βρεις διαθέσιμο εργαζόμενο για αυτήν την αγροτική εργασία εκείνη την ώρα.

Τώρα με τις ζέστες ακούω τους κτηνοτρόφους που μου λένε ότι τα πρόβατα βγαίνουν για να βοσκήσουν το βράδυ και την ημέρα με τις ζέστες αναζητούν σκιές και δροσιά. Πιο μεροκάματο μπορεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη των κοπαδιών?

Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου, απόφοιτος ενός από τα καλύτερα αγροτικά σχολεία της δεκαετίας του 90, θυμάται ότι σαν μαθήτρια και υπεύθυνη ενός έργου (project) με αρμεγόμενες αγελάδες, έπρεπε να σηκωθεί από τους κοιτώνες στις 04.00 για να αρμέξουν τις αγελάδες και να προλάβουν να πάνε στο αστικού τύπου σχολείο. Ποιο «σπαστό» ή συνεχές ωράριο θα μπορούσε να καλύψει αυτήν την δραστηριότητα?

Όταν συναγωνίζεσαι (ή μήπως ανταγωνίζεσαι) τον καιρό «τρέχεις» να τον προλάβεις, πριν βρέξει, και τότε το γνωστό αστικό ωράριο είναι άνευ αντικειμένου.

Και οι προαγγελίες υπερωριών και οι υπολογισμοί υπερωριών και οι αστικές διαδικασίες «γραφιάδων», που δεν μπορούν να καταλάβουν την πραγματική ζωή, απλά ταλαιπωρούν τους επιχειρηματίες κτηνοτρόφους.

Αυτά και άλλα πολλά περνούσαν μπροστά από το μυαλό μας καθώς ακούγαμε την κα Βενετσάνα (Βανέσα) Κοράκη, δικηγόρο (δηλαδή τεχνολόγο των νομικών διαδικασιών) να προσπαθεί να εξηγήσει τις υπάρχουσες νομικές διαδικασίες για την εργασία στον πρωτογενή τομέα, ακόμα και στην πρώτη μεταποίηση.

Στην συζήτηση μετείχαν οι: Μιχαηλίδου Αθηνά, Κοντογιάννη Μάγδα, Νόβας Θανάσης, Ναστούλης Ζαφείρης, Σαπουνάκη Ιωάννα, Δημόπουλος Νίκος, Χερουβείμ Γιάννης, Κοντογιάννης Γιάννης, Παπαβασίλης Γιώργος, Μαντζουράνης Κώστας & Κελμάγερ Αθανάσιος με συντονιστή τον Μιχαηλίδη Δημήτρη.

Η συζήτηση είναι στον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1396381770843536

Από όσα χρήσιμα και διευκρινιστικά ακούστηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε:

  • Ψηφίσθηκε από την Ελληνική Βουλή στις 30/6/2021 η τροπολογία που αναφέρεται στους διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών (ΠΤΧ) που δεν έχουν ρυθμίσει ακόμα τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα για την (προσωρινά) νόμιμη διαμονή και εργασία τους.
  • Μέχρι σήμερα ΔΕΝ άνοιξε ακόμα η πλατφόρμα και οι Δημόσιες Υπηρεσίες αρνούνται τις προβλέψεις ρύθμισης ισχυριζόμενες άγνοια ….
  • Υπάρχουν τρείς δυνατότητες απασχόλησης αλλοδαπού σε εργασίες στον πρωτογενή τομέα:
  1. Μετάκληση για εργασία. Η πιο σωστή διαδικασία που τον προσκαλείς (πώς τον βρίσκεις?), κάνει τα χαρτιά του στην εκεί Ελληνική Πρεσβεία (και αν δεν έχουμε πρεσβεία, όπως στο Μπαγκλαντές?) και αφού εκδοθεί η άδεια έρχεται στα σύνορα.
  2. Μετάκληση για εποχική εργασία. Προβλέπει πριν να έρθει ο αλλοδαπός να γίνουν κάποιες διαδικασίες σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχουν καταγραφεί στην Αποκεντρωμένη για φυτική ή ζωική παραγωγή και εφ όσον δεν έχει καλυφθεί ο αριθμός. Αλλιώς δεν γίνεται τίποτε. Η δυνατότητα απασχόλησης είναι ανάλογα με την δήλωση ΟΣΔΕ (είδος, στρέμματα, κεφάλια εκτροφής). Προβλέπεται μέχρι 9 μήνες παραμονή στο 12μηνο, και πρέπει να φύγει οπωσδήποτε.
  3. Έκτακτη απασχόληση. Αυτή είναι μια συνήθης ανάγκη για παρανόμως διαμένοντες στην Ελλάδα, όπου όμως ζητούνται ακόμα και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Με την τροπολογία 30/6/2022 προβλέπεται η κάλυψη του πιστοποιητικού με «Υπεύθυνη Δήλωση» που όμως οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν αποδέχονται ακόμα … Θα δούμε. Ίσως μετά το καλοκαίρι?... όταν δεν θα υπάρχει επείγουσα ανάγκη …
  • Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου γνώρισα Έλληνες που εργάζονται στην Ολλανδία στον πρωτογενή τομέα (κήποι κλπ). Το ωρομίσθιό τους ήταν για παρανόμως διαμένοντες 10€/ώρα και για νομίμως εργαζόμενους μέχρι 30€/ώρα!!! (δηλαδή μέχρι 240€/ημέρα, ενώ στην Ελλάδα είναι 24-30€/ημέρα και προβλέπεται να πάει στα 40-50€/ημέρα λόγω έντονης ζήτησης …)
  • Στην Γαλλία σε επίσκεψη μάθησης σε φάρμες κρεοπαραγωγής (μοσχάρια και πρόβατα) μας είπαν ότι το μηνιάτικο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 2.200-2.500€, και επί πλέον τους παρέχεται σπίτι για να μένουν με την οικογένειά τους, θέρμανση, ηλεκτρικό, τροφή και κήπος όπου καλλιεργούσαν, όπως είδαμε, κάθε είδους ζαρζαβατικά, ενώ υπήρχε και πισίνα για τους τέσσερις-4 εργαζόμενους.
  • Σε πραγματικό αίτημα κτηνοτρόφου μας στην ΔΥΠΑ- Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ο παλαιός ΟΑΕΔ) για εργάτες στην κτηνοτροφία και μάλιστα για στάβλο (όχι για βόσκηση) η ΔΥΠΑ δήλωσε ότι έχει 2.500 περίπου ανέργους, οι οποίοι όμως δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν και βέβαια δεν ενδιαφέροντα να δουλέψουν στον πρωτογενή τομέα, αλλά εγγράφονται για να παίρνουν τα επιδόματα ανεργίας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, αποτύπωσε την διάχυτη εντύπωση στην δημόσια συζήτηση, ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι αποφεύγουν τις υποτιμημένες και υποβαθμισμένες χειρωνακτικές εργασίες. Σχεδόν όλοι θέλουν διευθυντικούς τίτλους και εργασία σε τεχνητά κλιματιζόμενες αίθουσες.

Ο κ Γιώργος Παπαβασίλης (με εμπειρίες από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων) εξέφρασε την συνεχή αγωνία του από την «μάχη» με την Δημόσια Διοίκηση και την σχεδόν συνεχή της αντίδραση των υπαλλήλων στην επίλυση προβλημάτων.

Ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανθοπαραγωγών Αθηνών) υπερτόνισε την έλλειψη εργατικών χεριών, που εξαναγκάζει όλους τους αγρότες σε υπερεργασία από τις 06.00 έως τις 22.00 κάθε ημέρα … …

Δεν γίναμε σοφότεροι, αλλά συνειδητοποιήσαμε την τραγική κατάσταση της Ελληνικής Κοινωνίας και την επείγουσα ανάγκη να συμφιλιωθούν οι αστοί καταναλωτές με την διαδικασία παραγωγής τροφής και με την απαίτηση να σέβονται όλοι όλους. Ίσως ξεκινώντας από τα σχολεία να προσπαθήσουμε, όλοι μαζί, να ξανατοποθετήσουμε τις διαχρονικές αξίες της ζωής στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία μας.

Μια περίεργη κατάσταση υπάρχει. Οι Έλληνες με το κοινό Ευρώ και ελευθερία μετακίνησης και εργασίας, αναζητούν εργασία και ποιότητα ζωής στα άλλα κράτη της ΕΕ. Οι χωρίς «χαρτιά» αλλοδαποί εργάτες πρέπει να τακτοποιηθούν, και να μην είναι παράνομοι, και τα έξοδα για αυτούς να μετράνε στα έξοδα της εκμετάλλευσης και όχι να φαίνονται σαν «κέρδη» του κτηνοτρόφου. Μόλις τακτοποιηθούν με χαρτιά στην Ελλάδα προσπαθούν να φύγουν νόμιμα σε άλλο κράτος της ΕΕ και εκεί αφού δηλωθούν ως παράνομα διαμένοντες, λόγω της μεγάλης ανάγκης για εργατικά χέρια, νομιμοποιούνται αμέσως, και παίρνουν τους παραπάνω μνημονευθέντες μισθούς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει τέτοιους μισθούς διότι έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος διατροφής στην κτηνοτροφία & στην ενέργεια, που ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ. Διότι εκεί επιτρέπεται η κτηνοτροφία μόνο αν έχεις αντίστοιχη γη για βόσκηση και για ιδιοπαραγωγή της ζωοτροφής που χρειάζεσαι. Και πάλι «πέφτουμε» στις αποκλειστικές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής για την τοπική κοινωνία. Ανοργάνωτοι … …

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Διαβάστηκε 420 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 09:34
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία