Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:35 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 09:43

Ανανέωση των εκθεμάτων στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας, Φωτογραφίες Δ.Π.Α.

«Το σχολειό για να μάθουμε να εκτιμούμε τα έργα της τέχνης, είναι τα άλλα έργα της τέχνης και τίποτε άλλο…». Γιώργος Σεφέρης.

Στην «όαση» τέχνης της Δ.Π. Αγρινίου εδώ και λίγες μέρες έγινε ανανέωση των εκθεμάτων. Στα «Έργα της Μόνιμης Συλλογής–ΙΙ» που άνοιξε για το κοινό, προστέθηκαν δύο νέα «διαμάντια» που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο φιλότεχνο κοινό της πόλης και όχι μόνο.

Τα νέα αποκτήματα της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι δυο πίνακες. Ο ένας απεικονίζει το δασύλλιο του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου. Είναι έργο του Αγρινιώτη ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη (1891-1951).  Την ελαιογραφία σε χάρμπορντ  διαστάσεων 29 x 47 εκατοστά ευγενώς προσέφερε ο κ. Θόδωρος Αθ. Παπασωτηρόπουλος (Πανταζής). Αποτελεί ουσιαστικά μια μοναδική  ζωγραφική αποτύπωση –ντοκουμέντο εποχής– του χωματένιου μονοπατιού κάτω από τον σημερινό δρόμο που οδηγεί στον Ι. Ναό του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστοφόρου, τον Πολιούχο του Αγρινίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χειροποίητη κορνίζα που πλαισιώνει το έργο ήταν επιμελημένη από τον Α. Γεωργιάδη. Πρόκειται για μια απεικόνιση γεμάτη αναμνήσεις για τους παλιούς Αγρινιώτες. Και στους νεότερους προβάλει την φυσική ομορφιά του τοπίου πριν κυριαρχήσει το τσιμέντο…

Ανδρέα Γεωργιάδη «Το δασύλλιο του παλαιού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου»

Το δεύτερο έργο με τίτλο «Σταγόνες της βροχής», είναι της κυρίας Δέσποινας Τσάκνη. Πρόκειται για μικτή τεχνική σε χαρτί, διαστάσεων 70  x 100 εκατοστά. Τον πίνακα προσέφερε η καλλιτέχνιδα στην Δ.Π. Αγρινίου.

Δέσποινας Τσάκνη:  «Σταγόνες της βροχής».

Ο δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου με επιστολή του ευχαρίστησε τους δωρητές για τη ευγενική τους προσφορά και τους συνεχάρη για την γενναιοδωρία τους.

Τα δυο παραπάνω έργα εμπλουτίζουν τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία μαζί με τα έργα των: Γ. Μόραλη, Π. Τέτση, Δ. Κοκκινίδη, Θόδωρου, Κ. Πανιάρα, Α. Βουρλούμη, Γ. Βαλαβανίδη, Α. Αστεριάδη, Π. Σάμιου, Χ. Καρρά, Σ. Σόρογκα, Γ. Ψυχοπαίδη, Χ. Μποκόρου, Χ. Σαραντοπούλου, Β. Παπασάικα, Γ. Σταθόπουλο, Χ. Γαρουφαλή, Δ. Παπατρέχα, Ν. Σκορδοπούλου κ.ά. σημαντικών δημιουργών αποτελεί πλέον πόλο έλξης για τους φιλότεχνους και έναν ακόμη λόγο για να νιώθουμε υπερήφανοι ως Αγρινιώτες.

Η συγκέντρωση τόσων επιλεγμένων έργων από καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς στη μόνιμη συλλογή της ΔΠΑ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αφενός δημιουργεί ένα σημαντικότατο οικονομικό άθροισμα, αφετέρου η πόλη μας έχει αποκτήσει ένα πνευματικό κεφάλαιο πολλαπλάσιας βαρύτητας.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ αποτελεί σήμερα ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή. Μια κιβωτό τέχνης  που σηματοδοτεί παράλληλα την πολιτιστική εξωστρέφεια. Έναν κατ’ εξοχήν χώρο αισθητικής αγωγής στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δ. Βότση 2, που στοχεύει στη διαμόρφωση της αισθητικής παιδείας, σε μια εποχή που τα εικαστικά μαθήματα εξοστρακίζονται από την εκπαίδευση.

Οι επισκέψεις φιλοτέχνων απ’ όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως μαθητών από τις βαθμίδες Α’ θμιας, Β΄ θμιας αλλά και Γ’ θμιας εκπαίδευσης αποτελούν σίγουρα ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο γεγονός. Στα εννιά χρόνια λειτουργίας της Δ.Π.Α. πολλά σχολεία επισκέφθηκαν και περιηγήθηκαν στις αίθουσες της και τα παιδιά ήρθαν σε επαφή-πολλά ίσως για πρώτη φορά-με πίνακες καταξιωμένων ζωγράφων. Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη τους αυτή θα μείνει στην μνήμη τους για πάντα και ίσως γίνει η σπίθα και αφορμή για κάποια ταλέντα-που ακόμα ίσως είναι κρυμμένα-να βγουν στην επιφάνεια. Ποιος ξέρει, μπορεί στο μέλλον κάποιοι από τους μικρούς μαθητές/επισκέπτες να γίνουν οι ίδιοι άξιοι καλλιτέχνες και τα έργα τους να εκτεθούν στην ίδια πινακοθήκη στις επόμενες δεκαετίες.

Στην Δ.Π.Α. καλλιτεχνικός Δ/ντης είναι ο ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια, μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, έχει   θέσει ψηλά τον πήχη με τις επιλογές του βάζοντας χρώμα στο γκρίζο της καθημερινότητάς μας. Και όπως  δήλωσε αποκλειστικά «…Για τη νέα χρονιά και με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας της ΔΠΑ, προγραμματίζονται ιδιαίτερα σημαντικές εκθέσεις»…

Αναμένουμε με ενδιαφέρον…

Να υπενθυμίσομε τις  ώρες επισκέψεων: Τρίτη-Σάββατο 10:00-13:30 & 18:00-20:30, Κυριακή 11:00-13:30, Δευτέρα και αργίες κλειστά.

Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες:  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, Δ. Βότση 2, Αγρίνιο,

τηλ.: 26413 60419, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,  www.dipinag.gr

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 224 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.