Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  9:26 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 09:59

Καπναποθήκες Παπαπέτρου: Ξεκινούν οι μελέτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ξεκινούν οι μελέτες για τις καπναποθήκες Παπαπέτρου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση, η οποία τονίζει πως σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα θα μπορεί να ξεκινήσει η μετατροπή τους σε Μουσείο

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Υπογράφεται το αμέσως προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Πολιτισμού η σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών για την ανακατασκευή των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε Μουσείο.

Όπως πληροφορείται η «Σ» δημοπράτηση του πακέτου των μελετών που έχει προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο με το Υπουργείο να αποδέχεται το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.

Εκτιμάται λοιπόν ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι μελέτες και σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023, το σύνολο των μελετών θα έχει ολοκληρωθεί και το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη, ήδη εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων με αυτεπιστασία.

Το  Διαχρονικό Μουσείο και η μόνιμη έκθεσή του θα περιλαμβάνει ευρήματα από την προϊστορική μέχρι και τη μεταβυζαντινή εποχή, ενώ θα προβλέπεται και η δημιουργία ειδικής μουσειακής ενότητας που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του καπνού, δεδομένου ότι το Αγρίνιο γνώρισε από την περίοδο του Μεσοπολέμου μέχρι το 2005 μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας εκλεκτής ποιότητας καπνών.

Η μουσειολογική μελέτη θα περιλαμβάνει επίσης έκθεση πινακοθήκης (από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης του Αγρινίου με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου).

Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη το καλοκαίρι του 2021, ως μελέτη και κατασκευή με προϋπολογισμό 5,7 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να γίνει «γέφυρα» για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, καθώς είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν έως το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, ούτε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου αρκεί για την ολοκλήρωσή του και είναι βέβαιο ότι το έργο θα αντλήσει πρόσθετους πόρους από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Όταν οι μελέτες του έργου έχουν ένα κόστος της τάξης των 3 εκατ. ευρώ καθώς απαιτούνται ειδικές αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες κτλ, τα 5,7 εκατ. με τα οποία εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ ως μελέτη και κατασκευή, προφανώς δεν αρκούν και για την ανακατασκευή του διατηρητέου κτιρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου.

Το έργο δεν είχε απολύτως καμία μελετητική ωριμότητα και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά με πολιτική απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη και της Υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στοιχεία για το έργο

Το κτίριο των πρώην καπναποθηκών είναι ένα τετραώροφο κτίριο με ημιυπόγειο, κατασκευασμένο την περίοδο του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα το 1923, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομική ζωή της πόλης του Αγρινίου, ενώ παράλληλα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση επίδρασης ξένων ρευμάτων της αρχιτεκτονικής, στον ελληνικό χώρο σε κτίρια που κατασκευάστηκαν από Έλληνες επιχειρηματίες.

Στο κτίριο θα υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες μελέτες (γεωτεχνικές, αρχιτεκτονικές, στατικές, κ.α.) ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες πλήρους αποκατάστασης της ιστορικής του μορφής με αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοστασίων, κατασκευή νέων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, επισκευή δαπέδων και κατασκευή νέων όπου απαιτείται, χρωματισμοί, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής (επισκεπτών και ΑμεΑ) και αποθηκών, αποξήλωση των υπαρχόντων Η/Μ εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, κλιματισμού, κλπ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 290 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.