Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:12 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 00:08

Power pass: Τι θα φέρει πίσω; – Προβληματισμένοι οι Αιτωλοακαρνάνες καταναλωτές ρεύματος με το ποσό επιστροφής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Power pass: Τι θα φέρει πίσω; Προβληματισμένοι είναι οι καταναλωτές ρεύματος με το ποσό επιστροφής όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης τονίζοντας ανάμεσα στα πολλά που είπε: “Όταν παίρνεις 100 και επιστρέφεις 10 δεν κάνεις χάρη”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τις 235.000 ξεπέρασαν οι αιτήσεις για το power pass με τους δικαιούχους να σπεύδουν από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, την Παρασκευή 17 Ιουνίου να υποβάλουν αιτήσεις τους για επιδότηση που αφορά λογαριασμούς ρεύματος, ενώ από χθες  η πλατφόρμα άνοιξε και για τους κατόχους ΑΦΜ που λήγουν σε 2.

Να αναφέρουμε ότι η επιδότηση αφορά λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδας, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου, ενώ η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Πάντως για τους περισσότερους καταναλωτές και όχι μόνο αυτούς των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων επικρατεί προβληματισμός για το τι θα επιστραφεί τελικά από όσα έχουν πληρώσει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης στο πνεύμα αυτό παρουσιάζει μια διαφορετική άποψη.

«Καμία ανακούφιση δεν θα φέρει, είναι χρήματα δικά μας…»

Power pass: Τι θα φέρει πίσω; - Προβληματισμένοι οι καταναλωτές ρεύματος με το ποσό επιστροφής
Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Συγκεκριμένα, ο κ. Λουχουρίτης μιλώντας στη «Σ» τονίζει: «η άποψη του ΙΝΚΑ, της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση είναι εντελώς αντίθετη. Ο λόγος είναι οι εξαγγελίες που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός το 2017, που έλεγε ότι δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτώμενους από επιδόματα. Αντί αυτού σήμερα βλέπουμε ότι εφαρμόζονται επιδοματικές πολιτικές όπως είναι το power pass, το energy pass, το fuel pass και στο τέλος θα καταλήξουμε όλοι σε bypass.

Όλα αυτά αφορούν και την Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι και αυτός όπως και οι υπόλοιποι νομοί σε ένα υψηλό ποσοστό πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το να έχει δώσει κάποιος 1.000 ευρώ και να πάρει πίσω 150 ευρώ ή κάποιος άλλος στα 2.000 ευρώ που έχει πληρώσει να πάρει 250 ευρώ κλπ ή να πάρει 600 ευρώ, για όποιους έχουν πληρώσει υψηλούς λογαριασμούς, τι να πει…

Όταν παίρνεις 100 και επιστρέφεις 10 δεν κάνεις χάρη, είναι δικά σου χρήματα, τα οποία πήραν μέσα από την τσέπη σου επιτήδειοι και βεβαίως θα στα δώσει με επιδοματική πολιτική η κυβέρνηση. Αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό και λογικό, διότι δεν τα παίρνει τα χρήματα αυτά το κράτος και σου επιστρέφει ένα μέρος τους, αλλά τα παίρνουν οι ιδιώτες. Όπως γίνεται και με τη βενζίνη.

Εδώ τα πήραν και συνεχίζουν να τα παίρνουν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής οι ιδιώτες. Μα θα μου πείτε έστω και 100 ή 200 ή 300 ευρώ θα φέρει ανακούφιση. Όχι καμία ανακούφιση δεν θα φέρει, είναι χρήματα δικά μας, μου επιστρέφουν δηλαδή τα δικά μου χρήματα. Αν δεχθούμε από την άλλη πως αυτά τα χρήματα μπορεί να επιστρέψει η κυβέρνηση, τότε γιατί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα εφαρμοστεί από 01/07;

Γιατί δεν το έκαναν από τον Ιανουάριο, ώστε να μην φτάσει ο κόσμος στην κατάσταση της εξαθλίωσης και να αναγκάζεται να «κόβει» φροντιστήρια, τρόφιμα, μετακινήσεις για να μπορέσει να εξοικονομήσει χρήματα για να πληρώσει το ρεύμα του και τη ρήτρα αναπροσαρμογής; Γιατί όλα αυτά δεν έγινα πριν;

Σχετικά με την αναστολή που θα γίνει από τον Ιούλιο, γιατί οι εταιρίες κάνουν προσφορές τώρα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής; Τι άλλαξε; Επίσης, θέλω να πως τα νέα προγράμματα που πρέπει να εφαρμόσει το my home της ΔΕΗ έχουν αυξημένη τιμή στο ρεύμα που αγγίζει το 0,24 λεπτά την κιλοβατώρα, από 0,10 που την προσέφερε πέρσι.

Έχουμε να κάνουμε με κυμαινόμενο ή σταθερό τιμολόγιο δηλαδή. Ελπίζω και πιστεύω ότι θα αλλάξει η πολιτική και η τακτική, ώστε να ωφεληθεί και η Αιτωλοακαρνανία, η οποία είναι ένας νομός που βρίσκεται σε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, γιατί ούτε τουρισμό έχει η ενδοχώρα, ούτε μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν καλλιέργειες που αποδίδουν τεράστια ποσά. Επικρατεί μια δυστοκία αγοράς και στα super market και στις λαϊκές αγορές.

Το να παραπονούνται οι παραγωγοί πως δεν υπάρχει κίνηση οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το χρήμα στην Αιτωλοακαρνανία έχει γίνει πανάκριβο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν εργασίες, η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και δεν υπάρχει και αγροτική παραγωγή. Ο νομός μας που είναι καθαρά αγροτικός νομός δεν μπορεί να αποδώσει. Από την άλλη πλευρά θα δούμε ότι θα ανέβει το καλλιεργητικό κόστος, λόγω του ρεύματος.

Οι ΤΟΕΒ έχουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, γιατί το 80% του κόστους των καλλιεργειών είναι στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δεν ολοκληρωθεί, θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, το ενεργειακό πάρκο που θα αποδίδει στους ΤΟΕΒ μειωμένη τιμή στο νερό, δεν θα υπάρξει λύση για να έχουμε φθηνά προϊόντα που θα παράγονται από τους αγρότες για να πωλούνται στους καταναλωτές».

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των κωδικών του Ε1

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι και στη συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα στοιχεία της κύριας και της φοιτητικής κατοικίας, καθώς τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα τους κοστίσουν την απώλεια της επιδότησης ακόμα και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα «Power Pass» και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θα πρέπει όμως, πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι.

Αν αυτά που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 406 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.