Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:45 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 17:43

Μία σπουδαία μεταρρύθμιση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σ. Ν. Μπρέγιαννος: Ένας Υπουργός πατάσσει την διαφθορά και οδηγεί την χώρα στον 21ο αιώνα.

1.Επί πολλά χρόνια είχε στηθή ένας μηχανισμός απάτης και παρανόμου πλουτισμού από μεσάζοντες – αρπακτικά με την συνέργεια των διοικήσεων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και με την ανοχή των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων.

2.Ο εσμός αυτός με απ’ ευθείας αναθέσεις, που εγένοντο χωρίς την τήρηση των νομίμων διαδικασιών και χωρίς τον επιβαλλόμενο από τον νόμο έλεγχο νομιμότητος των σχετικών συμβάσεων, επιτύγχανε επί πολλά χρόνια να προσπορίζει παρανόμως σε βάρος των αγροτών της χώρας και του ΟΠΕΚΕΠΕ εκατομμύρια Ευρώ ετησίως χωρίς να παρέχει καμία υπηρεσία.

Τα εκατομμύρια αυτά ήσαν περισσότερα από 10 ετησίως πριν από το 2014 και περισσότερα από 5 ετησίως από το 2014 μέχρι το 2021.

Σωτήρης Ν. Μπρέγιαννος, Δικηγόρος Αθηνών παρ΄Αρείω Πάγω, Νομικός Σύμβουλος ΠΕΣΕΔΕ

Προς τούτο ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο επέτρεπε σε μεσάζοντες – αρπακτικά να δηλώνουν και να λεηλατούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας και τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων- ΚΥΔ), που κάθε χρόνο υποβοηθούν τους αγρότες στην υποβολή της Ενιαίας Αιτήσεως Ενισχύσεων, χωρίς να παρέχουν καμία υπηρεσία στους αγρότες και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, μολονότι στα χαρτιά εφαίνετο ότι παρείχαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στα ΚΥΔ πλήθος υπηρεσιών. Όταν δε ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκαλείτο να εξηγήσει ποίες υπηρεσίες παρείχαν οι εν λόγω μεσάζοντες – αρπακτικά, χωρίς ντροπή απαντούσε ότι δήθεν παρέχουν υπηρεσίες cloud (!!!)

Ως δε να μην έφθαναν αυτά, οι εν λόγω μεσάζοντες – αρπακτικά με τις ευλογίες του ΟΠΕΚΕΠΕ χρησιμοποιούσαν το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά βούληση αξιοποιώντας για δικό τους επαγγελματικό συμφέρον τα προσωπικά και τα λοιπά δεδομένα των αγροτών, που είχαν καταχωρηθή στο σύστημα αυτό, έκλειναν την πρόσβαση στο σύστημα αυτό σε όποιον δεν τους πλήρωνε τα ΄΄λύτρα΄΄ της ομηρείας του, εκβίαζαν κάθε χρόνο την πολιτική ηγεσία με την απειλή της διακοπής των πληρωμών των ενισχύσεων στους αγρότες και έτσι επιτύγχαναν την διαιώνιση της λεηλασίας και ταυτοχρόνως είχαν ιδρύσει δικά τους ΚΥΔ σε ολόκληρη την χώρα ανταγωνιζόμενοι αθεμίτως τα άλλα ΚΥΔ, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ΄΄βγάλουν ένα κομμάτι ψωμί΄΄

3.Επί πολλά χρόνια μία μικρή ομάδα συνεταιριστικών οργανώσεων, που μετείχαν στην διαδικασία της Ενιαίας Αιτήσεως Ενισχύσεως ως Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων και δεν μπορούσαν να ανεχθούν τα διαπραττόμενα εγκλήματα, έδιναν μάχες σε όλα τα επίπεδα για να αποκαλυφθούν τα εγκλήματα αυτά και να τιμωρηθούν οι αυτουργοί και οι συνεργοί τους. Όμως, σε όλα τα επίπεδα όλοι, κατά το συνήθως συμβαίνον, έκλειναν μάτια και αυτιά και απέφευγαν συστηματικά να ασχοληθούν με το ζήτημα και να σταματήσουν τα επί χρόνια εξακολουθητικώςδιαπραττόμενα εγκλήματα.

4.Και ὦτου θαύματος, ο μόλις προ τριών(3) μηνών ορισθείς νέος Υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων επεξεργάσθηκε ταχύτατα όλα τα δεδομένα, αξιολόγησε αμέσως όλα τα στοιχεία, εισέπνευσε την αναδυόμενη ΄΄δυσοσμία΄΄ και με την στήριξη του πρωθυπουργού ΄΄καθάρισε΄΄ εν μία νυκτί τον κόπρο του Αυγείου και έκοψε τον γόρδιο δεσμό της εγκληματικής δράσεως των μεσαζόντων-αρπακτικών απαλλάσσοντας τους αγρότες και τα ΚΥΔ όλης της χώρας από τους κατά κυριολεξία ΄΄προστάτες΄΄, που επλούτιζαν σε βάρος τους.

5.Μετά τις ενέργειες αυτές του Υπουργού Αγροτικής Αναπτύξεως:

(α) Οι αγρότες της χώρας και τα ΚΥΔ δεν θα πληρώνουν κανέναν για να υποβάλλουν τις αιτήσεις στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ μέχρι σήμερα οι μεσάζοντες εισέπρατταν από το 2014 μέχρι σήμερα, χωρίς λόγο και αιτία, ποσό 6,95 Ευρώ ανά αίτηση χωρίς ΦΠΑ, και συνολικά κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια Ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Από το 2014 μέχρι το 2021 εισέπραξαν συνολικά άνω των 32 εκ. Ευρώ.

(β) Το ΄΄cloud΄΄, για το οποίο κάθε χρόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ επλήρωνε στους μεσάζοντες, μέσω των αγροτών και των ΚΥΔ, ποσό 5 εκ. Ευρώ, εφέτος εκόστισε στον ΟΠΕΚΕΠΕ μόνον 78.000 Ευρώ,

(γ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απέκτησε τον έλεγχο του συστήματός του, προβαίνει μόνος του στους αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους, ελέγχει πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών της χώρας και δεν επιτρέπει αυτά να είναι στην διάθεση κάθε τυχάρπαστου μεσάζοντα,

(δ) Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων απαλλάχθηκε από τους συνεχείς εκβιασμούς των μεσαζόντων

(ε) Έσπασε το ΄΄απόστημα΄΄ της απάτης και της διαφθοράς.

6.Ο Υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς και η επιτελική ομάδα του, περιλαμβανομένης της σημερινής διοικήσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ, και ο Πρωθυπουργός, που παρέσχε την υποστήριξή του στο όλο εγχείρημα, είναι άξιοι συγχαρητηρίων και τιμής γιατί ετόλμησαν να αντιπαλαίσουν το θηρίο της διαφθοράς και της εγκληματικότητος και να καθαρίσουν το σύστημα των κοινοτικών ενισχύσεων από την βρωμιά και την δυσωδία. Για λόγους δε τάξεως θα πρέπει να αναφερθούμε και στο έργο του πρώην Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγορίου Βάρρα, ο οποίος μόνος του το 2019 επιχείρησε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να αποκαλύψει τα παράνομα κυκλώματα, που λειτουργούσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά εμποδίσθηκε να φέρει εις πέρας το έργο αυτό και απομακρύνθηκε από την θέση του από επώνυμο Υπουργό της Κυβερνήσεως, ο οποίος όπως φαίνεται, είχε υποκύψει στους εκβιασμούς των μεσαζόντων.

7.Είναι προφανές ότι, αν κάθε Υπουργός από την δική του θέση είχε το θάρρος, την τόλμη και το ψυχικό σθένος να ανοίξει όλα τα ΄΄ντουλάπια΄΄ του Υπουργείου του και να ξεκαθαρίσει τα εντός αυτών υπάρχοντα ΄΄πτώματα΄΄, η χώρα μας θα είχε ταχύτατα ανέβει σε άλλα επίπεδα και θα έδινε την ευκαιρία στα παιδιά μας να οραματίζονται ένα καλλίτερο μέλλον.

8.Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Αναπτύξεως και Τροφίμων και η Κυβέρνηση στον τομέα της διαχειρίσεως της Ενιαίας Αιτήσεως Ενισχύσεων έκαναν αυτό που είχαν καθήκον να κάνουν και θα πρέπει όλοι οι Υπουργοί και όλοι οι Διοικητές Οργανισμών με το ίδιο θάρρος και με την ίδια τόλμη να ΄΄καθαρίσουν΄΄ τα Υπουργεία τους και τους Οργανισμούς τους από την διαφθορά.

 9.Τώρα πλέον τον λόγο έχει η εισαγγελική αρχή, η οποία επειγόντως πρέπει (α) να αναλάβει πάραυτα την έρευνα της υποθέσεως από την αρχή σε όλα τα επίπεδα, (β) να συσχετίσει όλες τις εκκρεμείς με τα προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δικογραφίες, που περιφέρονται επί χρόνια σε διαφορετικά επίπεδα, (γ) να διατάξει πάραυτα προκαταρκτική εξέταση εφ’ όλης της ύλης για την αποκάλυψη όλων των πτυχών του διαιωνιζομένου σκανδάλου. Μόνον έτσι θα τιμωρηθούν οι αυτουργοί, οι συνεργοί και οι ηθικοί αυτουργοί καθώς και εκείνοι που δια της σιωπής τους και της ανοχής τους συνέβαλαν στην διάπραξη και στην εξακολούθηση επί μακρόν επονείδιστων εγκλημάτων.

Η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να σιωπά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις κρυπτόμενη πίσω από τις κουρτίνες της αδρανείας της. Ήρθε η ώρα να αποδείξει ότι μπορεί δικαιολογημένως να θεωρείται πυλώνας της νομιμότητος και καταφύγιο των εντίμων πολιτών.

πηγή: Εργοληπτικόν Βήμα Νο_129 της ΠΕΣΕΔΕ

gobhma.gr

Διαβάστηκε 459 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία