Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:11 μμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 00:15

«Μια φούσκα κατά του Παναιτωλικού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το νομικό και πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης της ΠΑΕ Παναιτωλικός, η οποία θα εκδικασθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο.

Του Γεωργίου Νικολάου Φωτάκη, Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω, Master of Laws -LL.M.

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εισήγηση του Ερευνητικού Τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. προς το Δικαστικό Τμήμα για υποβιβασμό της ομάδας του Παναιτωλικού και την επιβολή προστίμου εις βάρος της ποσού 300.000,οο€.

Η υπόθεση αφορά στον στοιχηματισμό της Γενικού Αρχηγού της ομάδας του Παναιτωλικού Χρήστου Κουτσοσπύρου, κατά τον αγώνα ΟΦΗ-Παναιτωλικός που διεξήχθη την 22-01-2022 και έληξε με σκορ 2-4.

Ο επίδικος στοιχηματισμός αφορούσε σε καταλογισμό κίτρινης κάρτας στον Καναδό παίκτη του Παναιτωλικού Ντέρεκ Κορνίλιους (Derek Kornelius).

Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχικώς προσδιορισθεί για τη συνεδρίαση της 25-05-2022 (ή όποτε μετ’ αναβολής αυτή τελικώς ορισθεί).

Σημειωτέον ότι, από την στιγμή που υπήρξε αρμοδίως σχετική καταγγελία για το ανωτέρω γεγονός, ολόκληρη η κοινή γνώμη  έγινε μάρτυρας μιας συστηματικής προσπάθειας στοχοποιήσεως και σπιλώσεως της ομάδας του Παναιτωλικού από συνονθύλευμα παραγόντων, δημοσιογράφων, νομικών κ.α. με διττό πρόδηλο στόχο : αφ’ ενός την εξυπηρέτηση συμφερόντων παραμονής στην κατηγορία έτερων ομάδων αν κι εφόσον υποβιβαστεί η ΠΑΕ Παναιτωλικός κι αφ’ ετέρου (παραλλήλως) την εξυπηρέτηση της έντονης εκδικητικής μανίας κάποιων κατά της ομάδας του Παναιτωλικού και της ιδιοκτησίας της (που είχε παρουσιαστεί ως φαινόμενο και στο παρελθόν).

Θα αντιπαρέλθουμε, επί του παρόντος, τα ζητήματα διαρροών, επιλεκτικής πληροφόρησης και έντονης παραπληροφόρησης που εμφανίστηκαν στα μέσα επικοινωνίας με προφανή δόλιο στόχο να μεγεθύνουν και μεγαλοποιήσουν το επίδικο γεγονός.

Ως προς ενδεχόμενη παραβίαση θεσμικών ζητημάτων των διαδικασιών (απορρήτου, εχεμύθειας κ.α.) επιβάλλεται να επιληφθούν τα αρμόδια όργανα της Ε.Π.Ο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να υφέρπουν φήμες και να εκτοξεύονται δημόσια κατηγορίες εις βάρος μιας ομάδας, η οποία αρμοδίως να μην έχει λάβει γνώση εγκαίρως του περιεχομένου μιας υπόθεσης που την αφορά.

Το αθλητικό σωματείο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ έχει διαχρονικά αποδείξει την μεγάλη προσφορά του στην τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία μαζικά το στηρίζει απόλυτα. Επιπρόσθετα, η ΠΑΕ Παναιτωλικός έχει πανθομολογουμένως επιδείξει πολύ έντιμα αθλητικά χαρακτηριστικά και ήθος ιδιοκτησίας και διοίκησης που σπανίζει. Αυτό το τελευταίο προφανώς ενοχλεί κάποιους.

Σχετικά, όμως, με την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, επιβάλλεται να ελεγχθεί η πραγματική της διάσταση και μόνο.

Δυστυχώς το λεκτικό των σχετικών άρθρων 27, 28 και 29 του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν διαφοροποιεί την ομάδα από επίμαχες πράξεις αξιωματούχου της (καθώς διαζευκτικά αναφέρει ‘ομάδα ή αξιωματούχος της’)

Οπότε το κεντρικό και ουσιαστικό ερώτημα, στο οποίο θα κληθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. να αποφασίσει, είναι εάν ο επίδικος στοιχηματισμός του αξιωματούχου «προκαθόρισε το αποτέλεσμα του αγώνα» ή ο επίδικος αξιωματούχος «συμμετείχε ή αποπειράθηκε να συμμετάσχει σε προσπάθεια επηρεασμού της πορείας ή του αποτελέσματος του αγώνα».

Χωρίς αμφιβολία, οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ.

Για τους,εντελώς ενδεικτικά, ακόλουθους πραγματικούς και νομικούς λόγους :

  • Είχε καταστεί γνωστό στην ομάδα ότι ο Κορνίλιους θα έφευγε στον Καναδά για αγωνιστικές υποχρεώσεις με την εθνική του ομάδα.
  • Ο εν λόγω παίκτης ήταν ήδη στο όριο των καρτών.
  • Εύλογα κι αναμενόμενα, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο παίκτης σφόδρα εικάζεται (προβλέπεται) ότι θα επιδιώξει να λάβει κίτρινη κάρτα, ώστε η έκτιση της ποινής να συμπέσει με την απουσία του.
  • Ουδεμία ένδειξη ή απόδειξη για προσυνεννόηση παίκτη και αξιωματούχου.
  • Στοιχηματική εκμετάλλευση της εικασίας/πρόβλεψης από τον Γενικό Αρχηγό.
  • Το μικρό, σχετικά, ποσό του στοιχηματισμού επιβεβαιώνει ότι πρόκειται απλά περί πρόβλεψης.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα