Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:46 πμ
 
wm small
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 17:44

Αυτοδιοίκηση: Όχι στη φίμωση, όχι και στη λογοδιάρροια!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αυτοδιοίκηση: Όχι στη φίμωση, όχι και στην λογοδιάρροια! – Η ρύθμιση του ΥΠΕΣ στερεί το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέσουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης για λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας» των συμβουλίων

Το δελτίο Τύπου που ήρθε στα δημοσιογραφικά γραφεία από την Χριστίνα Σταρακά, σχετικά με τον νόμο Βορίδη που δεν θα επιτρέπει την συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων από τους επικεφαλής των παρατάξεων, έχει σηκωθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα στην αντιπολίτευση, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Η πιο οργανωμένη τουλάχιστον αντίδραση προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο με τις ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για «προοδευτικό χώρο» και «δημοκράτες δημάρχους».

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που δήλωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τη σχετική ρύθμιση που περιέχει το νομοσχέδιο, του υπουργείου Εσωτερικών. «Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επιδίδονται σε έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον των Δημοτικών Συμβουλίων, κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του μόνου θεσμού με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση που αδυνατούν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές τους ορέξεις (…).Είμαστε βέβαιοι ότι οι δημοκράτες Δήμαρχοι δεν ευθύνονται για το ανοσιούργημα που προωθεί η Κυβέρνηση, και θα αντιταχθούν, με ένα δυναμικό “όχι”».

Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι είναι αδύνατον σε ένα ζωντανό δημοκρατικό όργανο να μην έρχονται έκτακτα ζητήματα. Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα τα θέματα ήταν έκτακτα ή με ανάγκη για άμεση επίλυση που δεν μπορούσαν να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες που συχνά απαιτούνται.

Αφήνοντας, όμως, στην άκρη τους «δημοκράτες» και τους «προοδευτικούς»- που κρίνονται καθημερινά-, η παρέμβαση στηρίζεται την συλλογιστική του ότι πρόκειται για ένα «δημοκρατικά κατοχυρωμένο» δικαίωμα, το οποίο είναι συνυφασμένο με τον τρόπο που κάνουμε τον δημόσιο διάλογο. Έτσι γίνεται ο διάλογος και στα πανεπιστήμια, έτσι στον συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση, στις ημερίδες, στην τηλεόραση και παντού. Μαζί με το «εκτός ημερήσιας διάταξης» έρχονται ατέλειωτοι βερμπαλισμοί 20 λεπτών ή μισής ώρας με τα γνωστά «καταλήγω κύριε πρόεδρε» και «εμένα δεν θα με διακόπτετε». Ειδικά την περίοδο των «επαναστατικών» 2008-2015 στα δημοτικά συμβούλια γινόταν ασκήσεις υπομονής, γιατί για να μπεις στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περνούσαν ακόμη και 3 ώρες.

Κάθε επικεφαλής και κάθε σύμβουλος έφερνε μια ανακοίνωση, 3 θέματα που τους μετέφεραν στις περιφέρειές τους και δυο ψηφίσματα! Με τα ΜΜΕ, τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τους συμβούλους να αναμένουν την σειρά τους. Αν προσθέσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω… φέξε μου και γλίστρησα! Το ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει το γνωρίζουν άπαντες που έχουν ασχοληθεί με δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια. Όντως υπήρχε πρόβλημα λειτουργικότητας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση ήταν το κόψιμο κάθε εκτός ημερήσιας, προκαλεί εντύπωση το πώς προκρίθηκε αυτή η λύση, εκτός κι αν οι διαδικασίες που θα προκύψουν θέτουν σφιχτά χρονικά πλαίσια και προϋποθέσεις που έχουν εκληφθεί ως πλήρης απαγόρευση, κάτι που μένει να το δούμε.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις παρεμβάσεις στο θέμα γίνεται λόγος και για τις «διατάξεις Θεοδωρικάκου» που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, όπου και πάλι η αλήθεια είναι στην μέση: με τον νόμο που είχε φέρει για τη αυτοδιοίκηση η προηγούμενη κυβέρνηση οι πιο πολλοί δήμοι ήταν ακυβέρνητοι και μάλιστα στην χειρότερη εποχή για την χώρα, με πανδημία και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Αν οι αποφάσεις δεν είχαν μετατεθεί σε διοικητικά θεσμικά όργανα απλά θα είχαν καταρρεύσει πάμπολλοι δήμοι όπου ο δήμαρχος είχε μαζί του ελάχιστους συμβούλους λόγω… αναλογικού νόμου. Από κει και πέρα, έγινε κατάχρηση των οικονομικών και άλλων επιτροπών διότι στη αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, είναι γνωστό αυτό.

Καθώς κάτι ανάλογο ίσως προκύψει και από την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές, ίσως η απάντηση σε όλα αυτά να είναι να μάθουμε να συζητάμε, να σεβόμαστε την διαδικασία κι όταν μας λένε ότι έχουμε 3 λεπτά να αναπτύξουμε τα θέματα που θέλουμε να κάνουμε 3 λεπτά κι όχι 33!

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 610 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.