Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:00 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 17:58

«Μη λύση» η απόφαση του ΣτΕ για τις Καλαμών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μόνον οι Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata olives»). Οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών θα αναγράφουν ποικιλία «Ελιές Καλαμών» και την περιοχή προέλευσης (π.χ. «Kalamon olives of Aitoloakarnania»).

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση του «Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία «Kalamata».

Το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώρηση του ονόματος «Kalamata», χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία «Καλαμάτα» («Kalamata»), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία «Καλαμάτα» αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Η απόφαση του ΣτΕ, η οποία εξεδώθη με μεγάλη καθυστέρηση και ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές, στην πραγματικότητα, ενώ επιχειρεί να δώσει μια «Σολομώντεια», ενδιάμεση και συμβιβαστική λύση, υιοθετώντας μεν τα επιχειρήματα των φορέων της Μεσσηνίας, αλλά ταυτόχρονα …δίνοντας κάτι και στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, όπου και το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής, κατάφερε να διαιωνίσει το πρόβλημα, με μια απόφαση που δεν υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και που, με βάση τη συλλογιστική των φορέων της Μεσσηνίας, αφήνει το παράθυρο ανοιχτό για να έχουμε φαινόμενα τύπου «Kalamon olives of Maroko»!

Υπενθυμίζουμε ότι η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τον., με σχεδόν 2 - 3.000 τον. να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας - Μεσσηνίας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται κυρίως από την Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα. Οι επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα, που εξάγονται από 80ετίας, φέρνουν έσοδα στη χώρα μας της τάξης των 200+ εκατ. ευρώ. Με αυξητικές, μάλιστα, τάσεις …μέχρι και διπλασιασμού στα επόμενα χρόνια.

  • Με απλά λόγια η χώρα και οι παραγωγοί θα στερηθούν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αυτά τα 200+ εκατ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή, παρά τις προσπάθειες και την επιμονή που επιδεικνύει η Ένωση Αγρινίου, που μέσω της Διεπαγγελματικής πρωτοστάτησε και στην προσπάθεια για τις ελιές Καλαμών, δεκάδες άλλα τοπικά προϊόντα στερούνται πιστοποίησης (ΠΟΠ – ΠΓΕ), στερώντας πολύτιμους πόρους απ’ την τοπική αγροτική οικονομία.

Διαβάστηκε 416 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία